Dieta vegană: cum a luat decizia, avantaje şi riscuri

1Acum doi ani și jumătate, după s-a documentat temeinic, George a decis să treacă la dieta vegană. Decizia lui a stârnit cele mai diverse reacții, de la toleranță curioasă și până la respingere suspicioasă: „Adesea am fost considerat nebun ori sectant”, mărturisește el. Românii nu înțeleg nici în ruptul capului de ce un tânăr sănătos ar renunța de bunăvoie la carne. George Tarbă ne dezvăluie misterul…

George Bogdan Tarbă s-a născut și a copilărit într-o frumoasă zonă de deal din Subcarpații Meridionali, în comuna Văleni-Dâmbovița. Are 28 de ani și locuiește în București din 2007, când s-a înscris la Facultatea de Inginerie Electrică a Universității Politehnice. Imediat după absolvire, pe la începutul anului 2013, el s-a hotărât brusc să-și schimbe stilul de viață și a renunțat la „tot ce înseamnă alimente de origine animală”. Dieta vegană presupune sacrificii, dar și multe satisfacții – am vrut să știm care sunt acelea și l-am rugat pe George să ne spună mai multe despre experiența vegană.

Decizia lui este cu atât mai neașteptată, cu cât se știe că bărbații sunt de obicei susținătorii alimentației bazate pe carne, vegetalele revenind îndeobște „sexului slab”. George însă a constatat că mâncarea din carne nu înseamnă neapărat „forță masculină” și că dimpotrivă, legumele îi dau un mai tonus bun, mai multă energie, „o dispoziție mai mare la efort decât acum 3 ani” și o sănătate de fier – „n-am avut nici măcar o răceală!” Merge cu bicicleta 5-6 km aproape în fiecare zi și plănuiește să înceapă un program de alergare dimineața plus antrenamentul cu gantere.

George spune că dieta vegană este excelentă pentru sănătate, că îți echilibrează greutatea, indiferent că slăbești dacă ești supraponderal sau că te îngrași (!), dacă ești prea slab înainde te a o începe. Are 1,82 m înălțime și a luat în greutate puțin peste 3 kg în ultimii 2 ani (de la 69 kg la 72-73 kg, cât cântărește în prezent).

2Începuturile

A fost o situație destul de complicată, viața mea pe atunci de student în cămin era cât se poate de dezordonată, dormeam când apucam, mâncam numai prostii (fastfood, multă prăjeală, la ore total nepotrivite). Conștientizarea mea cu privire la alimentație si sănătate era aproape zero. Tot stând pe Internet am dat la un moment dat peste un videoclip în care se povestea despre legătura între alimentație, stil de viață și performanțele intelectuale și nu numai. Atunci cred că a fost primul meu moment de conștientizare că trebuie să fac ceva pentru mine, pentru sănatatea mea. Am început să mă documentez, să citesc articole, să vad prezentări despre ce implică un stil de viață sănătos și echilibrat.

După vreo două zile în care am fost „flămând” de informație, am decis să încerc timp de două săptămâni o alimentație bazată exclusiv pe vegetale.

Decizia de a trece la dieta vegană

Diferențele de „stare de bine” au început să apară cam după 3-4 zile. La sfârșitul celor două săptămâni știam deja care îmi va fi hrana de-acum înainte. Pentru mine vegetarianismul nu este o dietă pe care să o urmez o perioadă și gata – este un stil de viață în care mă simt eliberat de orice dependență culinară.

Mănânc și mâncare gătită, în medie o masă pe zi. Consum preparat termic doar alimentele ce nu pot fi consumate în stare crudă și aici mă refer la orez, soia, fasole, linte, năut. Toate legumele, fructele și semințele le consum crude în diverse salate sau în alte combinații. Desigur, respectând regulile de combinare ale alimentelor.

Deși am fost un carnivor convins de când mă știu, acum văd carnea ca pe ceva ce nu are ce căuta în farfuria mea, nu că papilele gustative ar avea o reacție ciudată, ci pur și simplu nu cred că aș mai putea suporta gustul.

Meniul zilnic adoptat de George, odată cu dieta vegană

Dimineața la 7 iau micul dejun, când fie mănânc fie ceva gătit, fie cereale cu lapte de soia și diverse fructe în funcție de sezon (căpșuni, mure, banane kiwi, etc) Pentru mine masa de dimineață este cea mai bogată și cea mai importantă.

Prânzul este dedicat unei salate, aceasta cuprinde minimum 6-7 feluri de legume. Un exemplu de salată ar avea următoarele ingrediente: tomate, castraveți, ardei (roșu sau galben), pătrunjel, ulei de măsline, 2-3 căței de usturoi sau un ardei iute, după caz, mix de semințe crude (nuci, alune, migdale), suc de lămâie sau portocală, brânză tofu sau ciuperci crude. Acesta are loc în jurul orei 13.

dieta vegană, ce mâncăm salata lui George din dieta veganăCina este ușoară, compusă din 2-3 feluri de fructe consumate crude. Nu sunt un mare fan al scorcătorului de fructe, prefer să mușc sănătos din măr, pară sau orice alt fruct. Cu mici excepții, nu beau decat apă. Rar mai beau cafea. Nu am gustări sau mese mai mici între cele principale.

Într-adevăr pare puțin, dar este cât trebuie. Un calcul al valorii energetice pentru un astfel „mare dejun” ar arăta așa: 100 g cereale au în medie 350-350 Kcal, eu consum 250-300 grame dimineața, asta înseamnă că sunt la 800-900 kcal, plus laptele , fructele ceva mix de semințe ajung ușor la 1200 kcal. Suntem obișnuiți să mâncăm mult mai mult decât avem nevoie și poate de aceea un astfel de meniu poate pare foarte puțin.

Salata de la prânz ajunge și ea la aproape de 800 de kcal, depășesc ușor 2200 kcal pe zi. Este foarte importantă calitatea alimentelor, stomacul plin nu înseamnă neapărat plin cu nutrienții necesari și echilibrați pentru organism.

Dulciuri mănânc extrem de rar, o linguriță sau două dintr-un tort – ceva din complezență. Pâine destul de puțină – doar la salată și neapărat integrală.

Cerealele au o descărcare lentă de energie și nu mi se face foame deloc repede. Alimentele de origine vegetală umplu foarte bine stomacul motiv pentru care nu mă simt deloc înfometat. Stomacul pe parcursul unei zile are nevoie de pauze, ca și noi de altfel.

Felul meu preferat? Fructe, fructe și iar fructe, orice fruct, primele 3 ar fi: kiwi, pepenele roșu și strugurii negri, dar nu mă pot decide în ce ordine.

Am făcut vreo 2-3 cure cu fruncte, adică într-o zi am mâncat un singur tip de fruct de dimineață până seara și nimic altceva. M-am simțit foarte bine!

Schimbarea

Schimbările s-au văzut din primele zile, pe lângă faptul că am o stare generală bună și un tonus ridicat nu avut probleme de sănătate de niciun fel, nici măcar o gripă sau răceală. Am o foarte bună dispoziție la efort, care nu exista acum 3 ani și dorm foarte bine.

După experiența mea de aproape 3 ani pot spune cu sinceritate că este o cale excelentă pentru o sănătate de fier, performanțe intelectuale sporite, o masă corporală de care să fii mândru, condiție fizică optimă pentru spor la nivel de amator sau profesionist. Desigur că avantajele sunt mult mai multe, le-am rezumat pe cele mai importante.

Dezavantaje

Societatea românească nu este deloc pregătită pentru un astfel de stil de viață, e profund dezinformată sau și mai grav – greșit informată. Chiar acum câteva săptămâni am auzit un interviu în care un medic spunea că cei care urmează această dietă sau stil de viață ar trebui să fie considerați bolnavi psihic.

Reacțiile au fost de tot felul, de la „știu că este bine si sănătos dar eu nu pot” până la „ești din vreo sectă religioasă sau ceva de genul acesta?”… Mi s-a recomandat și să vizitez un psiholog sau medic psihiatru. Desigur că am primit toate aceste reacții cu zâmbetul pe buze 🙂

Momentele cel mai puțin plăcute sunt acelea în care ești invitat la masă de cineva care nu știe de stilul tău de viață sau refuză să îți accepte alegerea. Dacă ne gândim puțin din ce este formață masa tradițional românească de Crăciun sau de Paște, desigur că pentru un vegan ea se transformă într-o mare încercare.

În loc de concluzie

Acesta va fi stilul meu de viață pentru următorii 70-80 de ani. Pe lângă dovezile medicale și științifice, avem și un puternic argument spiritual și de rațiune. Omenirea a evoluat puternic, cu o viteză uluitoare la nivel tehnologic și nivel de trai material, însă spiritual/religios suferim un regres. Cu toată tehnologia și informația de care dispunem continuăm să consumăm lapte după perioada biologică și firească… Suntem singura specie care uită să oprească procesul de alăptare. Cu atât mai mult, consumăm laptele altor specii, îl trecem prin diverse procese tehnologice, îl concentrăm și consumăm acest produs ca fiind unul sănătos. Așa să fie oare?

Nimic nu este mai important pentru un om decât propria sănătate. Așa că sfătuiesc pe oricine vrea să fie sănătos să se informeze, să găsească acele canale care îi oferă informația de cea mai bună calitate, să conștentizeze că sănătatea, masa corporală, performanțele intelectuale sunt strict legate de alimentație și stil de viată. O alimentație adecvată la orele potrivite însoțită de exercițiu fizic zilnic și eficient vă va transforma viața într-o binecuvântare. Dacă nu mă credeți, puteți încerca…

Foto: arhiva lui George Bogdan Tarbă

Citeşte şi: Cum a slăbit 50 kg în 4 ani, schimbând stilul de viață

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.