Lucia Bellizia: „Cei care caută, pot afla”

Lucia Bellizia trăiește la Genova, este filolog, istoric și lingvist, pasionată de astrologia antică și traducătoare de texte astrologice vechi, din latină și greacă. Aflată în vizită la București, la invitația Asociației Astrologilor din România (AAR), Lucia Bellizia a susținut un workshop pe tema stelelor fixe în cadrul congresului anual al asociației. Am profitat de ocazie pentru a o ruga să ne spună câteva dintre secretele astrologilor antici, cu aplicație în lumea modernă.

Lucia Bellizia

Lucia Bellizia a absolvit facultatea de Limbi Clasice și are studii masterale în Filologie, Literatură și Istoria antichității. A studiat greaca și latina veche, dar și limbi moderne – franceza și germana. Este membră fondatoare și președintă a Asociației Culturale Apotélesma, asociație culturală înființată în 2008 la Genova, la inițiativa câtorva cercetători dornici să studieze istoria și metodele astrologice, legătura ei cu astronomia. Membrii Apotélesma își doresc să combată modul superficial în care este folosită uneori astrologia în zilele noastre, speculațiile comerciale și înșelătoria al căror obiect a ajuns, din păcate, această disciplină.

Lucia Bellizia susține conferințe și cursuri de astrologie și este autoarea traducerii în italiană și a comentariului lucrării lui Claudiu Ptolemeu „Apparizioni delle stelle inerranti e raccolta di indicazioni sui mutamenti del tempo” („Răsăritul stelelor fixe și culegere de indicații privind schimbarea vremii”), publicată în 2017 la Editura InSedicesimo, colecția „Storia e filosofia della scienza” (”Istoria și filosofia științei”).

Lucia Bellizia

Lucia Bellizia la București, invitată de onoare a AAR la Congresul Asociatiei Astrologilor din Romania ( a 13-a ediție), unde a susțtinut un workshop despre semnificația stelelor fixe în astrologia antică și medievală.

A început să studieze astrologia în 1984, dar abia din 2002, după ce a explorat și cunoscut diferite curente astrologice moderne, s-a decis să aprofundeze și să cultive în mod exclusiv Astrologia Antică. Am cunoscut-o cu ocazia celei de-a 13 ediții a Congresului Asociatiei Astrologilor din Romania, care s-a desfășurat în weekendul 6-8 octombrie la București, unde Lucia Bellizia a fost invitată de onoare a AAR și a susținut un workshop captivant despre semnificația stelelor fixe în astrologia antică și medievală. Am vrut să aflăm părerea ei despre astrologie, dacă aceasta i-a influențat viața, de ce astrologie antică și ce aplicații are în zilele noastre.

Lucia Bellizia

Cu membri AAR, după workshop

Lucia Bellizia

La tortul aniversar AAR, între Mihaela Dicu, membru fondator, președinte de onoare și Diana Spinean, președinte AAR

24life.ro: Ați studiat astrologia și istoria antichității, i-ați citit în original pe antici – acum, după atâția ani, credeți în astrologie și în preceptele ei sau astrologia vă interesează doar din punct de vedere istoric și cultural?

LB: Astrologia mă interesează din punct de vedere al gândirii umane și al astrologiei înseși, al tehnicilor antice. Eu cred că, dacă vrei să le studiezi, trebuie s-o faci direct la sursă, pe textul antic, în limba veche. Adică iau un text din greaca veche, îl traduc și încerc să înțeleg semnificația termenilor. Eu am studiat și filologia, istoria antică și filosofia greacă, limbile vechi, astfel că încerc să pricep înțelesul cuvintelor și apoi tehnicile vechi, astrologice. În Italia, încerc să le arăt elevilor mei tehnicile lui Ptolemeu, care a fost interesat inclusiv de problemele sufletului. Constat și acum, după atâtea mii de ani, că ele au rămas același. Omul face și astăzi exact ce făcea în antichitate: iubește, suferă, ucide, vrea să aibă bani etc. Eu cred că tehnicile vechi pot fi folosite foarte bine și astăzi pentru a înțelege gândirea umană. Astrologia înseamnă, de fapt, studiul gândirii umane.

24life.ro: Astrologie antică sau modernă? Care este diferența dintre ele și pe care o preferați?

LB: Principala deosebire este că astrologia antică nu folosește în studiul ei planetele Uranus, Neptun și Pluto. Și asta nu întâmplător. Filosofia antică are la bază un concept de „natural”, adică anticii observau astrele și credeau că ele pot avea o influență asupra vieții de pe Pământ doar în măsura în care omul le poate vedea lumina. Și cum planetele Uranus, Neptun și Pluto nu sunt vizibile fără telescop, nu erau luate în calcul.

Eu prefer să lucrez cu astrologia antică, fiindcă ea ține cont de poziția reală a astrelor pe cer, de lumina lor, dacă planeta e vizibilă sau nu, dacă are „mers” normal sau retrograd, lent sau rapid. Astrologia antică respectă fazele planetelor și toată filosofia naturală care stă la baza lor. Astrologia modernă, împotriva căreia n-am nimic, e doar o altă școală de gândire. În Italia sunt multe școli de astrologie modernă și puține de astrologie antică. Doar cei care pot înțelege limbile anticilor au cu adevărat acces la cea din urmă. După moartea lui Giuseppe Bezza (scriitor și astrolog italian, 1946-2014) – am fost eleva lui – cred eu că sunt singura care mai poate face asta. Astrologia modernă se bazează mai ales pe psihologie, adică planetele au devenit simboluri.

24life.ro: Cunoașterea astrologiei v-a ajutat cumva în viață, la nivel personal?

LB: Astrologia te poate ajuta, în măsura în care să știi ce au decis astrele pentru tine. De exemplu, dacă astrele au decis că trebuie să-mi schimb casa, iar eu nu fac nimic în sensul acesta, s-ar putea să ajung să-mi pierd casa. Dacă însă știu ce au decis astrele, pot să încep să-mi caut altă casă, astfel încât, la momentul potrivit, să mă mut în alta.

Am descoperit un astrolog din secolul al XI-lea, capabil să prevadă cine va câștiga la cursele de cai! Am studiat metoda lui, ca s-o aplic la meciurile de fotbal.

24life.ro: Ați avut ocazia să verificați această teorie?

LB: A, da. Să vă povestesc: știam că astrele au decis să mă pensionez încă de-acum 4 ani, dar în Italia a fost schimbată legea pensionării, în sensul că s-a prelungit vârsta de pensionare. Eu am spus – nu se poate, eu trebuie să mă pensionez, așa scrie în astre! Și s-a întâmplat că  societatea la care lucram a lansat un program de pensionare anticipată, de care am profitat, bineînțeles, astfel că am ieșit la pensie acum 4 ani, exact cum au prezis astrele.

24life.ro: Ați făcut vreo descoperire studiind astrologia?

LB: Nu am făcut vreo descoperire, pentru că anticii au descoperit deja totul. Nouă ne revine doar responsabilitatea studierii lor. Am studiat astrologia bizantină și am găsit un astrolog din secolul al XI-lea, care era capabil să prevadă cine va câștiga la cursele de cai! Am studiat metoda lui, ca s-o aplic la meciurile de fotbal.

24life.ro: Asta înseamnă că sunteți foarte bogată!

LB: Nuu, abia am început să studiez metoda. (râde) Nepotul meu, care e pasionat de fotbal, mă întreabă – Tante Lucia, Tante Lucia, cine o să câștige? Câștigă echipa noastră? Și eu îi spun – Cred că da! Până acum am avut dreptate.

24life.ro: Se poate prevedea viitorul prin astrologie?

LB: Da, putem încerca. Ptolemeu spunea că astrologia este „o artă a conjucturilor”, adică poți să încerci să prevezi ce se va întâmpla, dar sunt foarte multe variabile – sexul, condiția socială, țara unde trăiești, multe alte condiționări. Sunt multe lucruri care ne influențează viața. Putem încerca să prevedem viitorul, dar cred că numai Dumnezu știe cu adevărat ce se va întâmpla. Astrologia poate doar încerca să afle.

24life.ro: Preoții ortodocși spun că e un păcat să recurgi la divinație (pentru a afla viitorul) – ce credeți despre asta?

LB: Astrologia are mulți dușmani și astăzi. Astronomii spun că planetele sunt ceva fizic, că e o nebunie să crezi că ele spun ceva despre noi și viața noastră. Dar eu cred că aceia care caută, in buona fede, pot afla câte ceva. Important e să păstrezi măsura, să te uiți spre cer păstrându-ți picioarele pe pământ.

Important e să păstrezi măsura, să privești spre cer păstrându-ți picioarele pe pământ.

24life.ro: Ce vor să afle clienții de la dvs?

LB: Nu am clienți, am elevi. Eu fac cercetare, traduc, predau. Prefer să am discipoli, elevi de liceu care învață latina și greaca veche, care vin la mine să studieze limbile vechi. Unii dintre ei sunt interesați și de astrologie.

24life.ro: Ce sfat ați da astrologilor români?

LB: Să studieze și să aplice ce au învățat. A cunoaște astrologie înseamnă a cunoaște gândirea umană, sufletul omenesc și a fi mai pregătit în fața vieții. Eu, una, am studiat toată viața.

Interviu realizat de Irina Dimiu și Mihaela Doina Rădulescu

24life.ro