Parcul Arheologic Dion, la doi pași de Paralia Katerini

Vacanțele în Grecia sunt deja o tradiție pentru multe familii de români. Convenabilă ca preț și aflată la 8-9 ore distanță  de vama Giurgiu, Paralia Katerini este una dintre destinațiile preferate de amatorii de soare, plaje cu nisip fin, ape turcoaz și mâncare bună. Dacă ajungeți la Paralia Katerini, nu ratați Riviera Olimpului și parcul arheologic Dion. (Aici găsiți o descriere a sitului arheologic Dion, în limba engleză, cu poze și indicații pentru vizitare).

Parcul Dion, Paralia

Statuetele sunt copii ale celor aflate în Muzeul Dion, dar foarte bine realizate și „patinate”, atât de realist încât nu-ți dai seama de diferență

La poalele Olimpului

Pentru a vizita Dion aveți nevoie de o mașină. Parcul arheologic se află la doar 17km de Katerini, în apropierea șoselei Nea Efessos, între Limenas Litochorou și Litochoro Plaka.

Eu am fost odată cu mașina personală și altădată cu o mașină închiriată în Grecia. N-aș putea să vă spun exact, dar este posibil să puteți ajunge și cu un taxi sau Uber din Paralia Katerini, Nei Pori, Olympic Beach sau orice altă stațiune de pe Riviera Olimpului.

Dion, parcul arheologic la 17 km de Paralia Katerini

Cu munții Olimp pe fundal și Dionul la picioare…

Dion în antichitate și în zilele noastre

Situl arheologic Dion se află chiar la poalele muntelui Olimp, reședința zeilor din antichitatea greacă.

Inițial o mică așezare pe râul Vaphyras, Dion a devenit mai târziu un oraș sacru, locul unde Alexandru cel Mare aducea sacrificii lui Zeus înainte și după bătăliile și expedițiile sale.

Orașul Dion număra câteva sanctuare dedicate unor zeități importante, cum ar fi: Zeus, Demeter, Asklepios și Isis. Zeița egipteană Isis, protectoarea mamei și a copilului, își avea propriul sanctual în Dion datorită fascinației lui Alexandru cel Mare pentru ea.

Cucerit și colonizat de romani, Dion avea să capete și două biserici creștine, băi publice în stil Roman și o toaletă publică asemănătoare celei de la Efes.

În cele din urmă, orașul a dispărut din cauza cutremurelor și a inundațiilor. Astăzi se mai pot vedea ruine ale fostelor sanctuare, ale câtorva case și ale băilor publice. Se păstrează foarte bine și drumul principal din Dionul antic, drum vechi de 2000 de ani și care încă arată minunat.

dion sit arheologic in Grecia

Statuile din parc sunt doar copii ale celor originale aflate în muzeul Dion

dion drumul original

Drumul de piatră vechi de 2000 de ani

dion mozaic

Mozaic cu imaginea unei vaci, găsit într-una dintre casele din Dion

dion hellenistic theater

Dion Hellenistic Theater – amfiteatrul este o reconstrucție recentă a celui antic. Nu este foarte reușit, dar se pare că e un loc bun pentru concerte în aer liber.

dion toalete publice

Toaleta publică din Dion, după modelul Roman

dion hypocaust

Sistemul „hypocaust” de încălzire prin pardoseală, folosit de greci și romani

De ce să vizitați parcul arheologic Dion?

Un bun motiv pentru pasionații de istorie să viziteze Dion este ca să se simtă precum Alexandru cel Mare când își sărbătorea victoriile.

Dacă nu v-a plăcut istoria, mergeți la Dion ca să vă bucurați de o zi în mijlocul naturii. Terenul mlăștinos este acoperit de o vegetație densă, propice libelulelor colorate, lăcustelor gigant, fluturilor și șopârlelor.

libelula albastra

Bonus: dacă mergeți la Dion în luna iunie, probabil veți găsi niște maci roșii pe care să-i fotografiați pe fundalul muntelui Olimp.

 

 

Violeta Matei
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.