Drumul de la hobby la afacere

I-a plăcut dintotdeauna să coasă și o vreme a făcut goblenuri. Apoi, într-o zi, s-a gândit să-și încerce măiestria pe o geantă. Așa au apărut minunățiile Dia Handmade, iar creatoarea lor a pășit pe drumul dificil și frumos al trecerii de la hobby la afacere – deocamdată doar „un hobby care mai aduce și ceva bani”, spune Diana Groza.

9 6 5 Geanta-brodata-manual-Frozen-0

Nu face gențile singură, o ajută și soțul ei. Ea e cu alegerea modelelor și cusutul manual, el realizează tiparele și le croiește. Amândoi sunt ingineri, merg la serviciu, iar în timpul liber (weekend-uri), fac genți. Fiecare piesă are ceva diferit, fie că e vorba de formă, culoarea pielii sau a firelor, tiparul cusăturilor. Fiecare geantă poartă în ea amprenta creatoarei, ore multe de căutări și alegerea modelului potrivit, de migală și efort în realizarea cusăturilor.

Am rugat-o pe Diana Groza să ne povestească despre aventura apariției Dia Handmade, cum i-a venit ideea, care sunt etapele realizării unei genți și cum e pe drumul de la hobby la afacere…

Încerc din răsputeri să fac genți unice

Cu gențile am început în 2012. Mi-a plăcut întotdeauna să cos, până atunci făcusem doar goblen așa, de hobby. O perioadă am făcut genți cusute cu mărgele și căutam să fac ceva inedit. Am găsit un model foarte frumos tradițional pe care l-am cusut cu mărgele, apoi altul pe care l-am cusut cu ață, și tot așa, din model în model, am ajuns la ceea ce facem acum.

Pe lângă gentuțe mai fac, atunci când am timp , flori din piele, pentru gențile mele, ca decor, sau pentru Mărțișor, cum fac acum.

Alegerea culorii pentru ațe – cea mai dificilă etapă

Etapele de realizare a unei astfel de genți diferă de la model la model, dar în principiu plec de la modelul de bază al genții. Aleg o culoare, apoi ma hotărăsc (cu greu, ca să fiu sinceră) asupra modelului de cusătură și apoi trec la cea mai dificilă etapă dintre toate – alegerea culorii pentu ațe.

Soțul meu lucrează alături de mine, el este „tehnicul” echipei – realizarea tiparelor, croitul și asamblarea genții sunt în sarcina lui. Eu sunt cu partea creativă, modelele și cusutul manual.

10

Materialele le achiziționez parte din țară, parte din extern. Nu aș putea să spun care model a fost cel mai cerut, pentru că încerc din răsputeri să fac genți unice, pentru fiecare clientă în parte. Chiar dacă baza e la fel, culorile, un pic modelul, ceva trebuie să fie diferit. Sloganul meu cu care am început și în care cred în continuare este „Genți cu personalitate, făcute să dea unicitate femeii care o poartă.”

Al doilea job

Noi propriu-zis nu avem o „afacere”, e un al doilea job, care ne ajută mult să ne rezolvăm anumite probleme financiare. E un hobby care mai aduce si ceva bani, cam așa ceva. Noi facem genți puține, în timpul liber, mai ales in weekend. Poate și de aceea, pentru că nu avem o presiune financiară, ne și ocupăm cu drag de ele. Cred că se poate trăi din asta, nu pot aprecia cât de bine, pentru că nu am fost în situația asta încă.

În România dacă zici că faci „handmade” lumea înțelege că trebuie să fie ieftin.

Nu am încercat încă să vindem în străinătate. Noi nu suntem „fabrică”, există riscul să avem comenzi pe care să nu avem timpul fizic să le onorăm, iar pentru noi cuvântul dat și promisiunea unui termen înseamnă foarte mult. Deși, probabil, acolo munca manuală e mai prețuită ca aici. În România dacă zici că faci „handmade” lumea înțelege ca trebuie să fie ieftin, nu apreciază munca, creativitatea, orele multe petrecute ca să faci ceva cu mâna ta și preferă de cele mai multe ori, produse din alte țări.

8 7 4 3

Motivele populare sunt frumoase, căutate și în trend

Arta populară nu are drept de autor, fiecare poate să facă ceea ce dorește. Eu nu percep drept concurență pe nimeni, mă uit la lucrările altor creatori care folosesc tehnici și motive populare și mă bucur, sincer și din toată inima, că măcar o mână de oameni încearcă să re-trezescă românul din noi. Fac puține genți, le lucrez cu mare grijă si migală, încerc sa fiu originală, să respect femeile care poartă gențile. Și atât.

Îmi doresc să continui linia de motive populare, am o grămadă de proiecte in cap (că dacă nu sunt artist, ci inginer, mai mult în creier decât pe hârtie). Nu prea am timp, dar mă străduiesc, mai reduc din somn și poate reușesc.

Foto: arhiva Dianei Groza

Mihaela Doina Radulescu
follow me
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.