Cercetătorii francezi au ajuns la concluzia că folosirea mobilului crește riscul de cancer cerebral. Studiul a stabilit că o jumătate de oră pe zi (mai mult de 15 ore pe lună) de vorbit la mobil (fără căști) triplează riscul de cancer cerebral în decurs de 5 ani. Află de la specialiști despre pericolul radiației electromagnetice și cum poți să te protejezi de ea.
Noul raport a fost realizat de cercetătorii francezi de la Institutul de sănătate publică, epidemiologie și dezvoltare din cadrul Universității din Bordeaux. Echipa a pornit de la ipoteza că telefoanele mobile emit unde de radiofrecvență, o formă de radiație electromagnetică despre care se crede că are potențial cancerigen. Această formă de energie poate fi absorbită de țesuturile aflate cel mai aproape de sursă – locul unde este ținut telefonul.
Unele concluzii surprinzătoare
Pentru a determina legătura dintre gliom și meningiom (tipuri de tumori cerebrale) și folosirea intensivă a telefonului mobil, cercetătorii francezi au studiat 25 de cazuri de gliom, 200 de meningiom raportate în Franța, între anii 2005 și 2006, comparativ cu 900 de persoane sănătoase, selectate aleator.
Rezultatele au arătat că cei care foloseau telefonul frecvent, în special care îl foloseau la muncă, în vânzări, de exemplu, aveau un risc mai mare de a face tumori canceroase la creier în următorii 5 ani. În plus, cercetătorii au descoperit că, diferit de ce se credea anterior, cancerul apare pe partea opusă celei în care ții telefonul.
Ce știu ei și noi nu?
Semnalul de alarmă împotriva expunerii în câmp electromagnetic a fost tras încă din 2011. Tot pe-atunci, Didier Bellens, șeful pe-atunci al Belgacom, cea mai mare companie belgiană de telefonie mobilă, a interzis folosirea rețelelor wi-fi în biroul personal și a pornit o campanie de informare în școli, (radiationresearch.org, sudinfo.be) sfătuind copiii să folosească o pereche de căști atunci când vorbesc la telefon, iar noaptea – să-l închidă. În clădirea de birouri a Begalcom, la etajul 27, ocupat de departamentul de management, nu există wi-fi, iar dl Bellens își roagă colaboratorii să-l sune exclusiv pe telefonul fix. Știa el mai multe decât noi? Sau e o măsură de precauție exagerată? (Bellens a murit anul trecut, în februarie, la 60 de ani, de cancer)
Cancerul cerbral apare de obicei pe partea opusă celei în care obișnuiești să ții telefonul
Matti Niemelä, fostul șef al departamentului de tehnologie (timp de 10 ani) al companiei finlandeze Nokia, care a asistat practic la nașterea telefoniei mobile, a fost diagnosticat în 2007 cu scleroză multiplă. Unele studii sugerează că radiația electromagnetică crește și riscul acestei boli. Dl Niemelä, 44 de ani, spune că aflarea diagnosticului a fost pentru el o mare ușurare, întrucât se aștepta la cancer cerebral. El se ferește să acuze compania, în primul rând pentru că a fost un risc pe care și l-a asumat, iar în al doilea ca să nu fie considerat subiectiv în aprecieri sau chiar nebun. Dar e convins că, chiar dacă boala poate fi declanșată de mai mulți factori, telefonul mobil îi agravează simptomele.
Măsuri de precauție
În iulie 2012, Ministerul Sănătății francez a publicat un mic ghid de ”reducere a expunerii la radiația telefoanelor portabile”, recomandări preluate de la Federația franceză de telecomunicații:
- Achiziționați un telefon mobil cu un indice SAR (rata specifica de absorbție) cât mai mic. Acesta este un indicator al cantității de energie de radiofrecvență absorbită de organism la utilizarea telefonului. Comisia Europeană a stabilit ca indicele SAR maxim admis pentru zona capului și a trupului să fie 2 watt / kg. Pe continentul american, nivelul maxim admis al indicelui SAR este mai mic, de 1,6 watt / kg.
- Vorbiți la telefon doar prin intermediul căștilor sau pe speaker.
- Evitați să folosiți telefonul mobil în zone unde semnalul este foarte slab: în interiorul autovehiculelor, ascensor etc. Pentru a menține calitatea transmisiei, telefonul mobil își va crește puterea de emisie-recepție și astfel nivelul de expunere!
- Evitați folosirea mobilului atunci când vă deplasați cu viteză (în tren, de exemplu) pentru că telefonul încearcă să stabilească legături successive cu diferite antene și poate să-și crească la maximum capacitatea de emisie-reccepție.
- Evitați converațiile lungi și folosirea mobilului continuu pe aceeași parte.
De fapt, o dată cu scăderea indicelui SAR al telefoanelor, a crescut numărul și puterea antenelor de emisie. Practic, ne aflăm într-un câmp continuu de radiofrecvență. Comisia Internațională de Protecție Împotriva Radiațiilor Neionizante a hotărât că rata specifică de absorbție pentru mediul înconjurător, împânzit cu antene fixe, să fie limitată la 0,08 wati/ kilogram. Din păcate, nu se știe și cine o măsoară…
Foto: pexels
- Casa Dusita lansează Pelagos, noua senzație parfumată a verii - May 24, 2024
- Primark va deschide un magazin și la Cluj-Napoca - May 14, 2024
- Fără azil: capitolul neștiut din povestea Annei Frank - April 12, 2024
Comments