Românii sunt mai deschiși la nou

Adriana Diaz a studiat la Bogota, locuiește în Barcelona și își vinde creațiile în mai multe țări din lume. Am întrebat-o despre participarea ei la Autor 2016, trenduri și preferințe în bijuteria contemporană, piețele internaționale și afacerea cu bijuterii handmade: „Pentru mine, țările est europene sunt o piață interesantă, de asemenea Germania și Austria. La fel piața rusească, uriașă și în creștere, pregătită să primească tot mai multă bijuterie contemporană și trenduri noi în design.”

Adriana Diaz, interviu 24life.ro

Adriana Diaz este o creatoare columbiană de bijuterie handmade, stabilită la Barcelona. A absolvit designul industrial la Universitatea Națională din Bogota, a studiat arta prelucrării argintului la Școala de Arte Santo Domingo, din Bogota, și-a luat masterul în Product Design la Școala Elisava din Barcelona și s-a specializat în Bijuterie Artistică la Școala de Arte La Industrial. „Bijuteria este cel mai bun mod prin care pot să-mi transpun interesul pentru forme, geometrie și detaliu. Îmi place forța bijuteriei ca obiect personal, puterea ei de comunicare, memorare și păstrare”, spune creatoarea. Și-a expus lucrările în mai multe țări, printre care Columbia, Spania, Bulgaria, SUA și Rusia. Recent și în România, la Autor 2016. Am profitat de întâlnire ca să aflu mai multe despre experiența ei de creator de bijuterie handmade, ce se cere pe piața internațională, de ce a ales bijuteria handmade ca profesie și dacă poate trăi din ea.

24life: De ce bijuterie?

Adriana Diaz: Am început să studiez bijuteria după ce mi-am luat diploma în Design Industrial, pentru că am preferat designul la scară mai mică. La început eu desenam piesele și altcineva le realiza, după modelele mele, până când mi-am dat seama că îmi place să transform singură materialul și să mă bucur de creația handmade. Să faci un lucru cu mâinile tale poate fi uneori frustrant, dar și foarte mulțumitor, când găsești calea.

24life: Din ce te inspiri? Care e materialul tău preferat?

Adriana Diaz: Îmi găsesc inspirația în tot ceea ce mă înconjoară și în lucrurile care îmi plac: geometria, arhitectura, origami, texturile naturale. Cel mai mult lucrez în argint și uneori în aur, dar sunt la fel de deschisă la folosirea altor materiale, dacă găsesc în ele proprietățile pe care le caut pentru a comunica ceva.

24life: Care sunt tendințele în bijuteria spaniolă (europeană și sud-americană)?

Adriana Diaz: În Columbia se folosesc mai mult materialele naturale și locale și tehnicile tradiționale artizanale combinate cu trendurile globale moderne. Unii creatorii folosesc și tehnologii de imprimare 3D și laser, dar nu este ceva obișnuit. În Columbia nu există anotimpuri și deci nici trenduri de sezon, motiv pentru care oamenii mă roagă cel mai adesea să le creez piese colorate viu și accesorii vizibile tot timpul anului.

24life: Cum ai aflat de expoziția de autor de la București? Cum au fost vânzările?

Adriana Diaz: De expozițiile Autor am aflat de la o prietenă care a participat în anii trecuți și din social media; am citit, am aflat și am așteptat ediția următoare. Autor 2016 a fost și prima mea participare, dar mi-ar plăcea să mă reîntorc. A fost emoționant pentru mine să particip la expoziție și să cunosc Bucureștiul și creatorii de diverse naționalități. Românii sunt foarte amabili, respectuoși și interesați de munca mea. Și vânzările au mers bine, așadar a fost o experiență completă și interesantă, cu bune rezultate.

Adriana Diaz, Bucuresti Autor 2016

Bucuresști, Autor 2016

24life: Gusturile românilor în materie de bijuterie diferă de cele ale spaniolilor? Care au fost cele mai apreciate creații ale tale?

Adriana Diaz: Românii sunt deschiși la propuneri noi și materiale. Femeile spaniole în opinia mea au gusturi mai clasice și tradiționale în ce privește bijuteria. Cele mai apreciate piese la Autor 2016 au fost inelele și cerceii.

24life: Se poate trăi din bijuterie handmade în Spania? E o activitate profitabilă?

Adriana Diaz: Bijuteria handmade nu este un mod ușor de a face bani în Spania. Ca să trăiești din ea, trebuie să ai o piață și să încerci să-ți crești vizibilitatea și în alte țări europene. În orice caz, Barcelona are o industrie turistică foarte dezvoltată și de aceea afacerile merg aici mai ușor.

5 4 3anillomolinete

24life: Care sunt țările în care bijuteria handmade se vinde cel mai bine?

Adriana Diaz: Pentru mine, țările est europene sunt o piață interesantă, de asemenea Germania și Austria. La fel piața rusească, uriașă și în creștere, pregătită să primească tot mai multă bijuterie contemporană și trenduri noi în design. Și piața nord americană e interesantă (Statele Unite), clienții din State înțeleg foarte bine valoarea lucrurilor unicat realizate de mână și a bijuteriei contemporane.

foto: Adriana Diaz

Mai multe despre Adriana Diaz și bijuteriile ei găsiți aici

Redactia
follow me