Absolventă de geografie la București, a ajuns din greșeală la Universitatea din Lisabona. Ce a urmat a fost un master în sisteme informatice geografice și o „experiență extrem de reușită”, pe care Elena-Andreea Bicu vrea s-o repete la anul, de data asta în Germania…
Știți cum e, soare, mare… cei mai mulți dintre noi mergem în Portugalia pentru turism și plajă. Nu te-ai gândi că poți să mergi acolo cu o bursă Erasmus, la master!
Elena-Andreea Bicu e absolventă de Geografie la Universitatea din București – Știința Mediului și are un master la aceeași facultate, unde a obținut o bursă Erasmus în sisteme informatice georgrafice, la Universitatea din Lisabona. Am rugat-o să ne spună care e treaba cu bursele Erasmus și cum a ajuns la Lisabona și iată ce ne-a povestit:
Fiecare facultate are acorduri Erasmus cu un număr limitat de facultăți, iar studenții pot alege ca destinații Erasmus doar din lista de facultăți cu care facultatea de origine a încheiat acorduri.
Cum am ajuns la Lisabona? Din greșeală! Dorința mea era să pot beneficia la maxim de experiența de studiu într-o altă țară și cum la momentul respectiv nu cunoșteam limba portugheză, Portugalia nu a fost printre opțiuni, pentru că știam că toate cursurile la Institutul de Geografie și Planificare Teritorială din cadrul Universității din Lisabona erau în limba portugheză. Îmi doream să merg la Valencia, pentru că știam spaniolă și pentru că profilul facultății era unul tehnic și îmi permitea să-mi completez astfel studiile din țară. Am fost neplăcut surprinsă să văd că, din cauza trecerii de la programul Erasmus la programul Erasmus +, Universitatea din Valencia nu reînnoise acordurile și nu mai era, așadar, o opțiune viabilă.
Cercetând însă site-ul Universității din Lisabona, mi-am dat seama că vocabularul limbii portugheze este în mare proporție similar celui al limbii spaniole și nu îmi va fi greu să învăț și portugheza. Informându-mă cu privire la paleta de cursuri, am găsit multe dintre ele foarte atractive. Punând toate aceste criterii în balanță și având totodată în minte că nu pot alege o țară precum Franța sau Marea Britanie, din cauza factorului financiar, Universitatatea din Lisabona s-a dovedit cea mai adecvată opțiune.
Nimic nu e imposibil
Acum, la sfârșitul a două semestre, în care am urmat cursurile masterului de Sisteme Informatice Geografice, din cadrul Institutului de Geografie și Planificare Teritorială mă declar foarte mulțumită și pot conclude că experiența portugheză m-a îmbogățit din punct de vedere al cunoștințelor și abilităților dobândite, mi-a oferit oportunitatea de a învăța o nouă limbă, de a cunoaște o altă cultura, de a cunoaște oameni din toate colțurile lumii, de a înțelege că nimic nu este imposibil.
Prima mea impresie a fost „Ce oameni primitori!” și a rămas aceeași pe parcurs. Nu mă consider în măsură să evaluez asemănările și deosebirile la nivel de sistem de învățământ românesc vs. portughez, pentru că experiența mea poate fi foarte particulară, iar conversațiile cu alți studenți Erasmus, de la alte Universități m-au făcut să înțeleg că există aspecte pozitive și negative în ambele sisteme.
În România am învățat cum să învăț, în Portugalia am învățat cum să fac.
Consider experiența mea una extrem de reușită, în primul rând datorită componentei practice, foarte bine accentuată, în cadrul tuturor cursurilor pe care le-am ales la Lisabona. Dacă în România am învățat cum să învăț, cum să memorez cantități mari de informație, în Portugalia am învățat cum să fac. Am fost foarte mulțumită și de faptul că profesorii veneau de fiecare dată foarte bine pregătiți, cursurile erau foarte bine organizate și structurate și însoțite întotdeauna de un suport didactic vizual. De o deosebită importanță mi s-a părut și colaborarea pe care profesorii o propun studenților pentru implicarea în proiecte de cercetare. Cel mai mult m-a surprins relația profesor-elev, pe care am simțit-o în Portugalia mult mai deschisă și mai prietenoasă. Este un lucru absolut firesc ca profesorii să converseze cu studenții săi la o cafea, să treacă pe la bibliotecă să îi salute sau să ia masa împreună cu aceștia la cantina facultății.
Faptul că am reușit să am printre cele mai bune rezultate din grupă, studiind într-o limbă pe care nu o știam înainte, m-a învățat să am încredere în mine și să dau de fiecare dată tot ce era mai bun. Într-un mediu atât de internaționalizat, am avut șansa să învăț limba portugheză și să îmi îmbunătățesc abilitățile de a comunica în limbile spaniolă și engleză. Consider că abilitatea de a comunica în diverse limbi este de un real folos pentru înțelegerea altor culturi, pentru crearea de relații sociale și profesionale.
În prezent derulez un proiect social, aflat sub umbrela Serviciului European de Voluntariat, în Portugalia. Lucrez 30 de ore pe săptămână într-o casă de copii și profit de timpul liber pentru a învăța limba germană și de a scrie proiectul cu care îmi doresc să aplic la accesarea unei burse de cercetare în Germania, începând cu luna septembrie a acestui an.
Un sfat pentru românii care vor să studieze în străinătate: Credeți în voi, creați-vă oportunități, bucurați-vă de oportunități, fiți deschiși și luați ce e mai bun din fiecare experiență.
- 5 Soluții inteligente în domeniul medical beauty-tech 2025 - January 10, 2025
- Tendințe în manichiură. Ce purtăm pe unghii în 2025 - January 10, 2025
- Primark lansează cea mai extinsă colecție de îmbrăcăminte sport - January 10, 2025
Comments