De ce călătoriile ne fac fericiți

Am descoperit bucuria călătoriilor târziu în viață și n-a fost dragoste la prima vedere, ci abia la a treia sau a patra, dar pentru totdeauna. Studiile spun că planificarea unei excursii ne crește moralul cu 8 săptămâni înainte. Pentru mine, experiențele și poveștile de călătorie sunt printre cele mai frumoase amintiri ale vieții. Unii economisesc pentru o vacanță tot anul, de aceea ar fi bine să știm și de ce călătoriile ne fac fericiți…

Am câteva cunoștințe cărora nu le place să călătorească. Sau nu aceasta e distracția lor preferată, în orice caz. Nici a mea nu era, până prin 2000, când deplasările mi se păreau o corvoadă. Sunt o persoană comodă, nu tocmai aventuroasă, apreciez confortul și sunt într-o relație complicată cu mâncarea. M-am întrebat ce s-a întâmplat între timp și unde sau când s-a produs declicul. Când călătoriile pe meleaguri străine au devenit sursa mea de bucurie adevărată? Și am găsit răspunsul: când nu mi-a mai fost teamă de necunoscut. Când aventura descoperirii noilor locuri a devenit mai atrăgătoare decât teama de avion, răul de mare, groaza de rătăcit bagaje, pierdut tren sau de intoxicații alimentare, sila de aglomerație și de cozile la intrare. Și când toate aceste frici s-au estompat undeva între planificarea călătoriei și albumul foto de după, dispărând complet în provocarea altor culturi și experiențe din forfoteala marilor orașe.

De ce călătoriile ne fac fericiți. Roma

Roma, foto: MDR

De ce călătoriile ne fac fericiți - Frankfurt

Frankfurt, foto: MDR

De ce călătoriile ne fac fericiți - Anvers

Anvers, foto: MDR

Strasbourg - De ce călătoriile ne fac fericiți

Strasbourg, foto MDR

Bruges, De ce călătoriile ne fac fericiți

Bruges, foto MDR

Istanbul. De ce călătoriile ne fac fericiți

Istanbul, foto MDR

Oslo, De ce călătoriile ne fac fericiți, foto: MDR

Oslo, foto MDR

Planificarea a fost cuvântul cheie. Călătoria în sine e antrenantă, dar planificarea e mai mult decât atât – e promisiunea unor experiențe la care visezi. Studiul locurilor, itinerariul, rezervările, biletele de călătorie sunt tot atâtea variante și alegeri promițătoare – traseul, mijloacele de transport, locurile de cazare etc. De multe ori planificarea excursiei lasă loc de studii sumare de istorie, geografie și orientare turistică și e o călătorie în sine. Virtuală, dar oricine știe că anticiparea unui eveniment fericit este uneori mai antrenantă decât evenimentul în sine. Stai la calculator și te visezi rătăcind prin locuri despre care ai citit sau ai văzut filme, pe urmele unor personaje celebre, degustând gourmet-urile locale. Îmi amintesc că la Bruges (Belgia) am ajuns după ce am văzut filmul In Bruges cu Colin Farrell. Când am ajuns prima dată la Londra, acum mulți ani, primul lucru pe care l-am făcut a fost să mă plimb pe Picadilly și în Trafalgar Square să văd statuia lui Nelson, despre care citisem în copilărie în manualul de engleză și în cărțile lui Dickens. Și să văd Observatorul de la Greenwich, pe unde trece meridianul zero al Pământului. Pe Drumul Atlanticului în Norvegia am ajuns după ce am văzut un video pe Facebook. Toate locurile pe care le-am vizitat pe 3 continente au rezonanțe istorice sau geografice impresionante pentru mine, un ceva anume care m-a atras irezistibil. Citind și planificând în avans m-am bucurat și mai mult de ele. Nu înseamnă că excursia în sine nu e pe măsura așteptărilor, dar versiunea ei din mintea noastră este întotdeauna mai bună. Între timp, am învățat cum e posibil ca cele două variante (așteptarea și realitatea) să fie cât mai apropiate:

Algarve, De ce călătoriile ne fac fericiți, foto: MDR

Algarve, Portugalia, foto MDR

Masada, De ce călătoriile ne fac fericiți, foto: MDR

Masada, Israel, foto MDR

Valea Rinului, De ce călătoriile ne fac fericiți, foto: MDR

Vierseenblick, Valea Rinului (Germania), foto MDR

1. Planifică în avans, dar uită de liste

Dacă tot ai făcut efortul să ajungi acolo, ai și o listă lungă cu obiective „de neratat”. Așa că, normal, zilele de vacanță pot deveni foarte încărcate. Problema e că degeaba „bifezi” toate muzeele, dacă oboseala și „supraîncărcarea turistică” te împiedică să înțelegi ce vezi și să te bucuri de ele. Pe la mijlocul sejurului, ia-ți o „zi liberă”. Uită de liste și plimbă-te fără țintă, s-ar putea să descoperi adevăratul suflu al orașului, care nu e inclus în harta turistică.

2. Relaxează-te!

Un studiu a descoperit că nivelul de fericire post-vacanță depinde de cât de relaxantă a fost călătoria. Nu lăsa nici cel mai mic stres să-ți strice zen-ul de vacanță – ceea ce înseamnă că nu stai la o coadă de kilomentri să vezi Vaticanul sau să urci în Eiffel, dacă simți că sacrificiul e prea mare. Revino în zile și la ore mai libere de turiști. Oricât de mare distracția și de captivant orașul, nu uita să te relaxezi!

3. Fă rezervări la cină, atunci când e posibil

La Istanbul am ajuns într-o seară la unul din cele mai renumite restaurante ale orașului, în care nu am putut să rămânem la masă pentru că nu aveam rezervare. Locurile în care se mănâncă bine sunt și foarte aglomerate, iar o rezervare e ideală după ce ai alergat toată ziua și nu mai ai chef să umbli după alte variante „safe”.

Barcelona, foto: MDR

Graz, Muzeul de Artă Contemporană. foto: MDR

Paris, de ce călătoriile ne fac fericiți

Paris, foto: MDR

4. Mai multe călătorii scurte de-a lungul anului sunt mai bune decât una singură, mai lungă

Studiile susțin că lungimea călătoriei nu contează și că excursiile lungi nu sunt neapărat și cele mai plăcute. Acest fapt, ca și plăcerea planificării și anticipării unei călătorii, duc împreună la concluzia că mai bine ne gândim și ne bucurăm de 3 călătorii scurte decât de una singură, mai lungă. Și nu aștepta să treacă vara ca să mergi în ea. Din proprie experiență, vă spun că e groaznic să stai toată vara la birou pe 40 de grade Celsius, așteptând să pleci în vacanță în septembrie. Ideal ar fi să-ți iei un week-end prelungit în mai-iunie, apoi o vacanță de 2 săptămâni în august și încă una de o săptămână prin octombrie, la un țărm tropical sau măcar mediteranean (Grecia, Malta). Plaja din octombrie o să te ajute să-ți faci provizii de soare, optimism și vitamina D pentru toată iarna.

5. Din când în când, lasă aparatul foto la loc sigur

Nu ca să nu ți-l fure cineva, ci ca să te relaxezi. Și mie îmi plac pozele, sunt cel mai prețios obiect cu care mă întorc din călătorii. Dar efortul „prinderii” celui mai bun cadru estompează mare parte din plăcerea și relaxarea călătoriei. Cu filmările, e chiar și mai rău. Concentrarea pe obiectiv e maximă, iar produsul de cele mai multe ori – inutil. De câte ori te-ai uitat la filmele din călătorie? O singură dată? Ai milă de tine și de prietenii pe care vrei să-i obligi să se uite la ele, după ce te-ai întors. Bucură-te de peisaj în liniște sau împreună cu cei care te însoțesc, uitând de aparatul foto.

londra, foto MDR

Londra, foto MDR

6. Stai cu ochii pe reducerile companiilor de zbor

Oricum vrei să faci o călătorie scurtă vara-toamna asta, o soluție bună să mai reduci din costuri e să stai cu ochii pe biletele de avion de câțiva euro, pe diverse rute (pe Skyscanner poți seta alerte de preț), imposibil să nu găsești una convenabilă, în care n-ai mai fost. E un pont bun pe care îl am de la o prietenă, mai multe din destinațiile vizitate de ea și sfaturile ei de călătorie găsiți aici.

7. Odată ce te-ai întors, păstrează vie amintirea

Încearcă să te întorci acasă cu o zi-două înainte să reiei munca. Ziua de după călătorie e pentru odihnă, readaptare la activitățile curente și mai ales pentru fixarea impresiilor de vacanță. Ideal ar fi să-ți organizezi fotografiile și să scrii câteva cuvinte despre cele care ți-au plăcut cel mai mult. Dacă nu ai timp atunci, poate în săptămânile următoare. Vei retrăi plăcerea călătoriei mult mai mult timp povestind-o prietenilor și apoi peste ani, revăzând pozele și ce ai scris despre ele.

Mihaela Doina Radulescu
follow me
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.