De la inginerie la broderie, „Cusut cu ață roz”

poza profil2Daniela Mandu povestește cum a trecut de la inginerie la broderie, reușind să-și urmeze visul.

Pe Daniela am cunoscut-o acum mulți ani, pe când era ingineră-directoare, pasionată de decorațiuni, și m-a ajutat cu aranjamentele de masă pentru un supliment de Paște. Shootingul a ieșit excelent, iar trei ani mai târziu Daniela a intrat în deco-business cu normă întreagă. Astăzi, ne spune mai multe despre pasiunea ei pentru cusături și curajul de a porni o afacere în România.

Daniela Mandu s-a născut la Zărnești, un orășel de munte de la poalele masivului Piatra Craiului, de unde a plecat la 18 ani la București, să se facă ingineră. Matematica și fizica i-au plăcut încă din liceu, dar la facultate (Mecanică) i-au plăcut cel mai mult desenul tehnic și geometria descriptivă. Și cum toate au un sens, pasiunea pentru desen, grafică și spiritul managerial au transformat-o în antreprenorul inspirat și creativ de astăzi.

Dar până a ajuns un fluture cu aripi minunate, a trecut mai întâi prin celelalte etape obligatorii: a fost profesoară suplinitoare de tehnologie la un gimnaziu, apoi a predat geometrie descriptivă, desen tehnic și metrologie la un liceu de profil; a lucrat la o firmă germană de baterii și, timp de 7 ani, a fost director executiv o companie belgiană, de producție în lemn. La 32 de ani s-a căsătorit și l-a avut pe Rareș.

fiul ei RaresRareș are 14 ani și e un excelent jucător de tenis, în fruntea clasamentului la categoria lui de vârstă și campion național în proba de dublu, cu o evoluție excelentă anul acesta, în clasamentul Tennis Europe.

După 7 ani

Poate că parte din succesul fiului se datorează și mamei, care a lăsat baltă directoratul la firma belgiană ca să se ocupe de un alt management – cel al familiei. „Am decis, împreună cu soțul meu, să-mi iau o pauză de la serviciu și să mă dedic în special familiei și fiului meu, care începea școala și avea nevoie de sprijin în antrenamente și deplasările cu tenisul.” Dar Daniela era obișnuită cu munca pe mai multe planuri și în curând s-a plictisit acasă. În plus, i-au venit idei. Și-a amintit de pasiuni vechi și talentele uitate la școala generală: „Îmi aminteam că la orele de lucru manual eram foarte dornică să învăț totul: cusutul de mână, brodatul, croșetatul, împletitul cu andrelele și cusutul la mașină. Întotdeauna mi-au plăcut țesăturile, panglicile și danteluța…”

22Cusut cu ață roz

A urmat cursuri online de design de interior naționale și internaționale și uite așa, în 2011, s-a născut „Cusut cu Ață Roz”: „Sigla firmei mele este compusă din monograma numelui meu – o broderie manuală executată de mine la școală, pe o lucrare, o față de pernă brodată.”

De ce cu ață roz? Pentru că roz e culoarea ei preferată! Evident, creațiile ei sunt de toate culorile și modelele, neapărat din materiale naturale, 100% bumbac: lenjerii de pat și de masă cu broderii, unele personalizate cu monograme, zodii și dedicații, decorațiuni pentru bucătărie și pentru Sărbători. Daniela alege personal țesăturile – „pentru care am alergat foarte mult până am găsit ce-mi doream!” – concepe modelul, execută prototipul și apoi îl dă la cusut colaboratoarelor ei din croitorie. „Ideile îmi vin pur și simplu, din jurul meu, din viața de zi cu zi, din studiul site-urilor de specialitate, bloguri și cărți pe care le cumpăr din expozițiile de specialitate din țară și din străinătate (Frankfurt, Paris).

12Primul boutique cu textile pentru casă

Ceea ce își dorește Daniela este să deschidă gustul românilor pentru produsele de clasă, pentru frumosul de lux din casa noastră, la prețuri rezonabile. „Piața din România nu este educată să achiziționeze produse de nișă. Nu există un cult al lucrurilor personalizate și știam că nu o să-mi fie ușor să o educ.” Nicio bancă n-a fost interesată să-i finanțeze proiectul, deși l-a prezentat multora. Nici familia și nici soțul n-au încurajat-o prea tare, dar i-au fost mereu alături. „Soțul meu este cel mai mare susținător/investitor financiar. Și fiul meu s-a implicat, mi-a făcut paginile de facebook și contul de twitter, mă ține la curent cu trendul în domeniu. Prietenii m-au susținut și încurajat, mi-au cumpărat produsele și m-au recomandat mai departe.”

De fapt, produsele ei se recomandă singure. Nu și-a recuperat încă investiția inițială de 4000 euro, dar afacerea începe să se contureze și să aibă succes. Are o viziune, și-a restrâns numărul de modele, le-a adaptat cerințelor locale. Începutul a fost greu, dar eforturile ei încep să dea roade. „Peste 5 ani, îmi doresc să am primul boutique de textile pentru casă. Mic, cochet și cu produse dedicate iubitorilor de frumos și celor cărora le pasă cum așează o masă și în ce fel de lenjerie se odihnesc.”

Un sfat celor care vor să-și deschidă o afacere: „Să studieze bine piața. Să-și cunoască concurența. Să aducă plus valoare produselor pentru a avea o identitate precisă. Să-și țină sub control veniturile și cheltuielile.”

poza 3DanielaPentru mici și mari

Între timp, Daniela a deschis și un atelier educativ pentru copii, cu un nume drăgălaș și reprezentativ „De la oiță la pâsliță”, unde face decorațiuni din pâslă, împreună cu o mulțime de alți pasionați și creativi, mici și mari: „Rolul atelierului este în primul rând unul educativ”, explică Daniela. „Îmi doresc să educ copiii de azi să-mi devină cumpărătorii de mâine, dar niște cumpărători educați deja cu privire la țesături, calitate și chiar preț. Îi învăț ce este pâsla, din ce e confecționată și care sunt etapele producerii ei. Îi învăț care sunt etapele prin care trebuie să trecem pentru a obține o decorațiune – imaginăm un model, facem un șablon (tipar), alegem materialul, îl trasăm, îl decupăm (croim), alegem ața și apoi îl coasem și decorăm.”

De Sărbători

Ce face familia Mandu de Sărbători? Merge acasă, la munte! Cu toții sunt mari iubitori de sport și natură, schiază, patinează și abia așteaptă să se întreacă pe pârtie. Danielei îi place să călătorească, să cunoască oameni și obiceiuri noi. „Îmi plac tradițiile românești și dulciurile făcute în casă.” Și nouă! Sperăm să găsești în ele un moment de relaxare și inspirație pentru lucrurile minunate pe care le faci. Sărbători fericite!

Mai multe despre colecțiile Danielei și idei de aranjamente pentru masa de Sărbători, găsiți aici

 

 

Mihaela Doina Radulescu
follow me
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.