Pe 27 iulie 2018 are loc eclipsa totală de Lună, fenomenul astronomic al anului și cea mai lungă eclipsă totală a secolului 21 (cu o durată de 1 oră și 42 de minute). Din România, eclipsa va fi vizibilă în întregime, cu un maxim la ora 23.21 (ora de vară). Dacă nu aveți telescop pe balcon, puteți urmări live fenomenul cu ajutorul telescopului principal de la Planetariul și Observatorul Astronomic din Bârlad, care va transmite în direct, pe pagina de facebook.
Eclipsa totală din seara zilei de 27 iulie 2018 va începe la ora 20.14 şi se va continua târziu în noapte, cu un maxim la ora 23.21 și se va încheia pe 28 iulie 2018, ora 2.28 am. Ultima eclipsă totală de Lună observabilă din ţara noastră în astfel de condiţii a avut loc pe 15 iunie 2011.
O eclipsă de Lună are loc atunci când Luna, în mișcarea ei în jurul Pământului, intră în umbra acestuia. Aceasta se întâmplă când Soarele, Pământul și Luna sunt aliniate. La eclipsă, Luna este întotdeauna în faza de Lună plină. Atunci când numai o porțiune de Lună intră în umbra Pământului, avem o eclipsă parțială de Lună. Când întreaga suprafață a Lunii trece în umbra Pământului asistăm la o eclipsă totală de Lună – ceea ce se întâmplă în noaptea de 28 iulie 2018.
Mai mult, pe 27 iulie 2018, planeta Marte se va afla aproape de Lună, la o distanţă unghiulară de 6,4 grade. Ca spectacolul ceresc să fie complet, în aceeaşi noapte planeta Marte va fi la opoziţie. Asta înseamnă că o putem observa în cele mai bune condiţii pe cer toată noaptea, având maximul de strălucire şi diamentrul aparent maxim vizibil prin telescop.
Dacă nu aveți un telescop pe balcon, mergeți la Bârlad, unde echipa Observatorului Astronomic al Muzeului Vasile Pârvan organizează în seara de 27 iulie mai multe activități de informare și observare a eclipsei: la ora 19 o prezentare publică pe tema eclipselor de Lună, iar între 21 și 1:30 noaptea – observații astronomice în stradă, în zona parcului Victor Ion Popa.
Dacă nu puteți ajunge la Bârlad, puteți urmări în direct eclipsa totală de Lună pe pagina de facebook a Planetariului și Observatorului Astronomic, care va transmite live fenomenul, cu ajutorul telescopului principal de la sediu.
Mai multe găsiți site-ul AstroBârlad
Notă: Observaţiile astronomice din stradă şi transmisia live pe Internet vor fi posibile numai dacă cerul va fi senin.
Dumitru Ciprian Vîntdevară, Muzeograf Planetariu/Observator Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad, coordonatorul Astroclubului „Perseus” Bârlad
- Sănătate și răsfăț pentru piele: Tratamente SPA perfecte pentru iarnă! - January 20, 2025
- Peptidele, miracolul noilor lansări Paula`s Choice - January 17, 2025
- Olive Bliss de la Sabon și forța vindecătoare a măslinelor - January 16, 2025
Comments