Infecţiile respiratorii, în atenţia specialiştilor: nu vă speriaţi de febră!

Acad. Dr. Farm. Ovidiu Bojor, la lansarea primei cărți de medicină integrativă în limba română, ne dă câteva sfaturi despre cum putem să prevenim infecţiile respiratorii şi să ne creştem imunitatea cu ajutorul plantelor. Unde găsim vitamina C naturală şi de ce febra nu trebuie să ne sperie…

Infecţiile respiratorii în atenţia specialiştilor

Cartea se numeşte „Afecțiunile aparatului respirator. Medicină integrativă și terapii holistice” şi a fost coordonată de fondatorul fitoterapiei moderne în România, renumitul acad. dr. farm. Ovidiu Bojor. La lansare au mai fost prezenţi gen. prof. dr. Dumitru Constantin Dulcan, medic neurolog şi psihiatru, autor al celebrei cărţi “Inteligenţa materiei”; acad. prof. dr. Adrian Restian, preşedintele Societăţii Academice de Medicină a Familiei, dr Corneliu Moldovan, medic specialist oncolog, secretar general al Comisiei de Medicină Complementară a Academiei de Ştiinte Medicale din România; și dr. Biochimist Cristina Mateescu, preşedinta Comisiei ştiinţifice a organizaţiei mondiale Apimondia.

Acad. Dr. Farm. Ovidiu Bojor, despre infecţiile respiratorii: „E mai bine să prevenim decât să tratăm, chit că e vorba de un simplu guturai sau de o gripă. Întăriți-vă sistemul de apărare al organismului prin odihnă – minim 8 ore de somn pe zi, mișcare, alimentație curată și sănătoasă și un stil de viață ordonat. Daca vă alegeți cu răceli și cu gripe, atunci ajutați-vă corpul să lupte cu boala. Țineți aproape de vitamina C naturală, minim un gram pe zi, plus fructe și legume bogate în vitamina C naturală: goji, măceșe, catină. Zilnic, atât în forma naturală, cât și sub formă de siropuri, extracte, ceaiuri, infuzii. Ați făcut febră? Nu vă speriați! Febra este o reacție de apărare a organismului și ea arată că luptăm cu boala. Dacă, însă, febra ajunge foarte mare, mizați pe chinină și pe coaja de salcie – infuzii. Sunt febrifuge naturale.”

Alte simptome asociate răcelii și gripei? Secreții nazale abundente? Atunci inspirați și trageți pe nas apa sărată călduță, faceți infuzii și băi de aburi cu plante aromatice, ulei de eucalipt, cimbru. Tușiți? Sirop, tinctură sau infuzie de Ciuboțica Cucului – vă va ajuta să expectorați și să vă vindecați mai repede“

La rândul ei, Cristina Mateescu, cercetător la Institutul de Bioresurse Alimentare a completat discursul academicianul Bojor prin propunerea de soluții de vindecare din stup.

Propolisul face minuni în infecțiile respiratorii. El vindecă și previne îmbolnăvirile, pentru că are efect fiziologic asupra corpului uman. “Prin proprietăţile sale antimicrobiene, antiinflamatoare şi anestezice, propolisul s-a dovedit spectaculos de eficient în tratarea unor afecţiuni ale aparatului respirator. În multe cazuri, utilizarea acestuia poate depăşi eficacitatea unor medicamente cunoscute pentru tratarea acestor afecţiuni. Un alt avantaj al propolisului? Poate opri rapid durerea.

Iată și o listă a afecţiunilor care pot beneficia rapid de efectele propolisului: faringitele cronice şi rinosinuzita cronică, amigdalitele, traheitele şi guturaiului. Administrat intern, propolisul nu produce dezechilibre ale florei bacteriene normale, întrucât acţionează prin stimularea factorilor imunologici specifici şi nonspecifici şi produce o creştere a rezistenţei generale a organismului faţă de boală”, adaugă specialista.

Ovidiu Bojor prima carte de medicină integrativă în limba românăCartea „Afecțiunile aparatului respirator. Medicină integrativă și terapii holistice” prezintă detalii despre anatomia aparatului respirator și afecțiunuile acestuia, precum și diferitele metode de prevenire și tratare a acestora. Sunt descrise terapii care completează și potențează efectul tratamentelor alopate (fitoterapie, homeopatie, acupunctură, aromaterapie, gemoterapie, apifitoterapie, ozonoterapie, presopunctură etc), grăbind vindecarea.

Cartea poate fi găsită în librarii, online și pe site-ul https://www.medicinas.ro/.

Mihaela Doina Radulescu
follow me
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.