Efectul placebo

Cercetări recente asupra efectului placebo demonstrează valoarea încrederii în procesul de vindecare. Prin mecanisme neelucidate încă, organismul își mobilizează propriile resurse și reușește să se vindece, dacă mintea crede cu adevărat că acest lucru e posibil.

gripa

În 1955, HK Beecher, chimist și medic, a publicat o lucrare cu titlul „Forța Placebo”, în care a evidențiat existența efectului placebo, estimat de el la 35% pondere în vindecare. De-atunci, miraculosul efect a fost recunoscut de medici și folosit în diverse terapii, mai ales împotriva durerilor, ocazional promovat ca valoare terapeutică, uneori exagerat, alteori ignorat. Dar mai puțin studiat, pentru un motiv simplu: cercetările au nevoie de un studiu orb (în care pacientul nu știe dacă ia un medicament sau placebo și deci nu poate influența concluziile) și de aceea rezultatele studiului nu mai pot fi generalizate în practică și în viața de fiecare zi, în care pacientul știe, firește, ce medicament ia.

Recent, cercetătorii de la Universitatea din Wisconsin au avut ideea de a determina existența și valoarea efectului placebo în tratamentul banalelor viroze. Banale, dar atât de frecvente și supărătoare. Participanții la studiu au fost împărțiți în patru grupe: primul n-a primit niciun tratament, al doilea a primit placebo (pastile inactive), al treilea drajeuri cu echinacea, fără să știe ce sunt, iar al patrulea – echinacea, cu eticheta la vedere.

Foto: Hepta

Foto: Hepta

Efectul terapiei și efectul credinței

  •  Conform așteptărilor, cei care nu au primit niciun tratament au prezentat forme mai severe de boală, care a ținut mai mult.
  •  Contrar așteptărilor, cei care din ultima grupă, care au primit echinacea știind ce iau, nu s-au simțit cu mult mai bine decât cei care au luat echinacea fără să știe.
  •  Cei care au luat pastile inactive sau cu echinacea, s-au vindecat ceva mai repede (la aproape o zi diferență) decât cei care n-au primit nimic.
  • Efectul placebo a fost mult mai evident la cei care înainte de studiu au catalogat echinacea ca „foarte eficientă”. Aceștia s-au vindecat cu 3 zile mai repede și au avut simptome mult mai ușoare decât cei care nu au urmat niciun tratament. Așadar, cei care au crezut în efectul benefic al pastilelor de echinacea s-au vindecat mai repede decât toți ceilalți, indiferent dacă pastilele pe care le-au luat de trei ori pe zi erau echinacea sau drajeuri inactive!

Eu mai cred și că unele organisme pur și simplu reacționează mai bine la tratamentul cu echinacea, altele nu. Cei care au încercat-o și îi știu efectele, au încredere în ea pentru un motiv evident și de aceea se vindecă mai repede.

Foto: ©Hepta

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.