Scriam acum o vreme că pe 6 martie 2024 va avea loc lansarea internațională a ultimului roman al lui Gabriel Garcia Marquez, „Ne vedem în august”. Surpriza literară a anului vine la 10 ani de la moartea scriitorului. Cartea a apărut și la noi, prin grija Editurii RAO.
Click aici pentru a comanda romanul „Ne vedem în august” de Gabriel Garcia Marquez din librăria Cărturești.
„Cartea asta nu e bună. Trebuie distrusă.” (Gabriel Garcia Marquez)
Această carte, pe care fiii lui Gabriel Garcia Marquez au decis să o publice împotriva voinței tatălui lor, este rezultatul colaborării dintre Cristóbal Pera, editorul lui Gabo, și Mónica Alonso, asistenta scriitorului. Numeroasele versiuni ale textului au făcut ca această muncă de editare să dureze mai bine de un an. Ce-a ieșit puteți afla dacă citiți cartea.
Roman de dragoste? Roman polițist?
„Ne vedem în august” nu este un roman obișnuit. Nu este nici măcar o povestire. Este posibilitatea a zeci de romane sau de povestiri, un film pierdut de paparazzi pe urmele Anei Magdalena Bach, femeia care în fiecare august merge pe insula unde se află mormântul mamei sale.
În anul în care începe istoria din „Ne vedem în august”, Ana Magdalena Bach are o aventură de o noapte cu un străin, chiar în camera ei de hotel de pe insulă. În dimineața următoare, străinul dispare, lăsându-i Anei, în cartea de pe noptieră, o bancnotă de 20 de dolari, fără vreo explicație.
Ana Magdalena Bach se întoarce acasă, la soț și la copii, bulversată, cu sentimentul că aventura avută a transformat-o într-o persoană nouă. Soțul ii mărturisește la un moment dat că i se pare schimbată de la revenirea de pe insulă, însă Ana pune această schimbare pe seama faptului că fiica lor tocmai decisese să se călugărească.
Urmează un șir de ani, de întoarceri pe insulă, de experiențe mai mult sau mai puțin reușite, redate succint și uneori confuz, printre numeroase adjective și detalii.
Ana este descrisă ca având o căsătorie fericită, care dura de 26 de ani, un soț iubitor și doi copii deja mari, o familie reușită, am putea spune. Cu atât mai bizar este comportamentul ei, pe care nici măcar ea nu și-l poate explica.
În momentul în care Ana găsește o posibilă explicație a dorinței mamei sale de a fi înmormântată pe insulă, i se „arată” și sursa poftelor carnale care o fac să pășească în afara tiparului unei vieți monotone și liniștite.
„Abia atunci a deslușit fiica motivul călătoriilor pe care mama le făcuse în cei șase ani de dinaintea morții, cu aceeași pasiune cu care le făcea și ea pe ale ei.”
Odată cu revelația a venit și rezolvarea conflictului interior care, an după an, o atrăgea pe Ana în afara sferei ei de confort.
„Două ceasuri mai târziu, Ana Magdalena a aruncat o ultimă privire de compasiune propriului său trecut și și-a luat adio pentru totdeauna de la necunoscuții ei de o noapte și de la atâtea ore de incertitudini care mai rămâneau din ea însăși împrăștiate pe insulă.”
Gabo ne captivează prin adjective și detalii
Dacă ar fi să rezumăm în două cuvinte romanul „Ne vedem în august”, acestea ar putea fi adjective și detalii. Deși bolnav, cu mintea încețoșată, Gabriel Garcia Marquez nu-și pierde nicio clipă talentul descrierilor amănunțite.
Pe măsură ce citești, poți să închizi ochii, și vei vedea filmul a cărui protagonistă este Ana Magdalena, femeia ajunsă la vârsta mijlocie, când acțiunile și deciziile nu mai au nevoie de atâta justificare.
Atmosfera, culorile, parfumurile și emoțiile de moment anulează teama de consecințe. Știm în orice moment ce poartă Ana și cum arată locurile prin care trece, iar aceste detalii par mai importante decât frământările interioare sau intrigile din jur.
Ana Magdalena este existență pură, iar noi pășim alături de ea pe drumul spre cimitirul de unde mama ei o călăuzește pe un făgaș nebănuit, dezvăluit în cele din urmă, mai întâi Anei, iar apoi nouă, cititorilor.
Dar imaginația privitorului e necesară
Ce n-am regăsit în roman, este urmărirea unui fir narativ logic, cu răsturnări de situație, cu intrigi, surprize și alte asemenea elemente care stârnesc curiozitatea și te fac să nu poți lăsa cartea din mână.
Nu există momente de suspans; lucrurile nu se leagă într-un mod care să ne instige să ne punem mintea la contribuție pentru a ghici ce urmează. Există doar Ana Magdalena care trece prin viață. Pentru toate celelalte, există imaginația cititorului.
Se pot scrie câteva romane, doar completând spațiile libere lăsate, voit sau nu, de Gabriel Garcia Marquez, în această operă atât de muncită, atât de nedorită și atât de postumă.
Efort răsplătit sau trădare?
În postfața cărții se găsesc patru pagini facsimilate din dosarul purtând mențiunea „Versiunea 5” din „Ne vedem în august”. Sunt paginile care impresionează cel mai tare, pentru că sunt mărturia unei munci titanice, atât a scriitorului, cât și a secretarei sale, Mónica Alonso. Cumva, aceste pagini explică decizia fiilor lui Garcia Marquez de a-și „trăda” tatăl, publicând această carte împotriva voinței acestuia.
Puteți comanda romanul „Ne vedem în august” de Gabriel Garcia Marquez aici.
- Împachetările cu nămol îți pot reda energia și sănătatea - December 19, 2024
- 3 tratamente faciale care te fac frumoasă, fără niciun efort - December 3, 2024
- Sovata, oază de relaxare și vindecare din inima Transilvaniei - December 2, 2024
Comments