Acum câteva zile, românca Anca Bucur a urcat din nou pe podium la campionatul mondial de fitness – Fitness Universe Championships 2015 (Miami), unde a obținut locul al treilea, la categoria profesioniști. Înainte de a pleca la Miami, și-a rupt din timpul prețios dedicat antrentamentelor pentru a răspunde întrebărilor 24life
Anca Bucur este dublu campioană Miss Fitness Universe Professionals, în 2011 și 2013, singura româncă de două ori câștigătoare a marelui premiu la acest concurs de talie mondială. Performanța e cu atât mai admirabilă cu cât Anca s-a antrenat singură pentru aceste concursuri, după propriul program și propria coregrafie.
E plăcut să îi vezi pe cei din jur cuceriţi de munca ta
A mai câștigat locul doi la Miss Fitness America World Championship Las Vegas, locul doi la Paris Fitness Europe și Rome Fitness Europe. Cu câteva zile în urmă, la campionatul Miss Fitness Universe, de la Miami, Anca a urcat din nou pe podium unde a luat locul al treilea. La aflarea rezultatelor, ea a mulțumit tuturor celor care i-au fost alături în pregătirea pentru această competiție: „Sunt foarte recunoscătoare pentru toată această experienţă şi pentru omul care am devenit datorită acestei competiţii! Am muncit enorm şi am simţit că mi-am depăşit limitele şi asta pentru că am putut să adaug la pregătirea mea o nutriţie corespunzătoare. Mulţumesc tuturor din Herbalife care m-au susţinut! E plăcut să îi vezi pe cei din jur cuceriţi de munca ta!”
În 2013, Anca i-a dedicat trofeul mamei ei dragi, „cea care m-a luat de mânuță și m-a dus la cursurile de balet din Tg Mureș. Acela urma să fie începutul drumului spre succes. Te iubesc mult de tot”. Mama a dus-o la balet pe când avea doar 3 ani, apoi la gimnastică artistică și gimnastica aerobică. Ulterior, Anca a fost selectată pentru Lotul Național de Tineret din Constanța, unde a câștigat medalia de bronz pe echipe și s-a clasat pe locul patru la individual, în cadrul Campionatelor Mondiale de Gimnastică Aerobică din Bulgaria. În anul 2005, a fost selecţionată pentru Lotul Național de Seniori din București, dar chiar înainte de Campionatul European şi-a rupt umărul drept și a fost nevoită să întrerupă antrenamentele pentru o perioadă lungă de timp. La sfârșitul anului 2006, a decis să se retragă din Lotul Național de Aerobic şi a început să lucreze ca un instructor de fitness și aerobic. Din 2014, programul ei competițional este susținut de Herbalife prin intermediul unei game complete de nutriție personalizată pentru activitatea sa sportivă.
Anca Bucur este instructor de aerobic și fitness la mai multe centre World Class din București. Programul ei de viață este unul spartan în general, începe la 7 dimineața și cuprinde minim 4 ore de sport pe zi plus o dietă echilibrată, de campioni, și devine susținut în preajma competițiilor, când Anca se antrenează 7-8 ore, zilnic. Mai mult, și-a convins și soțul (Dragoș Ionescu) să adopte o viață sportivă și o dietă sănătoasă, iar rezultatele n-au întârziat să apară.
Cu Anca Bucur, despre performanța în sport și stilul sănătos de viață:
24life.ro: Faci mișcare organizată – balet, gimnastică – de la o vârstă foarte fragedă. Ți-a plăcut sportul dintotdeauna sau a fost nevoie de insistența mamei pentru a merge mai departe?
AB: Eram foarte energică, aveam o personalitate puternică și mai ales, nu stăteam locului o clipă. Mama a văzut potențialul în mine m-a susținut înspre a face sport. Îi voi fi mereu recunoscătoare mamei pentru ceea ce sunt azi, atât ei cât și familiei. E important să ai o educație și suținere morală, încă de mic.
24life.ro: Ai făcut parte din lotul național de gimnastică aerobică – ce ți-a plăcut cel mai mult din elementele acestui sport, ce ți s-a părut mai dificil, ce te-a motivat să mergi mai departe?
AB: Am făcut parte din Lotul National de Gimnastică aerobică juniori și seniori, în Constanța, respectiv București. Am început acest sport la Școala de gimnastică de la Deva, avand-o ca antrenoare pe doamna Adriana Chiriliuc. Acest sport m-a atras prin energia si expresivitatea pe care trebuia să o arătăm în exercițiul competițional. Am avut multe momente în care am vrut sa renunț de-a lungul anilor, însă m-am considerat mereu o luptătoare și am ținut cont de obiectivele stabilite, așa că am dat ce e mai bun ca să îmi indeplinesc visul de a deveni o campioană.
24life.ro: Ai avut 4 ani de pauză – de ce te-ai retras din viața competițională? Ai mai făcut sport în acest timp?
AB: Sunt momente în viață în care trebuie să iei anumite decizii, care îți schimbă puțin direcția. La mijloc a fost și motivul sănătății, însă cred că balanța a căzut mai mult în partea cealaltă: ce fac după ce dau bac-ul ? Cum îmi câștig existența? (nu a existat recunoaștere materială în gimnastica aerobică și în toți anii până am ajuns în Lotul Național, cazarea, masa, echipamentul, deplasările etc, erau suportate de părinți). Deci încă o data – dacă nu aveam susținerea lor, nu aș fi reușit să îmi continui drumul. Și aș sublinia că nu le-a fost ușor nici lor. Revenind la anii de pauză, bineințeles că am făcut sport în acest timp. După 1 an de la retragerea din lotul național, am început să lucrez ca instructor de aerobic și acesta a fost momentul în care am început să mă simt utilă și puternică.




24life.ro: Revenirea e un proces dificil pentru un sportiv, tu ai revenit în fitness – care a fost diferența?
AB: În anii în care n-am mai făcut sport de performanță, am simțit că ceva îmi lipsește. Am început să predau ore de aerobic și să am grijă de mine, de sănătatea și condiția mea fizică, să devin mai complexă în ceea ce începusem să fac și să îmi expun la maxim calitățile. Competițiile din fitness au venit din dorința de a fi din nou pe scenă. Având în spate atâția ani de performanță și competiții, a fost un obiectiv pe care am simțit că îl pot realiza, chiar și fără sprijin. Ușor n-a fost, dar asta înseamnă să îți dorești cu adevărat, să lupți și să înveți din fiecare experiență.
24life.ro: Am înțeles că l-ai „convertit” și pe soțul tău la o viață sportive – cum ai reușit să-l convingi?
AB: Cei din jur îmi spun că, dacă stau mai mult în jurul meu, încep să mă urmeze (râde). Așa s-a întâmplat și cu soțul meu. A văzut că nu e chiar așa rău să mănânci sănătos și mai ales să faci mișcare. A fost alegerea lui, eu doar i-am fost alături, l-am îndrumat și încurajat.
24life.ro: Cum poți convinge o persoană sedentară să se apuce de un sport? Ai vreo „armă” secretă?
AB: Trebuie să îți dorești să faci o schimbare, de restul mă ocup eu. Cred că oamenii sunt comozi și dau mereu vina pe lipsa de timp, până când realizează că e important să facă mișcare pentru sănătatea lor. Mi se spune că am un „vibe” pozitiv și că eu sunt cea mai bună carte de vizită. Cred că oamenii apreciază întâi stilul meu de viață și ceea ce fac și apoi își doresc și ei să schimbe ceva în bine. Se simte că o fac cu drag și că mă reprezintă.

Miami 2014, imagine din competiția la care a participat în costumul Xenei, prințesa războinică, realizat de Cătălin Botezatu
24life.ro: Ai în palmares o mulțime de medalii – care a fost prima, care a fost cea mai dificilă probă în fitness? Ce ai simțit și ai gândit când ai urcat prima oară pe podium?
AB: Prima dată am urcat pe podium cu o medalie la gât la vârsta de 13 ani.
În fitness, top 5 înseamnă podiumul. E ca la concursurile de frumusețe – din toate concurentele, rămân 5 pe scenă și apoi într-o ordine descrescătoare se aleg și locurile. Prima dată când am câștigat, nu mi-a venit să cred. Multă lume îmi zicea că nu voi reuși asta în America, mai ales de una singură. Aici trebuie să ai un pachet complet: exercițiul de 2 minute, cu elemente acrobatice și artistice, defilarea în costumul de baie, unde se punctează simetria și naturalețea mușchilor, și ultima rundă, interviul. Pentru mine, cea mai dificilă probă ca intensitate este exercițiul de fitness, dar cea mai dificilă din punct de vedere emoțional e cea a costumului de baie și interviul.
Faptul că am câștigat și al doilea lea titlu și am rămas în top 3 la toate celelalte competiții, m-a făcut mult mai încrezătoare și determinată. Mi-am demonstrat că pot să fac orice îmi propun, chiar dacă pornesc de la zero.
24life.ro: Care e cea mai importantă calitate a unui sportiv de performanță?
AB: Să gândești pozitiv. Să vezi rezolvare în orice, să nu renunți. Celelalte vin pe parcurs, dar dacă ești determinat și pozitiv, găsești puterea să reușesti.
24life.ro: Cum crezi că ar trebui să ne convingem copiii să facă sport, atunci când ei preferă să stea în fața calculatorului?
AB: Copiii acționează după cum sunt îndrumați de către părinți. Dacă li se zice să stea în cameră și să se uite la televizor, ei asta fac. Când ești mic, nu poți să iei decizii, de aceea părintii sunt cei care hotărăsc pentru ei. Trebuie să vadă ce înclinații are copilul și să îl ducă în acea direcție.
„Sunt cea mai fericită că fac ceea ce îmi place.”
24life.ro: Pe 19 iulie 2015, înainte de începerea competiției Herbalife Brașov Triathlon, vei susține o sesiune de fitness gratuită în Piața Sfatului. Ce ai pregătit pentru acest program?
AB: Așa este, de data asta nu voi mai alerga, ci voi face o sesiune de mișcare cu cei aflați în Piața Sfatului, din Brașov. Vom efectua un antrenament complex, cu greutatea corpului. Abia aștept, sunt cea mai fericită că fac ceea ce îmi place.
Foto: Anca Bucur și Herbalife
- Colecția de primăvară-vară Primark, țesături ușoare și magie de culoare - April 24, 2025
- Sabon ReCycle, 1 an de succes la colectarea recipientelor în magazine - April 24, 2025
- Gustări sustenabile și consumate „cu cap” - April 16, 2025
Comments