Interferonul folosit cu succes împotriva covid-19

Date noi susțin că interferonul lambda, o proteină aflată în prima linie de apărare împotriva virusurilor, ar putea deveni o armă puternică și împotriva SARS-CoV-2. Administrată în stadii precoce ale bolii, o singură injecție peginterferon lambda a scăzut la jumătate riscul de spitalizare în cazul pacienților cu boli asociate și risc de forme grave.

interferonul lambda impotriva covidOamenii de știință au testat chiar de la începutul pandemiei efectele interferonului asupra noului coronavirus. Din păcate, timp de 2 ani, studiile realizate pe pacienții spitalizați nu au dat rezultatele așteptate.

Recent însă au apărut dovezi izbitoare dintr-un studiu larg realizat pe bolnavi din Brazilia, nespitalizați, dar cu boli asociate și risc mare pentru sănătate. Studiul a cuprins peste 1900 de persoane, care au primit o singură doză dintr-un medicament numit peginterferon lambda, în intervalul de 7 zile de la apariția simptomelor de covid-19. Iar rezultatele au fost surprinzătoare. Bolnavii astfel tratați au avut un risc de 2 ori mai mic de a apela serviciile de urgență ori internare, comparativ cu cei care au primit placebo.

Efectul a fost observat pe toate variantele de SARS-CoV2, inclusiv Omicron, a precizat Eiger BioPharmaceuticals Inc., sponsorul acestui studiu, într-un comunicat.

Compania va înainta cererea de autorizare a tratamentului către US Food and Drug Administration până pe 30 iunie, când toate datele cuprinse în studiu vor fi publice.

„Dacă tot ceea ce au spus în comunicat este adevărat, rezultatele sunt foarte bune”, spune Ivan Zanoni, imunolog la Facultatea de medicină de la Harvard și Spitalul de copii din Boston. Dar ezită să facă mai multe comentarii până la apariția rezultatelor, parțial pentru că în studii mai reduse, pe pacienți tineri, cu infecții necomplicate cu SARS-CoV2, tratamentul Eiger nu a redus durata simptomelor și nici timpul până la depozitivare.

interferonul lambda impotriva covid

Precauția specialiștilor reflectă rezultatele descurajatoare obținute anterior cu alte tipuri de interferon. Studii largi sponsorizate de NIH (Bethesda, Maryland, SUA), OMS și compania Synairgen pe pacienți spitalizați, au eșuat în totalitate.

Prezentul studiu a fost programat astfel încât să trateze doar pacienții în primele stadii de boală. Asta pentru că interferonul are efect în primele ore și zile de la infectarea virală, activând o cascadă de alte proteine, care atacă virusul în fiecare etapă de dezvoltare.

Studiul a cuprins pacienți din Brazilia nespitalizați, cu vârsta peste 50 de ani și/sau cu un risc ridicat de forme grave de covid-19, din cauza problemelor de sănătate asociate: diabet, obezitate, hipertensiune și afecțiuni pulmonare.

84% dintre participanți erau vaccinați și cu toții au primit o doză subcutanată de placebo ori peginterferon lambda, un medicament produs deja de Eiger pentru tratamentul hepatitei D.

Doar 25 dintre 916 pacienți (2,7%) din grupul celor tratați au ajuns la spital sau la camera de gardă, comparativ cu 57 din 1020 (5,6%) dintre cei care au primit placebo. De asemenea, o singură persoană din grupul tratat cu interferon a decedat, față de 4 din grupul placebo, deși numărul de decese este atât de mic încât nu are valoare statistică.

O singură injecție cu interferon poate face diferența

David Cory, CEO-ul companiei Eiger, crede că rezultatele studiului pot fi aplicate cu succes în SUA și global. El spune că, în timp ce antiviralul Paxlovid (Pfizer) este administrat în prezent de mai multe ori pe zi, timp de 5 zile, o singură injecție cu interferon – similară cu cea pe care persoanele cu diabet insulinodependent și-o administrează singuri – poate constitui o terapie unică, în special pentru pacienții cu mare risc.

Și imunologul Andreas Wack, de la Francis Crick Institute, care a studiat rolul interferonului lambda asupra covid-19, crede că rezultatele sunt „impresionante” și speră că pot fi o soluție viabilă împotriva bolii.

Anul trecut, Zanoni și echipa au analizat mai multe eșantioane prelevate din gâtul și nasul pacienților cu covid-19. IFNL1 (receptorul specific pentru lambda interferon-1) a părut să ofere cea mai mare protecție împotriva virusului, menținându-l în căile respiratorii superioare (protejând astfel plămânii). „Am știut că în cazul studiului Eiger este vorba despre lambda 1, pentru că era exact ceea ce anticipasem”, a mai spus Zanoni.

Și alți cercetători menționează că tratamentul cu interferon este mai puțin riscant pentru apariția unor variante rezistente de SARS-CoV2, spre deosebire de tratamentele cu anticorpi monoclonali, imunizare prin vaccin sau cu antivirale, precum Paxlovid. „Pentru că vorbim despre un tratament țintit pe gazdă versus un tratament țintit pe virus… așadar rezistența dobândită nu intră în discuție”, spune Jordan Feld, hepatolog la Universitatea din Toronto.

Eleanor Fish, imunolog la Universitatea din Toronto, e de acord cu rezultatele, dar se întreabă dacă o companie mică, cum este Eiger, va putea produce suficient pentru a face diferența: „Rezultatele sunt bune, întrebarea mea este – au suficientă capacitate pentru a produce medicamentul pentru toată lumea?” (Compania spune că se așteaptă ca până la finalul acestui an să producă 300 000 de doze).

Feld, care e medic la General Hospital din Toronto, spune că, dacă datele sunt bune, calitățile antivirale ale medicamentului produs de Eiger l-ar putea face util și în alte viitoare pandemii cu virusuri respiratorii, „pentru că e foarte probabil să fie eficient împotriva celor mai multe virusuri”.

Sursa: Science

Citește și:

Covid-19 şi pandemiile secolului: simptome, virulenţă, durată, risc

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.