Durerea și boala ca strategie a minții

Un profesor american specialist în medicină recuperatorie a lansat cu ani în urmă o teorie greu de mestecat și înghițit de industria medicală și milioanele de pacienți: multe dureri nu sunt neapărat un simptom al unei boli, ci doar strategia minții de a ne abate atenția de la suferințe mai grave – cele sufletești. Conform acestei teorii, putem scăpa rapid și fără medicamente de majoritatea “afecțiunilor” și „sindroamelor moderne”: migrene, dureri articulare, afecțiuni digestive etc., dacă reuşim să descoperim emoţia care le provoacă.

Somatizarea

Image courtesy of stockimages at FreeDigitalPhotos.net

Durere, neputință, dezinformare, frică – un cvartet care chinuie lumea occidentală de decenii și pacostea nu dă semne de regres – își începe Dr Sarno cartea Rețetă pentru minte și corp. Cum să vindeci durerile trupului, apărută și la noi în traducere la Editura 3. Durerile de spate, gât și membre sunt „suferințe în masă”. Dacă lucrezi 8 ore pe zi la calculator, știi despre ce vorbesc. Alaiul durerilor de spate poate fi întregit de durerile de cap, tulburările gastrointestinale (ulcer, sindromul colonului iritabil), diverse alergii, afecțiuni respiratorii, tulburări ale sistemului circulator și imunitar etc -probleme de sănătate de proporții epidemice, cărora medicii nu reușesc să le găsească o cauză structurală și le tratează cum pot: cu antibiotice, antiinflamatoare, uneori chiar chirurgical, evident fără succes. Durerile și afecțiunile cronice revin de fiecare dată, cu și mai multă vigoare. Dr Sarno spune că acestea nu dispar pentru că sunt de natură psihogenă, adică nu există, de fapt, ci doar mimează boala. El avansează ipoteza că aceste dureri și simptome își au originea în mintea noastră și că ele pot fi tratate prin psihoterapie sau pur și simplu conștientizând sursa lor emoțională. Ideile doctorului Sarno nu s-au bazat pe noțiuni preconcepute despre legătura dintre minte și corp, ci sunt consecința observațiilor lui clinice, colectate de-a lungul a zeci de ani.

Există studii despre stres, furie, anxietate, singurătate, depresie, dar acestea sunt emoții conștiente, ușor de observat. La fel de ușor de observat a fost și faptul că aceste sentimente agravează patologia structurală deja prezentă, cum ar fi hernia de disc, fibromalgia și altele. Dr Sarno vorbește însă despre legătura dintre simptome și emoțiile inconștiente – de care pacientul nu doar că habar n-are, dar le respinge conștient, cu vehemență. Aceste teorii sunt dificil de demonstrat. Nu și dacă te afli printre pacienții care s-au vindecat, aplicându-le.

Unul dintre ei – Edward Siedle, colaborator la Forbes. Când l-a cunoscut pe dr Sarno în 1993, Siedle era necăsătorit, locuia la New York, era tânăr absolvent de Drept și avea o carieră înfloritoare. Tocmai fusese numit șef – ceea ce era o veste bună, dar își asumase responsabilități copleșitoare, ceea ce s-a dovedit a fi o veste rea pentru corpul lui: „Ca mulți alți traderi de pe Wall Street, sufeream la vremea aceea de dureri inexplicabile de șale”, scrie Siedle. Bineînțeles că a consultat o listă lungă de medici și chiropracticieni, care i-au oferit fiecare propriile explicații: prea mult jogging, poziția incomodă de la birou, până și felul în care ținea telefonul păreau să fie cauzele acestori dureri. Spatele fiind o zonă atât de delicată, spuneau ei, trebuie tratat cu mare atenție și delicatețe, cea mai mică greșală de mișcare reușind să-i provoace distrugeri ireparabile.

La consult, dr Sarno i-a confirmat bănuiala că spatele lui e sănătos tun, dar că s-ar putea să aibă o problemă… emoțională.

În fiecare zi în pauza de prânz, Siedle mergea la fizioterapie și electrostimularea mușchilor spatelui, dar cu cât se trata mai mult, cu atât îl durea mai tare. Un prieten i-a recomandat cartea dr Sarno: Healing Back Pain: The Mind-Body Connection, un bestseller de pe-atunci. Astfel a aflat că în majoritatea cazurilor durerea de spate e un simptom creat de inconștient pentru a distrage atenția conștientului de la emoții puternice către o problemă de sănătate. Se pare că inconștientul lui reușise foarte bine, de vreme ce Siedle se gândea continuu la spatele lui, îngrozit de ideea că va rămâne infirm (medicii îi sugeraseră să renunțe la orice activitate fizică). După ce a citit cartea dr Sarno, s-a gândit să-i facă o vizită. La consult, doctorul i-a confirmat bănuiala că spatele lui e sănătos tun și că s-ar putea să aibă o problemă… emoțională. Siedle a participat la vreo 2 ședințe terapeutice ținute de dr Sarno cu grupuri de pacienți și a scăpat de durere – definitiv. „Nu am mai avut niciodată vreo durere de spate (se împlinesc 20 de ani de-atunci). Duc o viață activă și alerg 50 km pe săptămână”, spune el. Dar Siedle mai avea de învățat o lecție de la dr Sarno. După doi ani de la „vindecarea” spatelui, a început să-l doară umărul. În câteva zile, aproape nu-și mai putea mișca brațul. Și, coincidență, trader-ul șef avea aceleași simptome. Unul din medicii pe care i-a consultat i-a spus că are ruptură de tendon și că trebuie operat urgent. Traderul șef a primit același diagnostic și a acceptat intervenția chirurgicală. Siedle în schimb s-a dus la dr Sarno. Intrigat de apariția noii dureri, acesta i-a explicat că a observat la unii pacienți „efectul de ping-pong” – odată dispărut un simptom, un altul vine să-l înlocuiască. Se mai numește simptom de substituție sau mobil. Dr Sarno a examinat cu atenție umărul și a ajuns la concluzia că nu exista nicio vătămare structurală și evident nu era nevoie de operație. „Durerea a dispărut în câteva zile”, spune fostul pacient. „Au trecut peste 15 ani de-atunci și înot 2-3 kilometri fără nicio durere.”

Din când în când, mai are câte o durere, dar Siedle știe că inconștientul lui vrea să-i atragă atenția asupra a ceva important. „În ultima vreme”, spune el, „se pare că printre tații de o anumită vârstă (ca mine) sunt la modă afecțiunile gastrointestinale.” Medicii specialiști care n-au auzit în viața lor de dr Sarno prescriu tomografii computerizate și doze masive de antibiotice. Siedle citește în schimb cea mai recentă carte a dr Sarno – The Divided Mind: The Epidemic of Mindbody Disorders. „În ultimii 20 de ani am recomandat cartea zecilor de prieteni și cunoștințe care sufereau de dureri cronice, inclusiv celor în prag de operație. Unul singur a citit cartea. Destul de ciudat, cel mai bun sfat medical posibil pare să fie total ignorat de majoritatea.” E greu de conceput în medicina modernă că ne doare spatele de la o suferință emoțională, preferăm să credem că de vină e „hernia de disc”.  De aceea carțile și studiile doctorului Sarno au rămas controversate de medici și pacienți, deopotrivă.

De ce ne doare

Teoriile lui au pornit de la concluziile unui coleg psihanalist, Stanley Cohen, care a sugerat că simptomele fizice nu sunt neapărat o expresie fizică a anxietății, ci un rezultat a ceea ce psihanaliștii numeau „un mecanism de apărare”. Scopul unui mecanism de apărare (în acest caz simptome fizice) este acela de a distrage atenția oamenilor către corp, astfel încât ei să poată evita conștientizarea sau confruntarea cu anumite sentimente inconștiente (refulate). Conflictele bântuie neîncetat inconștientul, rezultate în procesul dezvoltării emoțiilor care nu pot fi tolerate și astfel trebuie refulate. Întrucât aceste sentimente nedorite par a se lupta pentru recunoaștere, mintea trebuie să facă ceva pentru a preveni urcarea lor în conștient – de aici, simptomul psihosomatic. Cărțile dr Sarno explorează natura și conținutul acestor sentimente nedorite și explică de ce mintea alege să mascheze tumultul emoțional prin durere fizică.

Durerea de cap

Dr Sarno descrie pe rând toată patologia caracteristică sindromului tensiunii musculare (STM sau tension myositis syndrome) ca boală psihosomatică. Am ales durerile de cap pentru apropiații mei care suferă de ani de zile de migrene „fără cauză”, pe care le atribuie celor mai diverse motive, de la sinuzită la curent, de la aer condiționat la prea frig sau prea cald, lumina (prea puternică) soarelui, prea mult citit, privit în ecranul calculatorului sau în ecrane mai mari – tv, cinematograf, etc. Dr Sarno spune că durerea de cap psihogenă este o tulburare circulatorie, cauzată de o ischemie locală (întrerupere a circulației) în mușchii scalpului. El povestește propria experiență legată de migrenă: „Ca tânăr doctor de familie, cu stresurile și presiunile obișnuite legate de muncă și propria-mi familie, sufeream de migrene de vreo 6 ani. Un coleg mi-a spus despre o lucrare medicală care sugera că migrena ar fi rezultatul mâniei refulate.” Receptiv la idee, la următoarea durere de cap dr Sarno s-a gândit ce mânie putea refula. „Mi-e clar acum, după mulți ani, ce anume refulam, dar la momentul acela nu aveam nicio idee. Totuși, spre uimirea mea, durerea de cap nu a mai revenit. (…) Nu știam de ce sunt furios inconștient, dar eram dispus să accept că ceva psihologic era responsabil pentru durerea mea de cap. acest lucru a fost suficient pentru a preveni permanent migrena. (…) Un simptom fizic poate fi eliminat prin procesul gândirii. Nu e un fenomen magic. Prin distragerea atenței cuiva dinspre zona fizicului către cea a psihologicului, un simptom fizic poate fi îndepărtat.”

Portretul pacientului cu STM

  • O persoană meticuloasă, perfecționistă, muncitoare, conștiincioasă, responsabilă, orientată spre realizări și succes, care își face multe griji
  • Extrem de sensibil, ușor de rănit
  • Ai o părere proastă despre sine
  • Părerea celorlalți e importantă pentru tine și vrei ca toată lumea să te placă
  • Faci eforturi considerabile să-i ajuți pe ceilalți și te întrebi permanent dacă ai fost „destul de bun”
  • Te simți ca și cum ar trebui să-ți demonstrezi ceva ție însuți
  • Știi că ești anxios/anxioasă; ai avut atacuri de panică; în mod straniu, puțină lume știe asta despre tine, pentru că arăți și acționezi ca un om foarte puternic
  • Pari incapabil să te relaxezi și să te bucuri de realizările tale

Furia inconștientă și sentimentele insuportabile sunt vinovații ascunși

Gândirea conștientă face față foarte bine presiunilor impuse de personalitate și viața cotidiană. Reacțiile la aceste presiuni duc la o furie acumulată, iar amenințarea că furia va erupe în conștient duce la o boală fizică ce are ca rol distragerea atenției. Furia din inconștient e percepută ca periculoasă și amenințătoare de către inconștient – de aici reacția exagerată sub forma durerii și alte simptome fizice. Atenție, doar emoțiile pe care mintea le percepe ca periculoase și le reprimă induc reacții fizice.

Strategia de vindecare

Ca să zădărnicești strategia creierului, dr Sarno te sfătuiește să faci următoarele:

  • Să respingi diagnosticul structural, motivul „fizic” al durerii – durerea nu se va opri dacă nu poți să spui – „am un spate normal”, știu că durerea este provocată de o afecțiune inofensivă, inițiată de creier și că malformațiile găsite la radiografie/TC/RMN sunt modificări normale asociate vârstei și activității pe care o depun (în cele mai multe cazuri, anomalia, dacă există, nu explică durerea; ea apare la locul și momentul nepotrivit, de exemplu când te odihnești în pat). „Am văzut mii de oameni cu o mare varietate de modificări structurale la coloană sau cu diagnostic de fibromalgie, recuperându-se complet în zile sau săptămâni după ce au aflat de STM”, scrie dr Sarno
  • Să recunoști bazele psihologice ale durerii. Durerea este o reacție automată a minții, nu e bazată pe logică și rațiune. De aceea trebuie să ne servim de rațiune pentru a înțelege acest proces.
  • Să accepți explicația psihologică și toate ramificațiile ei ca normale pentru oamenii sănătoși în societatea noastră. Gândește-te conștient la furia reprimată și motivele care o provoacă. Vorbește-i creierului tău, spune-i că știi ce face și că ar fi bine să sporească fluxul sangvin către țesuturile implicate (slaba irigare locală este de multe ori cauza durerii). Scrie o listă cu toate presiunile din viața ta, inclusiv cele provocate de lucruri „benefice”, cum ar fi căsătoria și copiii, de exemplu. Meditează.

Surse: John E Sarno, Rețetă pentru minte și corp. Cum să vindeci durerile trupului; www.forbes.com: America’s Best Doctor and His Miracle Cures: Dr. John E. Sarno; https://en.wikipedia.org/wiki/John_E._Sarno

 

 

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.