„Frontiera Americii”, în premieră la Viasat History

Din 22 septembrie, în fiecare vineri la ora 22:00, pe Viasat History, avem un documentar fascinant, Frontiera Americii. Miturile istorice create de cultura pop versus realitatea. Cât de mult din ce s-a întâmplat în Vestul Sălbatic este ficțiune istorică și care sunt faptele și evenimentele istorice? Care au fost de fapt realitățile acelor ani? Noul documentar în șase părți Frontiera Americii risipește o parte dintre miturile cu care ne-am familiarizat și oferă o imagine diferită a locuitorilor indigeni și a primilor cowboy.

Cowboy călare în strălucirea apusului, bărbați aspri, cu dorința de a cuceri și de a supraviețui. Pe de altă parte, indienii, locuitorii misterioși și ciudați care stăpânesc sălbăticia și trăiesc înconjurați de ritualuri mistice. Acestea sunt imaginile fascinante și familiare pe care le asociem cu Vestul Sălbatic în romane și filme. Frontiera americană, cunoscută popular sub numele de Vestul Sălbatic, a fost popularizată în principal datorită filmelor western. Conflictele dintre amerindieni, coloniștii americani și armata americană au avut loc în secolul al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea în vestul Statelor Unite. Cât de mult din ce s-a întâmplat în Vestul Sălbatic este ficțiune istorică și care sunt faptele și evenimentele istorice? Care au fost de fapt realitățile acelor ani? Noul documentar în șase părți Frontiera Americii risipește o parte dintre miturile cu care ne-am familiarizat și oferă o imagine diferită a locuitorilor indigeni și a primilor cowboy.

Vineri 22 septembrie, la ora 22:00, Viasat History lansează Frontiera Americii, o serie documentară în șase părți, care explorează adevărul din spatele miturilor Statelor Unite și al legendarului „vest sălbatic”.

O altfel de istorie

Nativii americani au fost inițial imigranți: cu 15.000 de ani în urmă, au ajuns pe continent din Asia prin Beringia, regiunile sălbatice înghețate care legau Siberia de Alaska în timpul erei glaciare. Erau aproape 600 de triburi diferite cu obiceiuri, moduri de viață și ierarhii diferite. Până la sosirea lui Cristofor Columb în Lumea Nouă, existau între 5 și 10 milioane de nativi americani pe continent, cu unele estimări menționând chiar și 25 de milioane. Triburile care trăiau în vest, în special la câmpie, erau mai ostile: erau în esență vânători-culegători și concurau pentru același pământ. Prin contrast, triburile de la est de Mississippi trăiau în așezări stabile.

Frontiera Americii, documentar nou pe Viasat History

Filmele mai vechi tind să-i înfățișeze pe nativii americani ca pe un popor înapoiat, barbar, ne-evoluat de secole, dar adevărul este că pe continent trăiau deja populații multilingve, avansate din punct de vedere cultural, când au sosit europenii. Triburile făceau schimb între ele, învățau limba unii altora și migrau mult – existau triburi care umblau până în America Centrală. Unele dintre acestea exploatau cu success mediul înconjurător prin arderea controlată a câmpurilor și folosirea unor sisteme de irigare. Introducerea în cultura nativilor americani a cailor, aduși de conchistadorii spanioli în secolul al XVI-lea și răspândiți rapid pe tot continentul, a redus distanțele și a ușurat vânătoarea. Cu bunurile pe care le primeau de la coloniști, triburile făceau constant comerț, dobândind noi cunoștințe pe care le încorporau în viața de zi cu zi.

Povestea primilor cowboy

Cea mai emblematică figură a genului cinematografic occidental a apărut în America pe la mijlocul anilor 1800. Datorită boom-ului construcției căilor ferate, distanțele s-au scurtat, iar populația creștea rapid și avea nevoie de hrană, multă. Carnea de vită era în fruntea listei de consum, iar pentru a conduce și îngriji vitele era nevoie de specialiști: ei au devenit mai târziu așa-zișii cowboys. Abilitățile acestui mod particular de viață își aveau rădăcinile în Africa de Nord, unde maurii gestionau animalele diferit, de pe spinarea calului, în timp ce folosirea frânghiilor provenea din Africa de Vest – ambele tehnici au ajuns în America prin sclavi. Au fost folosite pentru prima dată pe coasta de est a Mexicului de așa-numiții vaqueros. Așadar, „administratorii de vite” mexicani au fost antrenați de sclavii negri – primii cowboy din America.

Aceste tehnici au fost adaptate în nord de tineri albi, singuri, care veneau la frontieră în căutarea unui loc de muncă, dar chiar și zeci de ani după Războiul Civil, mulți dintre sclavii eliberați erau încă angajați pentru aceste munci, pentru că era în sângele lor. Din cei 30.000 de cowboy-i care lucrau doar în Texas, 5-10.000 erau afro-americani. Filmele tind să romantizeze istoria coloniștilor, orașele din Vestul Sălbatic, frenezia construcției căilor ferate și „cowboy-ii și indienii”, dar documentarul Frontiera Americii înlătură toate clișeele cimentate în trecut.

Urmăriți la Viasat History, din 22 septembrie, la 22:00.

 

 

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.