Designblok, una dintre cele mai mari şi mai prestigioase expoziţii de design din Europa Centrală, are loc în fiecare an, la Praga. Aici își expun creațiile designeri de modă, bijuterii, ceramică, mobilier, corpuri de iluminat, etc. Majoritatea dintre ei sunt din Cehia, anul acesta şi din alte 19 țări, inclusiv din România. Abia acum, la cea de-a 18-a ediţie, au participat pentru prima dată şi creatori din România – reprezentanți ai Assamblage – Asociația Naționala a Autorilor și Designerilor de Bijuterie Contemporană.
Designblok a fost găzduit într-un elegant şi uriaş spaţiu expoziţional, un pavilion Art Nouveau aflat la marginea oraşului. În cele cinci zile, sălile au fost mereu pline deşi un bilet de intrare costa mai mult de 13 euro (cât un prânz la restaurant), iar publicul era unul cizelat şi sincer interesat. Are sens să amintesc că la noi nu există ceva similar? Nici ca spaţiu expoziţional, nici ca eveniment artistic. Eveniment artistic a fost însăşi deschiderea, cu discursuri neartificiale, cu formulări remarcabile, dar scurte, urmate de un moment coregrafic, ca o mini-deschidere de Olimpiadă (tema acestei ediţii a fost sportul, Praga fiind anul acesta capitala europeană a sportului).
Altă mare diferenţă faţă de expoziţiile noastre ar fi modul de prezentare, felul în care fiecare creator a ales să-şi prezinte lucrările. Fiecare a dispus de un spaţiu delimitat de 1-3 pereţi de OSB. Cei mai mulţi au vopsit în alb sau negru aceste panouri, alţii le-au acoperit cu afişe, apoi au montat rafturi sau module pe care şi-au expus creaţiile. O universitate de artă a preferat să-şi ascundă operele în spatele panourilor albe. Pentru a le descoperi, doritorii (valizi) aveau de urcat câteva trepte montate special pentru asta. Altcineva a înfăşurat panoul OSB raftul lung de expunere, ba chiar şi instalaţia de lumină în folie cu bule, care au pocnit amuzant la vernisaj, când au fost atinse pentru prima dată.
La fel ca la expoziţii sau târguri de artă din occident, în interiorul uriaşului spaţiu expoziţional se aflau mai multe mici baruri, cu bere cehească sau şampanie franţuzească, menite, probabil, să ridice barierele comunicaţionale şi să îi îndemne pe cei interesaţi să cumpere exponate.
Ei bine, în această expoziţie cu peste 300 de creatori și branduri, prezenţa designerilor români nu a trecut neremarcată. Nu este o impresie subiectivă, ci se bazează pe viteza mare cu care au dispărut cartolinele celor şapte reprezentanţi Assamblage: David Sandu, Andreia Gabriela Popescu, Otilia Mihalcea, Ioana Ardelean, Adelina Petcan, Diana Toboșaru și Ludmila Buga. Cunoscutul designer David Sandu, membru fondator și președinte Assamblage Asociația Națională a Autorilor și Designerilor de Bijuterie Contemporană, se declară mulţumit de participarea la Designblok: „Prezentarea instalației FOUND.LOST.FOUND în cadrul Designblok – Prague Design and Fashion Week vine după o itinerare în acest an la London Fashion Week, Romanian Design Week si Bozar, Bruxelles, accentuând evoluția domeniului emergent al bijuteriei de autor din România. Este o recunoaștere internațională a standardelor designerilor autohtoni și prezintă perspective îmbucurătoare pentru dezvoltarea industriilor creative contemporane.”
Prezenţa creatorilor români la această prestigioasă expoziţie nu ar fi fost posibilă fără contribuţia Institutului Cultural Român și al Simplu.MakerShop. Directorul Institutului Cultural Român de la Praga, Ionuţ-Petre Munteanu: “Sunt încântat că am reuşit să am reuşit pentru prima oară să aducem creatori români la Designklok –Prague Design and Fashion Week şi am convingerea că nu va fi şi ultima. Evident, meritul aparţine în primul rând reprezentanţilor şcolii Assamblage pe care vreau sa îi felicit şi să le mulţumesc pentru tot ceea ce au reuşit să creeze şi să promoveze. Nu sunt un cunoscător al designului de bijuterii, dar am fost foarte surprins de modul extraordinar în care artiştii români au dat formă materiei pentru a reprezenta o idee sau o viziune. Cred că standul României a fost foarte bine primit, atât de către organizatori, cât şi de publicul larg, demonstrând potenţialul creator al artiştilor plastici români. Nu vă ascund că acesta a fost unul din proiectele cele mai mari şi mai interesante ale ICR Praga pentru 2016 şi intenţionez ca în 2017 să alocăm un buget mai mare pentru Designblok, astfel încât să putem avea inclusiv o prezentare de modă în competiţia de design vestimentar. Încă o dată, mulţumesc tuturor celor care au făcut posibilă această participare şi sper să ne revedem anul viitor.”
Foto: Assamblage
Detalii și fotografii găsiți pe pagina de Facebook Assamblage
- Petru Hadârcă, directorul Teatrului Naţional din Chişinău: „Somnul memoriei naște monștrii politici actuali” - February 22, 2020
- Laurent Tourette: „În România, totul este posibil” - November 28, 2017
- Designblok Praga 2016, pentru prima dată cu designeri români - November 10, 2016
Comments