„Beta-glucanii sunt cunoscuți și studiați de multă vreme, se știe că scad colesterolul și previn bolile de inimă. Dar suplimentul nu este miracolul care mă ține sănătos în timp ce eu mânânc șunci, pastrame și salamuri grase, fără să mă ating de legume sau cereale și fără să fac mișcare” – dr Corina Zugravu, medic primar nutriționist, despre suplimente, grăsimi, fibre și cum să mâncăm inteligent în sezonul sarmalelor.
Dr Corina Zugravu este medic primar Igiena Alimentației şi Nutriție, conferenţiar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, membru al Comitetului Consultativ în Nutriţie al Herbalife, doctor în ştiinţe medicale şi cu o experienţă de peste 25 ani în domeniul cercetării şi pedagogiei universitare, autoare a numeroase cursuri universitare, cărţi de specialitate şi lucrări ştiinţifice, articole publicate în reviste naționale și internaţionale. Din 2010, dr. Corina Zugravu face parte din grupul de specialişti în nutriţie ai Comisiei Europene responsabili cu elaborarea punctelor de vedere tehnice asupra documentelor aflate în dezbatere la nivel comunitar.
24life.ro: Când apelează românii la nutriționist?
Dr Corina Zugravu: Când vor să slăbească. Și vin din păcate în momentul când sunt deja foarte grași. La noi nu există o tradiție, ca în alte țări, să te duci din timp la medic și să iei măsuri când acestea sunt ușor de urmat și pus în practică. Omul ajunge la nutriționist ca la ultima redută. În ultimii ani parcă s-a mai schimbat ceva, parcă ar veni mai din timp. Nu toată lumea, ci mai ales aceia dintr-o anumită pătură socială, care au desigur și mijloace financiare și care nu-și mai iau sfaturile din revistuțe.
24life.ro: De ce ne îngrășăm, de fapt?
Dr Corina Zugravu: Nu mai există nicio enigmă la această întrebare. Te îngrași pentru că mănânci prea mult și te miști prea puțin. Toată cercetarea de la ora actuală arată aceleași două cauze pentru supraponderalitate și obezitate: mâncatul în exces plus sedentarismul. Din momentul în care te-ai îngrășat, de la un nivel încolo deja corpul răspunde foarte greu la tratament și nu mai poți controla lucrurile atât de bine. Dar primul lucru care se întâmplă când începi să iei în greutate este că mănânci neadecvat cerințelor tale și nu te miști suficient.
24life.ro: E mâncarea tradițională românească „vinovată” de obezitatea în creștere?
Dr Corina Zugravu: Mâncarea noastră tradițională, ca și în alte țări, e plină de grăsimi animale. Sunt mâncăruri grase, pentru că pe vremuri oamenii munceau mult fizic și necesitățile lor nutriționale erau mai mari caloric decât cele ale omului modern. Să mănânci acum tradițional e o mare greșeală. Pe de altă parte, românii mănâncă mai mult acasă și mai puțin la fast food, ceea ce e foarte bine.
24life.ro: Știm că grăsimea nu e frumoasă, dar e și periculoasă?
Dr Corina Zugravu: Obezitatea e răul tuturor relelor. Și nu vorbim de faptul că nu arătăm ca fotomodelele din revistă. Răul nu se rezumă la estetic. Eu personal cunosc multe persoane supraponderale care arată foarte bine. Dar țesutul adipos în exces este nociv, pentru că el sintetizează/elaborează niște substanțe care promovează inflamația și sunt toxice pentru organism. Și provoacă tot felul de rele, printre care dislipidemiile, adică modificări ale profilului lipidic: cresc valorile colesterolului și trigliceridelor, apar tot felul de modificări ale vaselor, ficatul se umple de grăsime. Obezitatea provoacă efecte adverse.
Vestea bună e că dislipidemiile revin la normal atunci când omul scade cât de cât în greutate. Chiar dacă nu ajunge la greutatea normală, multe dintre efectele rele ale obezității dispar – de exemplu, steatoza hepatică, respectiv ficatul gras nealcoolic își revine în momentul în care omul dă jos câteva kilograme. La fel durerile articulare dispar dacă slăbești.
24life.ro: Nivelul de colesterol poate fi peste limite și la persoanele cu greutate normală?
Dr Corina Zugravu: Desigur. Eu sunt un exemplu. Am o hipercolesterolemie familială, adică moștenită. Dar aceasta este o excepție. Cel mai adesea creșterea colesterolului însoțește excesul ponderal. Tendința de creștere a colesterolului e mai accentuată la bărbați și în general la toată lumea cu avansarea în vârstă și e direct legată de nutriție și stilul de viață.
24life.ro: Putem să ne reducem nivelul colesterolului (rău) din sânge?
Dr Corina Zugravu: Sigur că putem. Pe asta se și bazează profilaxia bolilor cardiovasculare, pentru că un colesterol crescut ajunge mai devreme sau mai târziu să-ți afecteze inima. Există medicamente care scad colesterolul, dar care sunt recomandate numai după ce ai luat măsurile de bun simț – regim alimentar, exerciții fizice, renunțare la fumat, suplimente cu fibre șamd. Există un algortim prin care se face managementul hipercolecolesterolemiilor, iar acesta nu se repede din prima la medicamente, ci trece întâi prin modificarea comportamentului alimentar, mișcare și suplimente cu beta-glucani și abia la urmă ajunge la medicamente, dacă celelalte n-au dat nici un rezultat.
24life.ro: Ce sunt beta-glucanii?
Dr Corina Zugravu: Beta glucanii sunt cunoscuți și studiați de multă vreme, nu sunt o găselniță de ieri de azi. Se știe că scad colesterolul și că ne trebuie cam 3 g de beta glucani pe zi – o fibră solubilă, cu proprietăți aparte de scădere a colesterolului. S-a observat epidemiologic la început că cine mănâncă terci de orz și ovăz avea colesterolul mai mic decât ceilalți și suferea mai rar de bolil cardiovasculare. Efectul a fost studiat apoi în laborator. Dintre toate variantele la dispoziție prin care putem să ne luăm beta glucanii, singura rezonabilă o reprezintă tărâțele de orz și ovăz. Dar cine e gata să mănânce în fiecare dimineață, toată viața, același terci de ovăz, iar și iar, mai ales astăzi, când oferta alimentară este atât de variată? Așa au apărut suplimentele, pentru că numai din alimente e cam greu să-ți asiguri porția de 3 gr de beta glucani pe zi.
24life.ro: Dacă mâncăm mai multe cereale, obținem același efect de scădere a colesterolului?
Dr Corina Zugravu: Sigur, recomandabil e să mâncăm fulgi de orz și ovăz – dar câți fulgi putem mânca? Necesarul de fibre stabilit de medici pentru dieta noastră se ridică la 35 de grame, zilnic. Ori aceasta este o cantitate foarte mare pentru stilul nostru de alimentație. Ajungi foarte greu la cantitatea asta – chiar și eu, care sunt vegetariană. Nu mai vorbesc de majoritatea, care nu mănâncă nici măcar o salată dacă nu e însoțită de o porție de carne grasă și cartofi prăjiți. Toate alimentele de origine animală conțin colesterol, proporțional cu procentul de grăsime – carnea grasă, brânza grasă, gălbenușul de ou, inclusiv peștele și fructele de mare.
Pe de altă parte, cerealele integrale, legumele, toate se adună la calorii. De exemplu, 2 felii de pâine integrală din făină de ovăz au 4 grame de fibre și 100 kcalorii. Câte pâini și câte porții de legume trebuie să mănânci ca să atingi necesarul celor 35 gr de fibre, fără caloriile aferente? Ce pot să-i recomand unei persoane supraponderale să mănânce ca să aibă suficiente fibre și puține calorii? E dificil să-ți iei atâtea fibre doar din alimente – și aici intervin suplimentele cu beta glucani din ovăz – fibre fără calorii, cu proprietăți speciale de reducere a colesterolului.
24life.ro: De ce Beta heart? Funcționează? Are contraindicații?
Dr Corina Zugravu: Marele avantaj al acestui supliment lansat toamna aceasta de Herbalife este că nu are absolut nicio contraindicație sau efecte adverse. Poți să-l iei în fiecare zi, făcut cu apă sau suc. Fiica mea își pune in iaurt (are și ea moștenirea familiei – colesterolul cam mare).
De funcționat funcționează, cu certitudine. Autoritatea Europeană de Siguranță a alimentelor EFSA (European Food Safety Authority) a verificat și autorizat ca pe produsele care conțin beta glucan să se scrie clar că ajută la scăderea colesterolului și normalizarea activității cardiace. Această permisiune nu se acordă decât dacă produsul funcționează, cu vârf și îndesat. Există foarte multe studii realizate pe beta glucani. Suntem deja la certitudini și nu la bănuieli în această privință.
Dar suplimentele singure nu sunt soluția și nu substituie consumul de fibre. Suplimentul nu este miracolul care mă lasă pe mine să mănânc șunci, pastrame și salamuri grase și îmi scade colesterolul fără să mănânc fibre deloc și fără să fac mișcare.
24life.ro: După cât timp ar trebui să vedem rezultatele?
Dr Corina Zugravu: Intervalul de reacție depinde de la o persoană la alta și la cât de strict se ține fiecare de program. Rezultatele pot apărea în 3- 6 luni, poate chiar 1 an. Dacă după 1 an nu ai obținut nici un fel de rezultate, deși ai slăbit substanțial, nu mai mănânci grăsimi alimentare, faci și mișcare, ai luat și fibre conform programului – atunci trebuie să treci la medicație hipocolesterolemiantă.
24life.ro: Se apropie sezonul sarmalelor – ce sfat le dați celor care vor să treacă cu bine și cu silueta nedeformată de tentațiile culinare specifice sfârșitului de an?
Dr Corina Zugravu: Să nu uite că nu vine sfârșitul lumii de Crăciun și că nu e nevoie să ne supraalimentam și să mâncăm în neștire 3 zile. Că putem mânca și în zilele următoare, fără a ne pune sănătatea în pericol. Ideea că „lasă că mănânc acum că dau jos după aceea” e foarte periculoasă pentru organism. Metabolismul nostru (mai ales de la o vârstă încolo) nu mai face față la extreme de genul acum mănânc mult și după aceea mă înfometez. Îl dezechilibrăm și apoi începe să funcționeze greșit.
Mai multe despre ce sunt beta-glucanii și cum ne scădem colesterolul în mod natural găsești în articolul „Colesterolul mare nu doare! Doar ne omoară lent”
- OPI cucerește topurile toamnei cu noua colecție Metallic Mega Mix - September 8, 2024
- IKEA a aflat de ce dormim prost și cum ne îmbunătățim somnul - September 8, 2024
- Cel mai puternic tratament anti-aging – noutatea zilei de la Paula`s Choice! - September 4, 2024
Comments