2015 aduce culoare, flori și veselie

Interviu realizat de Diana Georgescu, pentru 24life.ro

profilNausica Mircea este unul dintre cei mai în vogă designeri vestimentari români, cu participări la târguri internaționale, precum New Look of the Year, Model of the World, Romanian Fashion Day, C.P.D. Dusseldorf, Model of the Universe. Prezența ei la Bucharest Fashion Week a devenit la tradiție, din 2006 încoace. În prag de 2015, am fost curioși să aflăm mai multe despre noile tendințe și ce pregătește Nausica pentru finalul de an.

Nausica a pornit la drum în 1999, cu un atelier de confecții în Focșani, căruia, la început, puțini îi treceau pragul. Apoi clienții au căpătat încredere, au constatat că găsesc la ea piese de calitate, din materiale foarte bune, cu o execuție impecabilă. Au văzut, le-a plăcut, au cumpărat, și așa a venit succesul: trofeul „Creațiile anului 2005 pentru cea mai bună colecție a unei mărci românești” premiul „Femeile de succes ale anului 2005 la categoria mărci românești”.

nausica-mode-reverie-12-bÎn 2009, a câștigat premiul pentru „Cel mai bun designer de prêt-à-porter” și pentru „Cea mai bună ascensiune”, la Romanian Fashion Awards. A fost invitată să-și prezinte colecția, alături de designeri internaționali, la celebrarea a 20 de ani a Privilege Club Ibiza, în 2013. Și tot anul trecut, a ea fost creatoarea rochiilor de seară ale celor șaisprezece finaliste ale concursului Miss World România.

Ascensiunea ei, de la atelierul de început – la hainele executate pentru mari lanțuri de magazine din Europa, ne este deslușită, cu modestie, de însăși creatoarea.

DG: Cum ai descrie povestea ta de succes, în câteva cuvinte?

NM: Poveștile sunt ale copilăriei, însă avem voie să credem și noi în poveștile noastre. Nu e o poveste, ci e doar muncă și consecvență.

DG: Care crezi că a fost scânteia, momentul determinant, în cariera ta?

NM: Întotdeauna am visat să fac haine, să reușesc să îmbrac oameni și să le aduc un strop de bucurie în zilele mohorâte. Char dacă am terminat Facultatea de Drept, am ales acest drum, care nu a fost ușor, însă a fost frumos.

DG: Cum îți găsești inspirația, de la ce provin temele colecțiilor tale?

NM: Inspirația vine din trăirile, visurile și speranțele mele. Fiecare colecție reprezintă o parte din mine și are un loc bine definit. Mă orientez după tendințe în texturi și culori, apoi merg și-mi aleg țesăturile de la târgurile mari de profil. Eu nu iau țesături din țară, ci fac comenzi din străinătate, pentru că prefer să ne distingem prin altceva, adică alte țesături decât cele de pe piața autohtonă, importate din India și China.

DG: Care a fost colecția pe care o consideri cea mai apropiată sufletului tău?

NM: Cea mai dragă sufletului meu este colecția ”Reverie”, prezentată anul trecut la Bucharest Fashion Week, în iunie 2013. Aceasta a venit în gândurile mele după un moment delicat al vieții, după un moment în care am avut o problemă dificilă de sănătate. A fost o colecție făcută din tot sufletul (vezi colectii Nausica Mircea).

DG: Este cunoscut faptul că firma pe care o conduci lucrează și pentru mari lanțuri de magazine din Europa. Ce a contribuit la succesul vostru și care au fost elementele care au construit încrederea partenerilor tăi străini?

NM: Afacerile sunt puse în planuri paralele: creația are un loc separat, iar produsul de serie are ponderea cea mai mare în business. Suntem prezenți de mulți ani pe piața textilelor, ne-am perfecționat, am evoluat. Suntem o familie și ne completăm, iar seriozitatea este cuvântul ce ne caracterizează.

DG: Ești mamă a doi copii. Cum reușești să te împarți între cele două joburi la fel de exigente? Fiica ta îți moștenește pasiunea pentru fasion?

NM: Meseria de mamă e prioritară pentru mine, să fiu mamă iubesc cel mai mult. Fetița mea are o latură artistică, pictează foarte mult și foarte frumos, cântă la pian.

DG: Ce planuri ai pe plan profesional și personal, pentru viitorul apropiat?

NM: Voi fi prezentă pe 18 decembrie la Viena, la un eveniment organizat de diaspora românească. Iar pe 28 ianuarie voi participa la săptămâna modei de la Sofia, la invitația unui organism de gen din Bulgaria. De ziua mea, îmi iau o scurtă vacanță, departe de agitație, iar sărbătorile le petrec întotdeauna cu familia.

Acum, în preajma sărbătorilor, ne poți oferi câteva sfaturi, cum putem să ne accesorizam o piesă mai veche, astfel încât să fim în trend?

– Acum de sărbători ne putem reinventa, ne putem răsfăța în lucruri vintange, strălucitoare. Căutăm o fustă cloș în dulapul mamei sau o rochie veche din brocard, pe care o putem accesoriza ușor, fie cu bijuterii, fie cu bluze fine din mătase.

– Care vor tendințele anului viitor, ce este “in” și ce este “out”?

– Anul 2015 aduce culoare, multă culoare, flori și veselie, linii simple, drepte sau rochii ușor romantice. Liniile vor scoate iarăși în evidență siluetele și feminitatea.

– Un gând de final de an: ce dorești să îți aducă 2015?

– Pentru anul care vine îmi doresc liniște și sănătate și reușita unei noi provocări în acest business.

Foto: arhiva Nausica Mircea

Diana Georgescu
Latest posts by Diana Georgescu (see all)