Te-ai întrebat de ce unii fumători sau supraponderali sedentari trăiesc până la adânci bătrâneți, în timp ce alții, foarte atenți la stilul lor de viață, suferă de tineri de afecțiuini cardiovasculare? Cercetătorii au descoperit gena a bolilor cardiovasculare și un posibil tratament…
Descifrarea genomului uman (prima schiță a fost publicată în 2000) a realizat un salt uriaș în domeniul diagnosticării, vindecării și prevenției. Așa s-a descoperit gena bolilor vasculare și se pare că există și un tratament preventiv al bolii.
Cercetătorii de la UT Southwestern Medical Center au descoperit că cea mai frecventă variantă a proteinei circulante apolipoproteina E (numită apoE3) este responsabilă de refacerea peretelui vascular. 15% din oameni sunt posesorii unei alte variante a proteinei (numită apoE4) și nu beneficiază de puterea de reparare a vaselor de sânge, ceea ce le crește riscul bolii cardiovasculare.
Rolul tandemului apoE3-apoE4 e binecunoscut de cercetători în apariția bolii Alzheimer, dar efectul lor în bolile cardiovasculare a fost descoperit recent și a uimit lumea medicală. Folosind proteine mutante, cercetătorii au determinat în continuare ce anume din apoE4 împiedică acțiunea benefică a proteinelor apoE3 asupra vaselor de sânge, anulându-le practic efectul. Concluziile publicate recent în revista online Proceedings of the National Academy of Science sugerează și găsirea unui posibil tratament preventiv al bolilor cardiovasculare la pacienții cu risc crescut, poseseori de apoE4. Cei care au apoE4 nu dispun de abilitatea de a produce molecule de oxid nitric (NO), cu rol important în procesul reparator și antiinflamator al endoteliului, spun cercetătorii.
Soluția? O formă de aspirină, care suplimentează aportul de NO în celule.
O nouă secvență de gene responsabilă de cancerul de prostată
Cercetătorii de la Centrul Moffitt (Tampa, Florida) au descoperit recent 23 de regiuni noi în genomul uman responsabile de riscul apariției cancerului de prostată, conform unui articol publicat în septembrie în Nature Genetics. În SUA, 1 din 6 bărbați sunt diagnosticați cu cancer de prostată pe durata vieții. La noi, Liga Română de Cancer estimează că sunt diagnosticate anual 177 de cazuri noi de cancer de prostată în fiecare an şi că aproximativ 7,3% din bărbati mor anual din această cauză. Cancerul de prostată reprezintă a doua cauză de deces prin cancer după cancerul pulmonar. Iar istoricul bolii în familie este cel mai important factor de risc. Un bărbat al cărui frate sau tată a avut cancer de prostată e de două ori mai susceptibil să facă la rândul lui boala. Studiul urcă la 100 numărul de combinații genetice legate de acest tip de cancer. Aceste combinații pot fi identificate prin teste specifice, iar existența acestor secvențe genetice crește de șase ori riscul apariției bolii.
Cum îți identifici genotipul: La noi, detecția genotipurilor ApoE se poate face cu programare la http://www.geneticlab.ro, contra sumei de 200 lei. Sau la Centrul Medical Matei Basarab din București – 450 lei pentru identificarea tuturor celor 6 tipuri de gene ApoE. Recoltarea probei de sânge se face la Centru și durează 7 zile până la primirea rezultatelor.
- Monet, pentru prima dată în România, la MNA Cluj - October 11, 2024
- Royal Passport Day vine cu 40% discount pe 15 octombrie - October 11, 2024
- Jacheta de aviator reinventată și alte noutăți în colecția de toamnă Primark - October 11, 2024
Comments