În urmă cu 3 ani, Vanessa Alexe-Ressler și-a dat demisia dintr-un job sigur și bine plătit de șef în industria anvelopelor pentru a-și asuma riscul unei afaceri pe cont propriu în designul vestimentar. La 40 de ani și-a schimbat cariera și și-a împlinit un vis: acela de a crea haine.
Vanessa mă invită în salonașul de primire, mobilat simplu, cu o canapea și fotolii stil clasic, tapisate în alb, luminoase, care măresc spațiul. Mic, dar elegant. Mă întreabă dacă vreau cafea sau ceai, eu admir tapiseria și draperiile în ton. „Salonul a fost gândit pe sistemul Private Shopping”, îmi explică. Gala Fashion e dedicat modelelor haute couture, în stiluri personalizate – „pentru că toți suntem unici”, zâmbește ea. „Aici vorbim despre materiale și modele, studiem propunerile și alegerile, astfel ca rezultatul obținut să fie wow!”
Vanessa Alexe Ressler a deschis în urmă cu 3 ani un atelier de design vestimentar în București. În primul an, afacerea și prima ei colecție n-au mers prea bine – potențialele cliente nu auziseră încă de ea, iar prietenele o cunoșteau mai degrabă ca inginer și manager, decât ca designer. Dar Vanessa a perseverat în ceea ce îi place să facă, iar roadele n-au întârziat să apară. Astăzi are o parteneră de nădejde – Daniela Mandu și Făbricuța de ii, alături de care a lansat o colecție superbă de ii tradiționale românești reinterpretate în stil modern. Vanessa face propunerile de design, împreună aleg modelul și varianta finală, iile lor au mare succes în țară și străinătate. De câteva luni, în atelierul micuț e mare agitație și cu ținutele de bal, petreceri de absolvire, botezuri și nunți, iar colecția nouă de ii promite surprize pentru lansarea de Sânziene, propusă ca „ziua universală a iei”.
La 9 ani și-a făcut prima crinolină
Vanessa Ressler e inginer chimist, absolventă de Politehnică, Facultatea de Chimie industrială, pe care a urmat-o din pasiune, cum spune ea. Dar, pe lângă chimie, avea dintotdeauna o altă pasiune, mai puternică: designul vestimentar. „Fugeam de la cursuri ca să cos și să croiesc diverse hăinuțe, pentru mine și uneori pentru prietena mea cea mai bună. Ambele mele bunici au fost croitorese. Când aveam 9 ani, mi-am făcut singură prima crinolină. Pentru petrecerea de absolvire a liceului mi-am făcut o fustă modificată din cea a bunicii, și o bluză dintr-un batic de organza brodat, tot al bunicii…” „Clasicele” nu se demodează niciodată. Vanessa și Daniela sunt adepte convinse ale modelelor tradiționale și materialelor din fibre naturale, cele mai frumoase și sănătoase, prietenoase cu pielea. Iile lor sunt croite și cusute pe pânză topită după metode clasice, adusă din nordul țării. Din fiecare model, răsar pasiunea și talentul investite în ele.
Spre designul vestimentar, via fabrica de anvelope
Dar talentul și pasiunea nu sunt suficiente pentru o afacere de succes. Mai ai nevoie și de „știința business-ului”, pe care Vanessa a obținut-o muncind pentru alții, până când a avut propriul atelier. După facultate, a șomat o vreme, din pricina paradoxului „nicio muncă fără experiență” și „nicio experiență fără muncă”, din care scapă cu greu proaspeții absolvenți. De undeva trebuia să înceapă și, după câteva luni ca vânzătoare la o librărie, altele trei la Sintofarm, la biroul de import-export și încă vreo 3 ani la o firmă de prăjit și ambalat cafea, ca „om bun la toate”, a ajuns director de magazin Orange. Iar în 2000, s-a angajat ca „inginer organizator” la Fabrica de anvelope Michelin, în Florești, Prahova, unde la scurt timp a ajuns șef de departament. „Mă trezeam dimineața la ora 5:45, la 6:30 plecam de acasă, la 8 eram la fabrică, lucram până la 17. În perioadele grele, cu planificări, ajungeam acasă la ora 22, mâncam ceva și lucram din nou până la 3. Dormeam un pic și dimineața o luam de la capăt. Ca șef de departament, trebuia să rezolv problemele oricând apăreau. Mă sunau inclusiv noaptea sau în weekend, dacă se oprea linia de presă, fiecare minut pierdut trebuia să aibă o explicație bine argumentată. Mă ocupam de toate problemele de securitate, producție sau personal. Dar Michelin e pepinieră de șefi”, spune ea. „Am făcut traininguri în Franța de organizare industrială și management, am învățat cum să cresc productivitatea – reguli și proceduri pe care japonezii le aplică din anii ’70, europenii din ’80 iar noi din 2000. Am învățat lucruri general valabile, care se pot aplica în orice management și afacere, inclusiv acasă!”
Aveam bani, dar nu mai aveam timp
Din 2009, managementul ei s-a mutat acasă, pentru că Vanessa a născut doi gemeni, Luca și Isadora, către care s-a îndreptat toată atenția mamei și know-how-ul situațiilor de criză. A fost greu, dar și frumos. După doi ani, când s-a întors la serviciu, jobul era același, ea se schimbase. „Aveam bani, dar nu mai aveam timp. Timpul e cel mai prețios lucru pe care poți să îl dai copiilor tăi”, spune Vanessa. Și cum altfel putea să aibă mai mult timp pentru copii și un job care să-i placă, decât urmându-și pasiunea dintâi? „Alege să faci ce-ți place cel mai mult și n-o să mai muncești niciodată!” spune ea, citând din „înțelepciunea popoarelor” (unii spun că ar fi zis-o Confucius).
„Aveam 40 de ani și m-am gândit că, dacă n-o fac acum, nu mai am când. Și nu voiam să regret că nu mi-am realizat visul…”
Din experiența câștigată în multinațională, cursurile de management și talentul pentru haine s-a născut micul ei atelier de creație vestimentară. „Abia aștept să vin dimineața la serviciu”, îmi mărturisește ea. „De când m-am apucat de asta, nu mai vreau nici să plec în concediu!”… Entuziasmul a fost mare, dar în primul an afacerea a mers prost. „Nu mă mai suna nimeni, prietenii mă ocoleau!” râde ea.
Parteneriatul de ii
În al doilea an, a început să vândă câte ceva, dar schimbarea n-a fost spectaculoasă. Tot atunci a venit și propunerea de parteneriat a Danielei Mandu (Făbricuța de ii, Cusut cu Ață Roz) care s-a dovedit salutară. Fetele au început să facă ii împreună și au avut succes. Vanessa a croit și cusut prima ie și a stabilit normele pentru croitoreasă, cu cote, inginerește, cum era obișnuită. Nimic n-a fost lăsat la voia întâmplării. În plus, a renunțat la colaborarea cu ateliere independente și și-a angajat propria croitoreasă, un alt parteneriat benefic.
În plus, modelele ei din colecția pentru copii s-au vândut inclusiv în străinătate (Germania, Suedia). Oamenii le-au văzut, le-au plăcut și le-au cerut.
Ce-i place cel mai mult la jobul actual? „Să fac modele noi! Sper să ajung să câștig suficient ca să-mi permit să mă ocup doar de creație. Dumnezeu îi ajută pe cei îndrăzneți!”, spune ea. Lumea are mereu nevoie de haine frumoase, create cu dragoste și dedicație. Ne întoarcem adesea la moda anilor de demult, la țesăturile scumpe, trudite cu migală, care au cusute în ele destine și visuri. Vanessa și Daniela au decis să dea le viață…
Foto: Vanessa Ressler
- Magia cristalelor naturale în Anul Șarpelui de lemn - January 23, 2025
- Psoriazisul se agravează iarna? Cauze și remedii - January 23, 2025
- Colorare profesională a părului la prețuri avantajoase, tot anul - January 22, 2025
Comments