Ecstatic Dance, cu Cynthia: „Am dansat cum nu știam că pot”

Cynthia C a descoperit Ecstatic Dance într-un orășel din nordul Californiei, de unde l-a adus acum 3 ani la București. Povestea ei e fascinantă, și vorbește despre artă, pasiune, dăruire și renunțare. Și reluare de la capăt. Despre călătorii, experiențe și învățături pe care le-a adus cu ea acasă, pentru a le transmite mai departe, celor care vor să afle mai multe despre lume și ei înșiși.

Ecstatic Dance Cynthia Canela

Părinții au înregistrat-o Iulia Ana-Maria, dar i-au spus Cynthia și așa i-a rămas. E absolventă de UNARTE, Facultatea de Istoria și teoria artei – „mă fascina exprimarea artistică vizuală și am căutat să înțeleg mai multe despre universul creator care o face posibilă, pe cale teoretică”, spune ea. După facultate și master a lucrat la Artmark, astăzi cea mai mare casă românească de licitații de artă. La început ca cercetător de artă și autor de texte de catalog, apoi redactor al revistei online, a lucrat în marketing și PR.

De la curatorie la cosmetice și permacultură

După 4 ani de Artmark, Cynthia a lăsat munca de birou pentru ceva mai practic – cosmeticele handmade: „Cu o presă manuală simplă, am început să fac uleiuri din semințe și nuci, pe care am învățat apoi să le transform în creme pentru față. N-am mai făcut de mult uleiuri, dar continui să fac creme de față din uleiuri presate la rece, ceară și uleiuri esențiale, pentru mine și apropiați cărora mă bucur să le ofer cel mai bun produs natural pe care-l pot face.”

În 2013 și-a dat demisia și s-a apucat de grădinărit ecologic, prin permacultură: „Din ultimul salariu am cumpărat o remorcă de baloți de paie și vreo 20 de saci de compost și mraniță, cu care am început o grădină de verdețuri și am îngrijit pomii plantați de tatăl meu acolo, cu câțiva ani înainte. Încă mă ocup de grădina dinspre limita sudică a Bucureștiului, nu atât de mult pe cât mi-aș dori, însă. Și mă bucur să o văd cum se dezvoltă de la un an la altul.”

În toamna aceluiași ani a plecat într-o călătorie în sudul Indiei, apoi în California și Japonia: „Au fost doi ani concentrați în experiențe formatoare, care mi-au deschis noi perspective, atât pe plan interior cât și pe plan exterior”, spune ea.

Într-una din călătorii a aflat de Ecstatic Dance, un dans care i-a plăcut mult și pe care „l-a adus” acasă. În 2015, a organizat prima sesiune de Ecstatic Dance la București. Am vrut să aflu mai multe despre acest tip de dans, unde l-a învățat, ce beneficii are și unde se poate practica astăzi. Iar Cynthia povestește…

De Ecstatic Dance am aflat în California, în 2014. Prietenul cu care călătoream m-a dus într-o seară în Nevada City, un orășel de munte adorabil din nordul Californiei, la un eveniment care îi plăcea în mod deosebit. Se ținea în fiecare seară de marți, într-o clădire istorică cu tavan înalt și podea de dans generoasă. Am fost uimită de multe lucruri când am ajuns acolo. În primul rând să aflu că pe ringul de dans nu se vorbește și nu se bea alcool; că în loc de bar era amenajat un altar cu obiecte simbolice; să văd vreo 70-80 de oameni de toate vârstele dansând desculți, fiecare în felul său, pe muzică diversă, pusă de un DJ; dar mai ales să observ autenticitatea și bucuria interacțiunilor dintre ei.

Am dansat așa cum nu știam că pot, fără oprire, timp de două ore și jumătate, inundată de energie, bucurie și creativitate.

Uneori, atmosfera mi se părea că seamănă cu cea dintr-o sesiune de meditație activă, alteori mă simțeam ca la un festival de muzică electronică în natură, dar cel mai mult m-au impresionat prezența și naturalețea care respirau prin mișcările celor mai mulți și o disponibilitate de conectare prin dans cum nu mai întâlnisem niciodată. Abia la a doua participare am trăit cu adevărat experiența transformatoare posibilă prin Ecstatic Dance. Știu asta fiindcă am dansat așa cum nu știam că pot, fără oprire, timp de două ore și jumătate, inundată de energie, bucurie și creativitate, acordată la vibrațiile muzicii fără piedicile inhibițiilor, comunicând cu ceilalți fără să schimbăm niciun cuvânt, dar cu multă sinceritate și emoție. Am plecat de acolo reîntregită. Dansul în acel context a descoperit în mine o putere vitală și trăiri de intensități pe care nu le cunoșteam. M-a ajutat să îmi ocup corpul cu toată prezența și să-i dau voie să-și exprime emoțiile pe care muzica le invoca și care își găseau corespondent în sensibilitatea mea.
Extazul apare atunci când judecățile se suspendă, dispar, când corpul răspunde spontan sunetelor și devine mediul prin care trăim cu intensitate emoțiile din interiorul nostru, oricare ar fi ele, cu sentimentul unei revelații, al unei treziri sau comuniuni. Pentru mine, extazul de pe ringul de dans se simte uneori ca o îmbrățișare plină de iubire, care vine cu încrederea că totul face parte din armonia universală și că suntem aici ca să-i trăim din plin toate aspectele, împărtășind o conexiune profundă.

ecstatic dance la bucuresti

Ecstatic Dance la București

În vara lui 2015, când am ajuns în Vama Veche, am observat cum mă modelase experiența Ecstatic Dance: dansam ore în șir, ziua și noaptea, la răsărit și la apus, singură, cu prieteni și cu străini, pe orice muzică, în apă, la terase, pe stradă, prin magazine, fiindcă asta îmi aducea cea mai multă bucurie. Mi s-a întâmplat atunci de mai multe ori ca oameni necunoscuți să vină să mă îmbrățișeze, simțind cum dansul pe care îl vedeau trezea ceva în interiorul lor. Atunci am avut revelația de a transforma dansul liber, conștient, într-o practică regulată în viața mea, de a-l împărtăși cu cei care îl iubesc la fel de mult și de a-l face accesibil pentru toți.
Primul Ecstatic Dance în București a fost în octombrie 2015 la Hermitage și timp de opt luni am organizat întâlniri în fiecare vineri seară, facilitate de numeroși DJ locali, instructori de mișcare și muzicieni invitați și susținute de o comunitate în creștere de oameni care au îndrăgit conceptul.  În lunile de vară am luat o pauză, iar al doilea sezon, început în toamna lui 2016, ne-a găsit la Good Mood Dance Studio, cu evenimente la fiecare două săptămâni.
Din toamna lui 2017 am schimbat iar spațiul și întâlnirile au căpătat frecvență lunară, dându-mi timp să mă concentrez mai mult asupra calității experienței și dezvoltării unei echipe. Intenția mea este să dau posibilitatea celor pasionați de Ecstatic Dance să participe la creșterea sa, implicându-se în organizare și luarea deciziilor, pe modelul unei comunități sociocratice. Sunt bucuroasă că am întâlnit oameni minunați care contribuie cu energia lor și alături de care am ocazia să învăț despre colaborare.
Încă din sezonul trecut, am început să invităm DJ internaționali cu experiență, ei înșiși organizatori și facilitatori în comunități mari Ecstatic Dance ca cele din Amsterdam și Berlin. Odată cu călătoriile muzicale create de ei cu artă și știință, a venit multă inspirație și un sentiment de unitate cu toți cei care se întâlnesc și dansează pe ringurile Ecstatic Dance din lume.

Cum se practică

Ecstatic Dance e o formă de dans liber, care folosește un mix de ritmuri și muzici din toată lumea și pune accent mai mult pe trăire, pe cum se simte mișcarea, decât pe formă sau cum arată ea. Nu se dau instrucțiuni și nu se urmărește corectitudinea în execuția unor anume mișcări, fiindcă nimic nu e greșit. Este o experiență eliberatoare și un exercițiu fizic minunat, care oferă de asemenea posibilitatea unor procese personale mai profunde.
Ecstatic Dance este o practică de dans care susține bunăstarea fizică, emoțională și spirituală. Muzica ne încurajează să explorăm trăiri din diferite zone ale experienței noastre, pentru a ne conecta cu acele părți din noi pe care poate le ignorăm. Joacă, tristețe, pasiune, putere, furie, frică, bucurie, nostalgie, euforie, dor sau nemișcare – avem ocazia să ne cercetăm limitele și să ne recuperăm pe noi înșine cu un spirit de curiozitate, mai degrabă decât judecându-ne. Dansul conștient zdruncină definițiile pe care ni le-am format despre noi și reintroduce misterul și mirarea în viețile noastre, ajutându-ne să fim mai conștienți de ce ne face să simțim că trăim și care sunt următorii noștri pași autentici.
Este de asemenea o formă de meditație și mindfulness, care ne învață să abordăm viața așa cum este în momentul prezent. Prin dans spunem „Da!” tuturor experiențelor umane și ne conectăm cu noi înșine și cu ceilalți, devenind mai centrați și mai conștienți de acțiunile și reacțiile noastre, reconectați cu resursele și cu nevoile noastre.
La Ecstatic Dance avem permisiunea să ne rostogolim pe podea, să sărim, să mergem cu spatele, să ne extindem în spațiu sau să ne comprimăm, mai repede sau mai încet. Această explorare ne poate extinde potențialul dansului și odată cu el felul în care suntem obișnuiți să ne percepem corpul. Prin mișcare avem oportunitatea să ne explorăm lumea interioară, să ne integrăm emoțiile, să ne extindem identitatea și să susținem bunăstarea noastră, a celorlalți și a mediului nostru natural.

Pentru cine și de ce?

Ecstatic Dance a răspuns nevoii multora pentru un spațiu curat, sigur și lipsit de judecăți unde să poată dansa așa cum le place, pe o muzică bine aleasă. Este pentru cei care iubesc dansul, dar nu se regăsesc în cluburi. Dacă în primul an am dansat în medie cu 30 de participanți săptămânal (ocazional am fost și 60!), anul acesta avem pe ringul de dans 50-60 de persoane, dintre care aproximativ o jumătate constituie nucleul comunității, dansatori care revin constant, iar cealaltă jumătate participă pentru prima dată.
Cele mai multe reacții sunt pozitive și variază de la un sentiment de inedit până la cel mai viu entuziasm. Mulți spun că este un spațiu în care își pot scoate la joacă copilul interior, alții apreciază că este un spațiu lipsit de judecăți, unde se simt liberi să danseze ca și când nu-i privește nimeni. Unii ne spun cum Ecstatic Dance i-a ajutat să depășească depresii și le-a declanșat procese de transformare interioară. Este adevărat că există și oameni care consideră extremă și vulnerabilă deschiderea de care e nevoie pentru a dansa fără stimulenți și dezgolit de măști, împreună cu niște necunoscuți, într-o încăpere în care nu e întuneric. În general aceștia reușesc să treacă peste această provocare și să savureze oportunitatea, dar se întâmplă să avem participanți care aleg să nu danseze – ceea ce e în regulă, desigur.

Un spațiu lipsit de judecăți, unde se simt liberi să danseze ca și când nu-i privește nimeni.

Cred că reacțiile oamenilor seamănă, indiferent de loc, fiindcă experiența trimite la niște trăiri umane ancestrale, pe care le împărtășim cu toții. Este adevărat că în anumite locuri din lume (Hawaii, Bay Area din California, Olanda, Berlin, Bali) deschiderea față de practicile corporale conștiente este mult mai răspândită decât în altele – există mai multe Ecstatic Dance în diferite zile ale săptămânii și numărul de participanți este de câteva sute.
La noi, diferența principală față de comunitățile din țările vestice o constituie vârsta medie a participanților. La noi vârsta medie e undeva pe la 30 de ani, pe când în alte comunități o mare parte dintre participanți au între 40 și 50 de ani. În general, Ecstatic Dance este alegerea celor preocupați de un stil de viață sănătos, de dezvoltare personală și de cultivarea conștiinței.
Ecstatic Dance este o practică de dans liber, fără instrucțiuni, însă cu un cadru bine definit, format printr-un acord între participanți. Pe ringul de dans nu se poartă pantofi, pentru a păstra un spațiu curat și confortabil, unde să ne putem întinde pe podea dacă vrem. Nu vorbim pe ringul de dans și lăsăm telefoanele afară, pentru a ne da ocazia să fim mai mult în corp și mai puțin în mintea vorbăreață. Este de asemenea o oportunitate de a ne dezvolta expresivitatea în comunicarea prin mișcare. Nu consumăm alcool sau alți intoxicanți ca să dansăm fără măști și să aducem conștiință în mișcările și interacțiunile noastre – nu fiindcă am crede că e ceva greșit în asta. Respectăm limitele spațiului nostru și al celorlalți și inițiem dansul cu cineva după ce obținem un acord vizual. Putem, de asemenea, să revenim la dansul solo atunci când vrem, mulțumind partenerului printr-un gest simplu.

Miercuri, 25 aprilie, cu DJ Vesica din Berlin și Momo, dansator și coregraf internațional

Miercuri, 25 aprilie, Ecstatic Dance o are ca invitată pe DJ Vesica, un nou DJ din Berlin care ne vizitează comunitatea. Vesica este co-fondator și organizator al Ecstatic Dance Berlin, care a făcut din Ecstatic Dance o practică săptămânală încă din 2008, când locuia în Bay Area, California. Ceea ce definește mixurile ei este orientarea către dansatori, cu ritmuri și melodii din diverse genuri, cu intensități variate, alese pentru a mișca ceva în fiecare.
Evenimentul începe la ora 19:00 cu un cerc de bun venit, urmat de o oră de încălzire, facilitată de această dată de invitatul nostru Momo, dansator și coregraf internațional cu experiență de peste 15 ani. De la ora 20:00, timp de două ore, pornim în călătoria prin muzică și dans, la finalul căreia ne întâlnim din nou într-un cerc, pentru a încheia împreună experiența, într-un fel semnificativ. De la 22:00 la 23:00 participanții sunt invitați să rămână încă o oră în spațiul dedicat comunității pentru conectare, împărtășire și schimb de gustări vegane (potluck). La acesta poate contribui oricine vrea să pregătească sau să aducă și să împartă ceva ușor și sănătos de mâncare, însă nu e obligatoriu.
La evenimentele de anul acesta au participat de regulă între 50 și 60 de persoane. Ne așteptăm ca și de această dată să avem un număr apropiat de participanți pe ringul de dans.
DJ Vesica, care va pune muzică pentru noi la ediția de miercuri, este cel de-al șaptelea DJ internațional care ne vizitează comunitatea și al treilea care vine din Berlin. Fiindcă au o experiență îndelungată cu Ecstatic Dance și s-au specializat în călătorii muzicale pentru dansul conștient, acești DJ susțin cadrul unei experiențe complexe de dans. Alături de contribuția muzicală, ei vin cu inspirație din comunitățile lor și cu abordări diferite asupra facilitării. Co-creația care se întâmplă pe ringul de dans ne apropie și ne dă sentimentul că facem parte dintr-o mare familie globală.

Sezonul acesta mai urmează două întâlniri: pe 13 mai cu DJ Esta Polyesta din Amsterdam și Goa – prietenă și susținătoare a comunității noastre, la a doua întâlnire – și pe 3 iunie cu DJ Arun Ji din Barcelona, care vine pentru prima dată la București.

Sper să ne vedem pe ringul de dans!

foto: Dragoș Ciolac

24life.ro
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.