Dacă îți place să stai la plajă, lunile mai (și chiar septembrie-octombrie) nu sunt „nici cal, nici măgar” – pe litoralul românesc e cam răcoare, în Grecia te-ai duce, dar ai mai fost de trei ori în ultimul an, iar în Turcia nu prea mai îndrăznești să te aventurezi. Thailanda și Bali sunt departe pentru un weekend prelungit. N-ai decât să te uiți la pozele din anii trecuți și să aștepți vara viitoare. Sau să arunci un ochi pe destinațiile low cost din Europa, unde există plaje aproape de casă, care te așteaptă să le descoperi în tururi rapide de câteva zile.
Așa am descoperit eu Ciprul. Era februarie, frig, vreme de numărat banii. Mă jucam făcând scenarii de plimbări pe site-ul WizzAir. Într-unul dintre ele, am ales Larnaca drept destinație și luna mai pentru călătorie. Biletul dus-întors București-Larnaca era vreo 50 de euro, la un sejur de patru nopți. Deschid booking.com și dau de un hotel la 50 de Euro pe noapte pentru camera de două persoane. Hotel Larco, în Larnaca (sau Larnaka, nu m-am lămurit care e varianta corectă, dar bănuiesc că ambele sunt acceptate). Fac rezervare. Sun o prietenă, ea spune da din prima, iau biletele de avion și ne punem pe așteptat.
Unde este Cipru pe harta Europei
Vorba unui clasic, de la Creta faci la dreapta și dai de Cipru. E o insulă situată in Marea Mediterană, ceva mai jos de Turcia. Insula este împărțită în două zone. În sud este Republica Cipru propriu-zisă. În nord este Republica Turcă a Ciprului de Nord, care însă nu este recunoscută de celelalte țări. Recunoscută – nerecunoscută, cert este că, până de curând, locuitorii din sud nu aveau voie să intre pe teritoriile aflate sub ocupație turcă. Oamenii din Nicosia aveau uneori de ocolit destul de mult ca sa ajungă de acasă la birou, pentru că orașul era doar parțial în Republica Cipru, cealaltă parte aflându-se în zona ocupată de turci. Turcii au învățat ceva de la nemți: dacă tot împărțim o țară, să luăm și un pic din capitală, nu?
Avem o țară divizată. Cum procedăm?
Acum se poate trece dintr-o zonă în cealaltă, însă pentru asta este nevoie de pașaport. Trecerea de pe strada Ledra este doar pentru pietoni. Autobuzele din partea de sud nu trec în zona turcă. Odată ajunși la graniță, puteți folosi așa numitul „dolmuș”, microbuzul de tip turcesc, pe care poate vi-l amintiți din Turcia.
Dacă vreți să închiriați o mașină din Larnaca, trebuie să anunțați dacă vreți să treceți granița, pentru că e nevoie de o asigurare suplimentară. Și nu uitați că volanul e pe dreapta și se circulă pe partea stângă, ca în Anglia – așa că noi ne-am abținut. Și prizele sunt tot ca în Anglia, dar dacă nu aveți adaptor, nu-i bai, poți să cumperi unul din orice magazin – costă mai puțin de 2 Euro.
Cum e vremea în Cipru, în luna mai
Temperatura maximă a aerului este pe la 26-28 de grade Celsius, apa mării are vreo 20-21, iar seara e plăcut. N-am purtat hainele mai groase, nici pantofii. E o vreme numai bună de stat pe plajă, chiar și dacă nu-ți place soarele. Închiriezi umbrelă și n-ai de ce să mai pleci până seara. Restaurante sunt destule, ai unde mânca la prânz, după care poți să te întorci pe șezlong, să tragi un pui de somn sau să citești o carte. Dacă vrei, poți să stai cu ochii în Facebook toată ziua, pentru că wi-fi-ul de la restaurante bate până pe plajă.
La așa vreme și venind noi de la frigul de aprilie din București, nu ne-am mai dezlipit de plajă decât ca să mergem să mâncăm. Planurile mele de vizitat Paphos, Nicosia, Famagusta, Salamis, Kyrenia, Turtle Beach și mânăstirea Saint Barnabas au fost amânate pe termen nedefinit. Ne-am plimbat, în schimb, prin Larnaca.
La Plajă, în Larnaca
Prima plajă pe care am nimerit a fost Finikoudes Beach, adică plaja cu palmieri. Nisipul e gri închis, mărunt dar nu foarte fin. Nu există scoici, iar apa e foarte mică pe o distanță de zeci de metri. E numai bine de mers cu copiii. De altfel, avionul era plin de bebeluși, care mai de care mai gureș și mai plin de energie. Fugeau părinții pe culoar după ei, ceva de groază! Cine-a zis că nu-i vesel să zbori la low-cost?
- 3 tratamente faciale care te fac frumoasă, fără niciun efort - December 3, 2024
- Sovata: Oaza ta de relaxare și vindecare din inima Transilvaniei - December 2, 2024
- Sf. Constantin și Elena, stațiunea ideală pentru sănătate și relaxare - April 10, 2024
Comments