DesignEuropa 2018 a decis finaliștii și premiul pentru întreaga activitate

  • Juriul DesignEuropa 2018 a desemnat 8 finaliști în competiția pentru cel mai bun design de produs industrial european.

  • Premiul pentru întreaga activitate a fost acordat lui Hartmit Esslinger, recunoscut pentru colaborarea cu Steve Jobs și Apple

  • Ceremonia de decernare a Premiilor DesignEuropa va avea loc la Varșovia, pe 27 noiembrie 2018

Competiția pentru DesignEuropa Awards are 3 categorii: Industrie, Companii mici și mijlocii și Premiul pentru întreaga activitate. Finaliștii primelor două categorii și câștigătorul celei din urmă au fost aleși de juriul DesignEuropa Awards, un comitet prestigios din domenul afacerii, designului și proprietății intelectuale.

Câștigătorii vor fi anunțați pe 27 nov, la ceremonia de decernare a premiilor DesignEuropa, de la Varșovia. Tot atunci va fi înmânat și premiul pentru întreaga ctivitate, unuia dintre cei mai influenți designeri industriali ai sfârșitului de secol 20 și început de secol 21, Hartmut Esslinger.

Directorul executive al UE IPO, Christian Archambeau: „Cei 8 finaliști prezintă diversitatea designului industrial și aplicațiile lui într-o varietate largă de sectoare ale economiei. Aceasta este dovada importanței designului ca instrument economic de valoare și ca motor în crearea de locuri de muncă și în creșterea economică. Câștigătorul Premiului pentru întreaga activitate, Hartmut Esslinger, a arătat, prin extraordinara sa carieră, impactul pe care un designer industrial european îl poate avea în SUA, Asia și la nivel global. Viața și munca sa subliniază puterea transformatoare a designului, nu doar într-o industrie, dar pentru întreaga lume.”

Finaliștii categoriei de design industrial la categoria mari companii

  • Sistemul angiografic ARTIS pheno-robotic C-arm, (proprietar și producător Siemens Healthcare GmbH; designer Nadja Roth și Tobias Reese)
Artis Pheno DesignEuropa 2018

ARTIS pheno-robotic C-arm

Juriul a apreciat coerența limbajului de design al produsului, ca și compoziția general, ambele fiind orientate către nevoile pacientului. Designul sistemului ARTIS pheno permite personalului medical să realizeze procedura angiografică având acces optim asupra pacientului, prin aceasta ajutând la combaterea infecției și creșterea siguranței intervenției.

  • Mobilier modular pentru exterior Docks (proprietar și producător Gandia Blasco SA; designer Romero Vallejo)
DesignEuropa 2018

Mobilier modular de exterior Docks

Gandía Blasco este o prezență cunoscută pe piața de mobilier de exterior, iar designul Docks permite utilizatorilor să-și creeze cu ușurință diverse aranjamente în cadrul aceluiași set de mobilier, adaptate la gusturile și nevoile fiecăruia. Juriul a subliniat varietatea de aranjamente posibile cu un număr relative mic de module.

  • Sonerie Video Smart (proprietar și producător Fibar Group SA; designer Maciej Fiedler)
Sonerie Video Smart DesignEuropa 2018

Sonerie Video Smart

Dezvoltat de FIBARO, o firmă poloneză care operează în The Internet of Things (dispozitive dotate cu senzori care comunică între ele) Intercom permite utilizatorilor să controleze accesul în casă prin intermediul unui ecran video HD și a unui obiectiv cu unghi foarte larg. Juriul a apreciat integrarea în produs a tehnologiilor digitale cu funcționalități noi pentru rezolvarea unor probleme obișnuite.

  • Radiator pliabil Origami (proprietar și producător Tubes Radiatori SRL; designer Alberto Meda)
DesignEuropa 2018

Radiator pliabil Origami

Inspirat din arta japoneză a origami-ului, produsul este un radiator extensibil și pliabil realizat de o companie recunoscută în domeniu la nivel European și international. Calitatea aplicației de design și natura dinamică și flexibilitatea designului acestui produs au fost appreciate de juriu.

Finaliștii categoriei de design la categoria companii mici și mjlocii

  • Sistemul automat de predare a bagajelor în aeroporturi, Air.Go 2.0 (proprietar Marcus P Holding; producător Marcus Pederson ApS; designer Sara Clement)

Air.Go.2.0

Air.Go.2.0 este un self-service automat pentru bagaje, care ar putea duce la scurtarea sau chiar dispariția cozilor din zona de check-in. Juriul a apreciat valoarea practică a designului ca răspuns la nevoile utilizatorului și rezolvarea unei probleme reale și a subliniat felul în care designul se încadrează în mediu, pentru beneficiul consumatorului final.

  • Sistemul Braster pentru examinare a sânilor acasă (proprietar și producător Braster SA; designeri: Arif Veendijk, Grzegorz Ciupiński, Jakub Oller, Jeroen de Graaf, Michał Biernat, Reiner Halbertsma, Rogier Braak, Sander Patje
Braster DesignEuropa 2018

Braster

Sistemul Braster permite femeilor să realizeze o examinare mamară nedureroasă, eficientă și sigură, în confortul casei. Aparatul monitorizează distribuția temperaturii în țesutul mamar și înregistrează zonele mai calde, care pot indica schimbări maligne și care au nevoie de investigații medicale ulterioare. Sistemul e compus din aparatul Braster, o aplicație mobilă și algoritmi pentru interpretarea rezultatelor în unitatea telemedicală. Juriul a apreciat funcționalitatea aparatului și ușurința în folosire, precum și designul modern al produsului.

  • Sistem Loclock de asigurare a bicicletei în parcare (proprietar și producător: Durbanis SLU; designer: Alex Fernandez Camps)
Loclock DesignEuropa 2018

Loclock

Loclock este un sistem de parcare pentru biciclete, proiectat să fie foarte rezistent și durabil, cu suprafețe netede și moi pentru a reduce tensiunile și deteriorarea cadrului bicicletei. Este disponibil în 6 culori diferite și foarte simplu de instalat. Juriul a fost impresionat de simplitatea și funcționalitatea produsului.

  • Scaun Nico Less (proprietar și producător: DONAR d.o.o; proiectant: Primoz Jeza)
Scaun Nico Less

Scaun Nico Less

Nico Less este un scaun simplu, dar unic, din pâslă (70% din aceasta fiind obținută din recipiente din plastic reciclate). Forma scaunului este obținută printr-o combinație de căldură și presiune, pentru a produce un design confortabil, adaptabil la forma corpului uman. Juriul a remarcat caracterul sustenabil al creației și ușurința în folosire.

Premiul DesignEuropa pentru întreaga activitate este acordat lui Hartmut Esslinger

Hartmut Esslinger EuropaDesign 2018

Hartmut Esslinger

Hartmut Esslinger este un proiectant industrial german cu o carieră internațională, ce se întinde de-a lungul a 50 de ani. Poate cel mai bine cunoscut pentru designul primelor computere Apple în anii 80, motto-ul dlui Esslinger a fost mereu „forma urmează emoția”.

De la primele lui creații pentru Wega și Sony până la strânsa colaborare cu Steve Jobs la Apple, Esslinger s-a remarcat ca unul dintre designerii industriali cei mai influenți și inovatori din lume. Biroul de design fondat de el în 1969, Frog Design, este astăzi o companie internațională prezentă în 11 țări. Pe lângă munca la Apple, Esslinger și-a adus contribuția la produsele Disney, Siemens, Lugthansa și Louis Vuitton. După ce s-a pensionat în 2006, și-a dedicat anii din urmă educației, ca professor la Universitatea din Shanghai, China. În opinia juriului DesignEuropa, despre Esslinger: „a schimbat gândirea în design, cu impact în întreaga lume”.

Premiile DesignEuropa

Organizate de EU Intellectual Property Office (EUIPO), în colaborare cu Oficiul pentru patente din Polonia (UPRP), premiile DesignEuropa celebrează excelența în design și managementul de design în cadrul acționarilor Registered Community Design (RCD), indiferent că sunt companii mari sau mai mici sau persoane. RCD asigură un drept de proprietate intelectuală unitar, valabil în toate cele 28 de țări membre UE și este administrat de EUIPO.

Ceremonia de decernare a premiilor DesignEuropa va avea loc pe 27 noiembrie 2018, la Centrul de conferințe POLIN din Varșovia.

 

 

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.