Dacă vreți să vă impresionați invitații, încercați rețeta de macarons. Chiar dacă pare complicată și toată lumea fuge de ea, e mai simplu să facem macarons acasă decât cozonac!
Da, am făcut macarons. Îmi plac foarte tare și îmi place să încerc câte o prăjitură interesantă, iar macarons au fost o provocare. Nu au ieșit ca cele de la Madame Lucie, dar arată acceptabil, după cum vedeți. Iar la gust concurează cu orice brand respectabil.
Am tot citit rețete de pe net, pot să vă spun secretul: nu vă grăbiți, folosiți praf de migdale uscat, ca să nu se lase aluatul. Amestecați totul bine, cu calm, fără teamă. Omogenizarea și timpul de coacere sunt cele mai importante.
Aluatul
225 gr praf de migdale (migdale măcinate pudră, cumpărat din supermarket)
350 gr zahar pudra
6 albușuri
150 gr zahar tos
- Se amestecă bine praful de migdale cu zahărul pudră iar amestecul se cerne printr-o sită fină. Important: praful de migdale să fie bine uscat.
- Separat, se bat albușurile de ou cu mixerul sau cu telul, până se obține o spumă fermă, dar nu foarte tare, apoi se adaugă zahărul tos, câte puțin și se bate bine, până ce s-a încorporat tot zahărul, iar spuma e tare și lucioasă, stă pe tel și pe castron, chiar dacă îl răsturnați cu totul. Se poate pune și un strop de colorant, dar cum eu am o problemă cu coloranții, le-am lăsat albe. Cred că se mai pot face bej-maronii cu un pic de cafea solubilă sau cacao sau se pot face roz cu teva picături de suc de sfeclă roșie, dar eu n-am încercat.
- Se toarnă în albușuri amestecul de praf de migdale și zahăr, câte puțin, apoi mai mult, amestecând cu o paletă lată. Amestecul trebuie să fie omogen, astfel încât să curgă de pe paletă, dar să nu fie prea moale, că altfel se turtesc de tot la copt. Eu cred ca prima dată le-am amestecat prea puțin, pentru că mi-a fost teamă că se lasă albușul, dacă le învârt prea mult. Amestecați fără teamă, până când compoziția are consistența lavei groase și lucioase.
- Puneți amestecul în 2 cornete de patiserie (sau în câte o pungă de plastic cu vârful tăiat) cu vârf de 6-8 mm și turnați pe hârtie de copt, câte un disc de 2,5 – 3 cm diametru, la distanță unul de altul. Lăsați tava „să se odihnească” 10 minute înainte de a pune fursescurile în cuptor. În timpul ăsta, ar trebui ca eventualele goluri din aluat să dispară, iar „moțul” să se lase și macaroons să capete o formă netedă și uniformă. Dacă nu se lasă, „ajutați” moțul, netezindu-l cu lama unui cuțit udat cu apă. Truc: cineva priceput mi-a spus chiar că ar trebui să lovim ușor tava cu fundul de masă de câteva ori, pentru ca aluatul să „se așeze” și să elimine bulele de aer. Eu n-am făcut asta.
- Puneți tava la cuptor, la 155 grade C, timp de 15-20 minute. Cât timp se coc primele, le puteți turna pe următoarele, pe o hârtie de copt.
- Scoateți tava din cuptor și puneți fursecurile pe un fund de lemn, cu tot cu hârtia de copt, și lăsați-le să se răcească. Coaceți pe rând, celelalte tranșe. După ce s-au răcit, trebuie să se desprindă ușor de pe hârtie, altfel înseamnă că nu sunt bine coapte și trebuie să stea în cuptor 2-3 minute în plus.
Crema
Crema poate fi de consistență, gust și culori variate, în funcție de preferințe. Puteți topi ciocolată la bain marie și să o amestecați cu unt și zahăr pudră – crema de ciocolată. Puteți face o cremă de vanilie din 2 gălbenușuri, zahăr, lapte și 1-2 linguri de amidon, plus unt. Sau pur și simplu puteți amesteca șerbet cu diverse arome cu unt, până devine o cremă spumoasă. Puteți să le umpleți și cu gem de caise amestecat cu unt.
Puneți crema în centru și lăsați macaroon-urile să se înmoaie un pic la frigider (acoperite bine), până a doua zi. Bon appétit!
- Casa Dusita lansează Pelagos, noua senzație parfumată a verii - May 24, 2024
- Primark va deschide un magazin și la Cluj-Napoca - May 14, 2024
- Fără azil: capitolul neștiut din povestea Annei Frank - April 12, 2024
Comments