Diabet de la prea multe dulciuri? 3 mituri despre diabet

Am auzit multă lume spunând, mai în glumă, mai în serios, „O să fac diabet de la atâtea dulciuri!” Vestea bună e că nu facem diabet de la prăjituri, pâine, paste sau cartofi. Vestea rea e că putem face diabet de la altele… Care sunt cauzele diabetului (de tip I și II) și care e treaba cu dulciurile, produsele organice și stilul de viață.

3 mituri despre diabet

foto: pexels

Diabetul de tip I este o boală autoimună și se declanșează la vârste tinere. Cauzele nu se cunosc exact, dar se bănuiește că ar fi una sau mai multe dintre următoarele: susceptibilitate moștenită genetic, cazuri de diabet de tip I în familie, infecțiile, virusurile, dieta în copilăria mică.

Diabetul de tip II se dezvoltă în timp, pe măsură ce organismul își pierde abilitatea de a folosi insulina produsă de pancreas (corpul dezvoltă rezistență la insulină). În fazele avansate ale bolii, nu mai produce deloc insulină. Cauzele diabetului de tip II sunt total diferite de cele ale diabetului de tip I: obezitatea la vârsta adultă, sedentarismul, sexul – femeile sunt mai predispuse la îmbolnăvire, vârsta și predispoziția genetică (rude de gradul I cu diabet de tip II), prediabetul. Prediabetul este indicat de niveluri ridicate ale glicemiei, fără să fie alarmante. Acestea anunță un diabet declanșat mai târziu.

3 mituri despre diabet

1. Dulciurile te îmbolnăvesc de diabet

Zahărul e un aliment bogat în calorii și lipsit de vitamine și substanțe nutritive, de evitat de toată lumea, inclusiv de persoanele sănătoase. Dar consumul de alimente bogate în zahăr, singur, nu duce la diabet. Afirmația nu are nicio bază reală și nu poate fi considerată adevărată. Diabetul are multe cauze (după cum s-a văzut mai sus), dar consumul de dulciuri nu este una dintre acestea. E adevărat, alimentele care conțin zahăr trebuie evitate de pacienții cu diabet, dar asta pentru că zahărul se descompune rapid și produce glucoză, care la rândul ei crește nivelul glicemiei, total nerecomandat la diabetici.

2. Pacienții cu diabet de tip II pot mânca orice și oricât, dacă nu e dulce

Pacienții cu diabet de tip II sunt îndemnați de medici să urmeze o dietă foarte strictă. Ei trebuie să evite nu doar zahărul, ci și un număr mare de calorii, la fiecare masă. Să-și controleze periodic greutatea și sănătatea generală și să adopte un stil de viață activ și o dietă hipocalorică, pentru a combate complicațiile precum tensiunea arterială, insuficiența renală sau bolile cardiovasculare.

3. Produsele organice ajută la menținerea sub control a glicemiei și diabetului de tip II

Indiferent că sunt organice sau nu, produsele bogate în carbohidrați, respectiv zahăr, oricât de natural, duc la creșteri bruște foarte mari ale nivelului glicemiei, într-un interval foarte scurt de timp. Așadar mențiunea „organic” sau „bio” pe un produs alimentar poate indica un aliment bun pentru sănătatea generală, dar total contraindicat în diabetul de tip II, dacă este un făinos, fruct sau orice alt aliment bogat în glucide.

Sursa: Info Barrel

Mihaela Doina Radulescu
follow me
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.