Medic sau make-up artist?

Absolventă a facultății de medicină, Mihaela Vasile a avut de ales între a fi medic sau make-up artist și a preferat cea de-a doua ipostază, mai creativă. Cum s-a întâmplat asta și ce crede acum despre decizia ei, aflați din interviul ce urmează.

 Vă invit să o cunoașteți pe Mihaela Vasile, make-up artist Art Line Exclusiv. Ea are o bogată experiență în machiajul profesionist, un nume cunoscut în domeniu, trainer la Școala Make Up Academy Giulia Nahmany & Fleurimon Paris, din București.

poza buna featureMihaela Vasile este absolventă a Facultății de medicină (Universitatea Titu Maiorescu) și a sacrificat mulți ani din viață pregătirii ca medic, înainte de a deveni specialist de make-up.

24life.ro: Cum ai trecut de la medicină la machiaj, ce te-a motivat atunci, cum ai rămas în business?

MV: Terminasem stagiul la Spitalul Universitar Colțea și intrasem în șomaj. Treceam printr-un moment de răscruce: situație financiară precară, părinții amândoi pensionari, tata în faza terminală a unei boli cu care se luptase timp de 10 ani. Emoțional eram la pământ. Nimic nu se lega. În perioada aceea nu se putea ieși din țară decât cu viză, Facultatea de Medicină nu era recunoscută de nimeni afară, decât, dacă nu mă înșel, cea de la Cluj. Fusesem la mai multe interviuri pentru un job în zona farmaceutică, citeam anunțuri de angajare în ziare zilnic, până într-o zi, cand văd că Dumarex organizează cursuri de cosmetician-estetician, în urma cărora puteai fi, eventual, selecționat/angajat să lucrezi într-un salon de înfrumusețare Guerlain, pe care urma să-l deschidă în București.

24life.ro: Erau cursuri plătite sau gratuite?

MV: Se menționa faptul că șomerii au o reducere de 50% a taxei de școlarizare. Cu chiu cu vai m-am împrumutat de bani și am început cursul. Eram medic, puteam lucra într-un mediu curat, elegant, luxos în care să-mi valorific cunoștințele atât medicale cât și artistice (urmasem și Școala de Arte Plastice din Buzău, orașul meu natal). Am avut bucuria și onoarea să am ca profesori pe Narcisa Șimandan și Alexandru Abagiu pe partea artistica, și dr. Zenovia Mateescu pe skin care. Acel Centru de înfrumusețare nu s-a mai deschis niciodată, în schimb, cu sprijinul și recomandarea Narcisei am fost acceptată în echipa de make-up artiști ai Dumarex. A fost o experiență fantastică, cu oameni exceptionali, tineri; nu mi-am imaginat că voi lucra în zona modei, revistelor, publicității, televiziunii. Dar am căpătat manualitate, curaj și experiență.

24life.ro: Viața ți-a oferit un alt drum, poate o altă șansă? Cariera ta în make-up e strâns legată de evoluția machiajului profesionist la noi în țară.

MV: Din nefericire, am întrerupt colaborarea cu Dumarex datorită unor probleme de sănătate (am stat aproape 6 luni la pat datorită unei sarcini cu probleme). Tot ce realizasem până atunci pe plan profesional ar fi putut să se năruie. Dar am avut șansa să fiu recomandată de dr. Mateescu să-mi fructific cunoștințele și talentul într-o academie de make-up – Kruger Brand Agency Make-up Academy. Acest proiect s-a materializat datorită visului unei persoane tinere și inimoase, de profesie architect, Ruxandra Dobrescu, care a vrut, a avut curajul și a reușit să organizeze cu succes de la zero prima școală de machiaj profesional. La fel ca și mine, a ales să fie make-up artist. Tot ea a făcut și demersurile de a introduce meseria de machior, în nomenclatorul de meserii. După o colaborare frumoasă, am continuat sa lucrez ca make-up artist pe cont propriu, la Art Line Exclusiv. Colaborez în continuare cu reviste, fotografi, agenții de publicitate, designeri, și cu o școală de machiaj – Makeup Academy Giulia Nahmany & Fleurimon Paris.

ALI_781024.life.ro: Care a fost cel mai memorabil machiaj dintre cele realizate de-a lungul istoriei personale și de ce?

MV: Nu știu cât de memorabil a fost machiajul, dar el a marcat un moment crucial în cariera mea. Era prin 2005, mi s-a indicat să execut un machiaj cât se poate de natural, ceea ce am și făcut. Probabil că a plăcut foarte mult, căci datorită acelui machiaj am început o colaborare îndelungată și de succes cu o producătoare tânără, pentru care am toata admirația, pe proiecte pentru bănci de imagine (Getty Images, Stock4B Image). Producătoarea se numește Iulia Sas, în prezent director de creație la Fashion Days. Această perioadă mi-a definit și mai mult stilul natural în make-up. Continuăm colaborarea și acum, pe alte proiecte.

24life.ro: Ai regretat vreodată ca nu ți-ai continuat cariera de medic?

MV: Sigur că am regretat, am muncit mult ca sa devin medic! Am fost educată ca tot ce fac în viață, să fac cu seriozitate și responsabilitate, să îmi asum atât eșecurile, cât și succesele. Oricât de mic ar fi proiectul, lucrez la el cu aceeași responsabilitate și profesionalism ca și la un proiect mare, tratez oamenii cu aceeași amabilitate și generozitate, indiferent de statutul social, financiar, religios, intelectual. Facultatea mi-a conturat și mai mult acest caracter. Într-un fel, în ambele profesii (medic sau make-up artist) lucrezi direct cu pacienții/clienții. Cu o singură diferență: o greșeală în zona artistică poate fi îndreptată imediat, cu o tușă de pensulă; sau în cazuri mai grave, te poate costa imaginea. O greșeală medicală poate costa viața unui om.

24life.ro: Ce îți place cel mai mult la profesia ta de make-up artist?

Îmi place că e o profesie liberala, extrem de creativă, în care pot lucra atât în echipă, cât și pe cont propriu.

Pentru Sărbători, Mihaela ne propune o variantă de machiaj pas cu pas și ne dă câteva sfaturi despre cum putem să fim strălucitoare.

Foto: Alina Miron

Mihaela Doina Radulescu
follow me