Curatorul de zacuscă: gastronomie, istorie, salate și alte delicii

Zacusca este un cuvânt foarte drag românilor și un motiv de mândrie gastronomică, deși nu sunt siguri că ei au inventat zacusca. Oricum îi rezervă un loc special la orice masă, frugală ori festivă, o consumă cu mare entuziasm și o poartă cu ei peste hotare. De-a lungul anilor, zacusca a dezlegat limbi și a legat inimi, în țară și străinătate. Era firesc astfel ca zacusca să aibă și o carte dedicată, iar „curatorul” ei este Cosmin Dragomir, jurnalist și cercetător într-ale gastronomiei românești.

curatorul de zacuscă, de Cosmin Dragomir

 „Trebuia să poarte un nume si cartea asta, iar titlul ales are și o poveste: eram în 2019 și am fost invitat să fiu amfitrionul, alături de Florin Dumitrescu (textierul – antropolog, nu cheful) unei degustări de zacuște, organizate de BioShopRomania. Cu doar cateva ore înainte, mă întâlnisem cu un amic care, pe langă niște minunati virșli (crenvurșt – n.r.) de capră și niște slană de mangaliță, mi-a lăsat la degustare vreo cateva mostre de palincă de zmeură. În drumul meu spre eveniment am realizat că, de fapt, sunt curatorul unei degustări de zacuște si m-am cam îndrăgostit de treaba asta neomologată de nomenclatorul de meserii. Am ajuns la locul faptei și, pe lângă conținutul borcanelor, am desfăcut și mostrele aromate. Ciprian, gazdă bună, a destupat și el o sticlă de palincă. Unul dintre participanți a adus, la rându-i, două sticle producție și experimente proprii: palincă cu ghimbir și cu ardei iute. La final, ne-am trezit și cu un distilat din mure. Habar nu mai am dacă zacuștele sau palincile au fost mai numeroase, dar nici nu contează. Curatori de băuturi am mai vazut, așa că nu mi-a rămas decât varianta inițială: să mă împăunez lumii ca mare zacuscar (în sensul de mâncău, nu de producător). Despre zacuscă, la fel ca despre sarmale, ne hazardăm să clamăm că nu e a noastră și iar vârâm bățul prin gardul etimologiei și scarmăm cu sila în rețetarul tradițional. Că fac și alții e clar, că termenul și-a pierdut sensul originar nu avem dubii, că nu îi spunem acestei tocane tartinabile de legume „a la romaine” e doar problema noastră, că nici macar nu o traducem pe meniurile pentru turisti ca pastă tartinabilă de legume e tot o meteahnă de neînțeles…” Cosmin Dragomir – Curatorul de Zacuscă – texte Gastronomice, Editura GastroArt

Editura GastroArt a lansat recent cartea „Curatorul de zacuscă”, o culegere de texte gastronomice publicate de Cosmin Dragomir în ultimii patru ani, pe diferite canale: gastroart.roeisberg.ro, Dilema Veche etc. Cartea conține și câteva alte studii și texte inedite scrise special pentru varianta tipărită și cuprinde două direcții editoriale: una axată pe cercetare – istorie și antropologie culinare, cealaltă pe opinie și analiză. Volumul cuprinde un capitol special dedicat istoriei salatelor la români, din cele mai vechi timpuri.

Eisberg, liderul pieței de salate din România, a contribuit la reușita acestui proiect, ca parte firească a promisiunii de a sprijini alimentația sănătoasă și stilul de viață activ.

Cosmin Dragomir este jurnalist, cercetător al gastronomiei tradiționale românești și inițiator al proiectului de lege privind declararea unei Zile Naţionale a Gastronomiei şi Vinului (alături de Nico Lontras și Cezar Ioan), adoptat în 2019.

După o pauză editorială cauzată de pandemie, editura GastroArt reia proiectul inițiat în 2018 de recuperare și valorificare a patrimoniului gastronomic național și pregătește pentru acest an o serie de lansări ale unor titluri reeditate sau publicate în premieră. Până în prezent editura a tipărit zece titluri, urmând ca până în vara anului viitor să își dubleze palmaresul.

O puteți comanda aici.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.