Dictatura oilor (fabulă)

Am văzut recent un episod din Grimm (un serial fantasy-polițist), în care un grup de oi „au mâncat” lupul. Nu trebuie să subestimăm niciodată forța celor slabi și mulți; și nici dictatura oilor – care, sub pretextul promovării toleranței, e tot mai intolerantă cu aceia care ies din rând.

dictatura oilor

foto: pexels.com

Beeehhh… meeehhh… drăguțe, nu? Eu sunt fană oi. Îmi cer iertare oițelor pentru păcatul de a le fi folosit ca personaj de fabulă. Și lupilor și leilor, deși aceștia nu prea sunt obișnuiți cu scuze. Când ești luat de rău toată viața, te obișnuiești să fii tratat cu suspiciune, dacă nu chiar cu dușmănie, uneori.

Lupii, ca de obicei, trăiesc în haită. Unii dintre ei chiar în piele de oaie. Alții sunt lupi singuratici. Aceștia din urmă aproape au renunțat la carne, de când oițele și alte erbivore le bat obrazul și îi îndeamnă să fie vegani.

Lupii și leii, când nu vânează oi, își permit să glumească. Mare greșeală. În primul rând, pentru că oile nu știu de glumă. Iar în al doilea, pentru că, în afară de veganism, oile sunt și adeptele convinse ale curentului political correctness, pe care l-au preluat din `90 încoace și îl duc până în pânzele albe. Deși la început „corectitudinea” proteja lumea de discriminări rasiale sau de gen, în ultimii 20 de ani „corectitudinea” a preluat controlul atitudinii și limbajului în orice domeniu, devenind doctrina preferată a oilor și pretextul sub care își pot impune voința. Sub controlul corectitudinii politice, absolut orice spui la adresa altei viețuitoare (critic, analitic sau chiar admirativ!) poate fi cercetat, contestat și în cele din urmă – respins și interzis, dacă nu e conform cu principiile oițelor.

Oițele, firește, au și ele propriile lor interese, ascunse bine sub masca toleranței universale. Ele tolerează absolut orice și pe oricine, mai puțin opiniile celor care nu sunt de acord cu ele.

În viața reală și pe facebook, oile par fericite. Aleargă împreună cu iezii și berbecii lor pe câmpii, postând floricele, norișori și îngerași. Și statusuri uneori caraghioase, dar mai ales lipsite de substanță. Zen. Gen: „Sunt frumoasă, paștem fericiți, mă iubește berbecul și împreună ne iubim la nebunie iezii frumoși și deștepți și pe toate viețuitoarele din lume.” Prin repetiție, ajung să se convingă și ele.

Leii și lupii știu că nu e frumos să râzi de alții, așa că le ignoră. Doar că pe ei nu-i interesează pozele cu floricele, norișori și îngerași. Și nici nu behăie în cor admirativ la frumusețea și fericirea oilor. Dacă mai scapă și o ironie, vai și-amar de ei. Pentru că, nu-i așa, conform principiului totalitarist – „cine nu e cu noi e împotriva noastră”, orice opinie contrară cu a noastră trebuie penalizată prompt. Ce nu pot să suporte oile cele atât de tolerante, dar nu suportă deloc! este să nu lei iei în seamă. Să nu fii de acord cu ele și să nu le împărtășești doctrina, oricare ar fi ea. Așa a apărut dictatura oilor.

În dictatura oilor, trebuie să ai mare grijă ce spui și pe unde te abați. Trebuie să mergi cu turma. Și să nu ieși din rând, de asta are grijă oaia șefă. Pe care o susțin fără rezerve toate oile, chiar și atunci când habar n-au despre ce e vorba. Toate au grijă să te pună la punct când ai păreri contrare turmei. Să-ți arate de ce trebuie să te amuzi și la ce trebuie să plângi. Dacă nu văd din partea ta complianță, aruncă peste bord toleranța și te scot la raport în fața detașamentului de viețuitoare.

Pentru că oilor, paradoxal, contrar a ceea ce se spune despre ele, le place să conducă. Și dacă singure n-au nicio putere, se pot baza pe turmă. De aceea pentru ele, turma este foarte importantă. În turmă, e și mai comod. Turma le dă siguranță și sentimentul de apartenență la valorile adevărate, pentru care luptă toate oile din lume. De aceea nu trebuie să tolereze păreri și comportamente diferite de ale lor, pentru că acestea ar putea să le ia din „discipoli” și să le micșoreze turma. Iar forța lor stă în puterea celor mulți.

O bufniță la post

 

Mihaela Doina Radulescu
follow me
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.