După un an de interdicții, o vacanță în Insula Creta s-a dovedit a fi cea mai inspirată alegere, veți vedea de ce. Pentru mine, Creta a fost o premieră și o surpriză plăcută, singurul lucru trist fiind acela că am avut la dispoziție numai 7 zile pentru o destinație care merită cel puțin 2 săptămâni.
De ce Insula Creta?
Creta a devenit în ultimii ani o destinație favorită de vacanță pentru români. Și iată de ce:
- zborul cu avionul durează o oră și 45 de minute și e avantajos ca preț
- găsești pe booking mii de variante de cazare, pentru toate gusturile și pretențiile
- mâncarea e mereu proaspătă, variată și delicioasă
- grecii sunt foarte primitori
- prețurile la cazare și mâncare sunt extrem de atrăgătoare
- în iunie erau încă puțini turiști, un atu important pentru o vacanță reușită
Deși mai fusesem în Grecia anterior, în Insula Rhodos și pe continent, Creta a fost pentru mine o surpriză plăcută. Poate și pentru că pandemia și un an de izolare au schimbat turismul, în general. Pe noi ca vizitatori și pe ei, ca prestatori de servicii. Sau poate cretanii sunt mai speciali și vizitele în Creta au fost și vor fi oricum memorabile. Cert e că odată ce am ajuns acolo, toate temerile mi-au fost spulberate.
Zborul cu avionul
Călătoria durează o oră și 45 de minute din București. Nici n-ai timp să te dezmeticești, că ai și ajuns pe aeroportul din Chania.
Cum ajungi acolo, dai de soare. Aeroportul din Chania e mic, simplu și extrem de reconfortant, după ce scapi de aglomerația marilor aeroporturi și orașe. În aeroport, ne aștepta omul cu mașina.
Închirierea auto
Am închiriat o mașină de aici, un site cu review-ri foarte bune. Am făcut rezervarea din țară: îți alegi mașina și le scrii un mail. Ei îți răspund și te așteaptă cineva la aeroport, cu o mașină care te duce cu arme și bagaje 200 de metri mai încolo de aeroport, într-o parcare. Predarea se face și mai simplu: tu le dai banii, ei completează un formular și îți dau cheile. A doua experiență relaxantă. Fără card de credit, garanție sau asigurare. Totul se face în aer liber. Mașina nouă. Noi am vrut un Peugeot mic, el ne-a adus un Fiat Panda nou, 20 000 km, care a functionat perfect. Cu ocazia asta ne-am schimbat și părerea despre Fiatul Panda, în bine.
Cazarea
Am vrut o căsuță pe plajă, undeva între Chania și Heraklion, ca să le putem vizita pe amândouă. Mărturisesc că ne-a fost foarte greu să alegem dintre miile de oferte de pe booking, pentru că fiecare avea câte ceva grozav, la care nu puteam renunța. Am ales în cele din urmă un apartament aici și nu ne-a părut rău. Un complex cochet de apartamente fiecare cu living, cu terasă, două dormitoare, baie și bucătărie. Cu loc de parcare acoperit, curte interioară și o minunată fântână arteziană în centrul ei, care te întâmpină dimineața la cafea cu jeturi de apă vesele și e iluminată frumos seara.
Pe proprietar îl cheam George Romanias – coincidență – și este un grec tânăr, drăguț și extrem de primitor, cu o afacere de familie. Apartamentele sunt toate noi (au deschis în 2018, cu toate acestea au peste 100 de review-ri bune pe booking) sunt foarte bine utilate – bucătăria are vase și tot ce-ți trece prin cap, inclusiv tigaie ceramică, cană electrică, filtru de cafea și toaster pentru sandvișuri. La baie există uscător de păr, prosoape și sticluțe cu șampon, geluri de mâini și duș. Pe masa din living tronează un spray plin cu dezinfectant, iar lângă chiuveta o sticlă nedesfăcută de detergent un burete de vase sigilat. În frigider ne așteptau o sticlă de apă plată, una de vin alb și un pepene verde.
Gazda e un zâmbet și o poezie. Aveam să aflu asta a doua zi, când pe la 3 dimineața m-a trezit lătratul unui câine. Care a lătrat vreo oră jumate. Pe fereastra dormitorului se văd munții, dar până la ei există gospodăria vecinului. Am descoperit asta căutând sursa lătrăturilor. Pe la prânz, plină de draci și cam zombie de nedormit, m-am dus la George să mă plâng de câine. A fost foarte surprins o clipă, apoi și-a dat seama despre ce e vorba. Mi-a spus „câinele e nou, de două zile” și că va rezolva imediat problema. M-am dus în treaba mea fără prea mari speranțe, pentru că sunt obișnuită cu tot felul de „rezolvări” de la noi, care nu se rezolvă niciodată. După o oră, ne-a găsit pe terasă și ne-a spus că nu trebuie să ne mai facem griji, că au mutat câinele, care „a plecat în vacanță”. Am râs strâmb și cu uimire, căci părea incredibil. I-am mulțumit gazdei și dumnezeului turiștilor, care nu pot dormi decât în deplină liniște.
În weekend, mama lui George, tânără, drăguță și veselă, ne-a adus cafea grecească și un platou cu brânză locală și prăjiturele făcute în casă. Grecii n-au contenit să ne surprindă cu amabilitatea lor, semn că știu să facă afaceri. Nu degeaba e o insulă cât o țară mică (cea mai mare insulă din Grecia) cu 635 000 de locuitori care trăiesc din turism. Izolarea de anul trecut i-a afectat major și am empatizat cu ei spontan împotriva abuzurilor induse de pandemie. Din păcate, condițiile de lockdown au fost aceleași la Atena ca și în insule, unde populația e mult mai rară, trăiește mult în aer liber și unde izolarea de cele mai multe ori e inutilă. George nu cunoștea decât două cazuri de covid toată iarna, pe o arie extinsă. Vara, la căldura continuă a soarelui, infecțiile cu coronavirus par deja istorie. Ceea ce le doresc din toată inima. Lor și nouă, care vrem să vedem Creta și Grecia cât mai des, de câte ori poftim.
Plajele din Insula Creta
Fiind o insulă, Creta e foarte generoasă cu plajele. Adică le găsești peste tot, dacă ții drumul de-a lungul țărmului. Singura problemă sunt pietricelele, aruncate ici-colo prin nisip, mai des sau mai rar, după cum e plaja. Există și câteva plaje fără pietricele, pe una dintre ele am și stat într-o după amiază. Apoi am renunțat și am folosit plaja din fața casei (parte din Georgioupolis Beach), pentru că era cea mai aproape (5 minute pe jos) iar timpul este cea mai importantă resursă în vacanța care trece și-așa prea repede.
Plaja e împânzită de șezlonguri, pe care stai toată ziua contra 3 euro/bucata. Pe unele nu plătești șezlongul, dar trebuie să iei ceva de la bar, ceea e și mai avantajos, pentru că un frappė costă 2 euro.
Singurul moment în care pietricelele de pe plajă contează este acela în care intri și ieși din apă, pentru că acestea formează o barieră compactă la linia de trecere. Dar dacă mergi un pic de-a lungul țărmului, poți găsi zone de intrare în mare fără pietricele. Uneori, kilometri întregi fără pietricele, cum sunt plajele Elafonissi, Falassarna sau Agia Marina (mai aproape de Chania). Noi am găsit plajă fără pietricele și la Kalyves. Dacă ești foarte pretențios cu plaja, ia-ți cazare aproape de una care îți convine. Apa este peste tot aceeași, adică fabuloasă (a se citi caldă), uneori liniștită ca un lac, alteori cu valuri spumoase, mereu curată, limpede și în zare albastră…
De fapt, acesta este și unul dintre lucrurile care m-au impresionat în Creta: culoarea albastră. Nuanțele de albastru ale mării și cerului sunt foarte apropiate și atât de frumoase și relaxante, încât te odihnești instantaneu doar privind la ele.
Mâncarea
Mâncarea este așa cum te aștepți: bună, proaspătă, bine gătită și ieftină. Lângă casa noastră am găsit o tavernă afacere de familie. Proprietara, profesoară în Atena în timpul iernii, vara servește la tavernă. Mama ei pregătește mâncarea, cea mai mare parte cu produse din grădina și ferma proprie, de care se ocupă tatăl. Fratele servește și el la mese, iar seara sunt ajutați de un chelner român. Cel mai căutat e meniul zilei, delicios și proaspăt. Porțiile sunt mari, le dovedești cu greu (pește, legume la grătar, miel sau porc la cuptor, tzatziki, salate, calamari, fructe de mare). La desert au înghețată și fructe. Și au la vânzare diverse produse locale: miere, rachiu, ulei de măsline.
Ce am văzut
E doar o insulă, dar îți ia cel puțin 5 ore să o străbați de la est la vest. N-am vrut să ne pierdem timpul cu drumurile, așa că am ales ce am crezut că e mai important și mai aproape. Voi scrie despre fiecare loc mai pe larg, în articole separate, deocamdată le enumăr aici:
- Chania. Cel mai mult mi-au plăcut portul vechi Chania și orașul istoric. Străduțele, arhitectura, tavernele de pe faleză, totul este încântător și merită o plimbare.
- Heraklion. În Heraklion am văzut situl arheologic de la Knossos, Muzeul Heraklion și Acvariul.
- Rethymno. Este un orășel aflat pe coasta de nord, între Chania și Heraklion. Ne-am plimbat prin orașul vechi și portul venețian, am admirat farul construit la 1830 și ruinele fortăreței de pe deal, care datează din secolul al XVI-lea.
- Lacul Kournas. Lacul era la 3 km de casa noastră, nu puteam să-l ratăm. Este singurul lac cu apă dulce din Insula Creta. Este relativ întins, lungimea țărmului măsoară 3,5 km. În ghiduri scrie că poți să te plimbi pe malurile lui, ceea ce nu este adevărat, pentru că apa lacului a crescut foarte mult iar țărmul practicabil este extrem de scurt, de 200-300 de metri. Pe el se află debarcaderul, drumul de acces și o tavernă cu vedere spre lac. În rest, malurile sunt abrupte și pline cu vegetație. Se pare că în trecut lacul era plin cu țipari, dar noi n-am văzut niciunul. Apa este foarte limpede, de culoare bleu pal și la adâncimi mici poți vedea fundul lacului, plin cu pietroaie. Ne-am plimbat pe el cu hidrobicicleta (7 euro/2 pers) și am admirat gâștele sălbatice și alte păsări neidentificabile J După ce obosești de pedalat, poți să te oprești la terasă pentru o bere, o cafea sau o masă copioasă.
Ce am cumpărat
Străduțele din orașul vechi (oricare ar fi el) și falezele sunt pline cu tarabe și shopuri mititele, care vând tot felul de souveniruri, de la magneți de frigider și bureți de baie la ulei de măsline și genți din piele sau tricotate, papetărie, dulciuri și jucării. Nu luați rahat grecesc, pentru că nu are niciun gust, mai bun e cel de la turci. Nici halvaua nu m-a impresionat și nici baclavaua, care e foarte puțină într-o cutie foarte mare haha. Vinul grecesc e ok, la fel și măslinele, dar cel mai bun e uleiul. Gustul uleiului de măsline grecesc e inconfundabil. Alegeți unul cu aciditate cât mai mică (0,2-0,3%), despre care se spune că e ca un medicament natural, te vindecă de toate. Pe mine m-a vindecat călătoria în Insula Creta, unde sper să revin. Mai avem atâtea de vizitat pe insulă…
Costuri pentru o persoană:
- in jur de 250 euro zborul dus-întors
- 250 eur cazarea
- 100 euro închiriere auto plus benzină
- 200-500 euro mâncarea (în funcție de cât mănânci și mai ales bei și unde)
Citește și:
Cea mai frumoasă insulă din Grecia, casa mea pentru o iarnă
- Casa Dusita lansează Pelagos, noua senzație parfumată a verii - May 24, 2024
- Primark va deschide un magazin și la Cluj-Napoca - May 14, 2024
- Fără azil: capitolul neștiut din povestea Annei Frank - April 12, 2024
Comments