Vă dau rețeta mamei, care a moștenit-o de la mama ei și face Lapte de pasăre de când eram eu mică și până în zilele noastre. Nu știu de unde au luat rețeta, bunica spunea că desertul vine de la francezi, unde se numea pe vremea ei (a făcut școala la pension) – „Boules de neige”. Am văzut că rețeta circulă în lumea anglo-saxonă sub denumirea de „Floating Island”, Jamie Oliver îi zice „Îles Flottantes” și îi adaugă fructe. Indiferent cum se numește, este un desert delicios, ușor de făcut și ușor de mâncat, pe bază de lapte și ouă.
Laptele de pasăre constă în bulgări de „meringue”/bezea fierți în lapte, care plutesc într-un sos de vanilie dulce aromat. E bun și pentru copiii mici și prietenos cu digestia, dacă nu îl mănânci pe tot odată 😉
Ingrediente
Ai nevoie de: 6 ouă, 1 litru de lapte, 300 g zahăr, ½ baton de vanilie (2 pliculețe de zahăr vanilat), 2 lingurițe praf de budincă de vanilie pentru îngoșarea sosului (sau amidon de porumb, făină de orez sau pur și simplu făină albă de grâu, cum se folosea pe vremuri). Eu am avut doar 5 ouă, la care am ajustat proporțional cantitățile de zahăr și lapte.
Mod de preparare:
Se pune laptele la fiert pe foc mic, cu batonul de vanilie (despicat, laolaltă cu miezul scos din baton) sau cu cele 2 pliculețe de zahăr vanilat și 1/3 din cantitatea de zahăr (100 g)
Separat, se bat albușurile spumă tare, până când stau în formă și nu cad când întorci vasul cu fundul în sus. Când laptele fierbe în clocote mici, se pun în el „bulgări” de albuș, luați cu lingura. Eu am folosit o lingură mai mare cu găuri (spumieră). După ce s-a umflat, se întoarce pe partea cealaltă. Bulgării din albuș cresc în laptele clocotind, unde se lasă maxim 10-20 de secunde pe fiecare parte – atenție, dacă îi fierbeți mai mult albușul se lasă și veți obține niște bulgări cam plați. Se scot din lapte cu spumiera și se așează în vasul pentru servit.
Gălbenușurile se freacă cu restul de zahăr (200 gr) și 2 lingurițe de praf de îngroșare (budincă, făină) și se subțiază cu laptele rece-călduț, amestecând mereu. Laptele să nu fie fierbinte la început, pentru că amestecul face cocoloașe. Se pune pe baia de aburi – eu îl pun direct pe foc mic – și se fierbe în clocote mici amestecând continuu, până se îngroașă puțin (ca o smântână – scrie la carte, mie îmi place mai fluid). Se răcește și se toarnă peste bulgări, în vasul pentru servit.
Text și foto: MDR
- 6 tehnici eficiente pentru a reduce stresul și a fi bine cu tine - December 5, 2024
- Piatra semiprețioasă norocoasă a lunii decembrie - December 3, 2024
- Misterele Bibliei și ale Noului Testament, în 3 documentare tv - November 28, 2024
Comments