Laurent Tourette este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați hairstiliști, câștigător al mai multor titluri de campion național (Franța), european și mondial. După ce a cucerit Parisul și lumea cu talentul său în tunsori și culori, Laurent s-a stabilit la București, unde și-a deschis în 2005 un salon de coafură. La scurt timp a devenit vedetă printre vedete, cunoscut în studiourile tv, pe podiumurile de prezentare, în ambasade și în cercuri mondene. Este hairstilistul Casei Regale, al Primei Doamne și al starletelor mai mari sau mai mici din spațiul autohton. Afacerea prosperă, iar Laurent și-a deschis un salon nou pe strada Paris, în centrul Bucureștiului, într-o casă frumoasă cu arhitectură interbelică, ce îi amintește de saloanele cochete de coafură din Paris. Și totuși, de ce a ales un hairstilist de succes în Franța să trăiască în România? Laurent ne povestește amuzat, într-o franceză amestecată delicios cu expresii și cuvinte locale, fără accent, despre aventura lui românească…
Laurent Tourette s-a născut la Reole, un orășel viticol în apropiere de Bordeaux, unde are un castel mititel cu 45 de camere și o grădină întinsă. La București a ajuns prima dată în 2004, ca parte din echipa Haute Coiffure Française, ambasador oficial L’Oreal Professionel. Iar prima lui vizită a fost una memorabilă.
LT: Am aterizat la București în iarna anului 2004, pe la 7-8 seara, era deja întuneric. Nimeriserăm în România pentru că toți ceilalți hairstiliști erau ocupați și nimeni n-a vrut să vină. Eram cu o fată de la Paris și când am ajuns aici ne-am întrebat – De ce România? De ce tocmai aici? Dacia trimisă de L’Oreal să ne ia de la aeroport avea podeaua spartă și prin ea se vedea asfaltul. La Crowne Plaza nu era nimic, încă nu apăruse piațeta, totul era pustiu. Parcă eram la țară și ne apropiam treptat de oraș, era impresionant. Aveam deja păreri preconcepute, iar ceea ce vedeam ni le confirma. Apoi am fost la o serată la Casa Poporului, unde am cunoscut-o pe Mariana Vama de la L’Oreal, și pe Alexandru Abagiu, am început să-mi fac prieteni, totul a decurs excelent. Prima părere a fost proastă, ținând cont de anotimp, ora la care am sosit și întregul context, dar apoi lucrurile s-au schimbat foarte repede în bine. Ajunsesem aici pentru că aveam un contract de 3 ani cu L’Oreal. Apoi, după ce s-a terminat contractul, am cerut reînnoirea lui. În România e foarte bine, dar sunt câțiva oameni care nu sunt bine și au cam stricat-o. În rest, e o țară foarte frumoasă și românii sunt ca francezii. Am făcut multă publicitate României la Paris. În ultimii 13 ani lucurile s-au schimbat mult, au evoluat. Clujul e hipercivilizat, Iașiul e genial, la fel Timișoara, Sibiul, arată toate foarte bine, sunt orașe culturale, turismul se dezvoltă…
24life.ro: …dar nu sunt ca Parisul.
LT: Nici un oraș nu e ca Parisul. Nici măcar în Franța.
24life.ro: Ați ajuns aici din întâmplare, dar ați decis să rămâneți.
LT: Absolut. Acum ceva timp familia mi-a oferit bani ca să revin în Franța, dar am refuzat. Familia mea nu înțelege de ce rămân aici, prietenii – da. Prietenii au fost și ei aici și le-a plăcut. În România trăiești mult mai bine ca expat decât ca român. Dacă ai de-a face cu spitalele, administrația, lucrurile nu merg deloc bine. Viața cotidiană poate fi dificilă pentru români, din aceste puncte de vedere. Dar pentru toate clientele mele străine, viața aici e minunată: țara e frumoasă, temperatura ideală, clima echilibrată între iarnă și vară, totul e perfect.
24life.ro: Dar dvs ce vă place aici cel mai mult?
LT: Că totul e posibil, pentru afaceri. Eu m-am putut dezvolta, am întâlnit oameni minunați, vedete sau oameni obișnuiți, de calitate. Nu am pierdut nimic, lucrez aici jumătate din timp, cealaltă jumătate în Franța, în străinătate, pentru evenimente și show-uri.
24life.ro: Există și ceva care nu vă place?
LT: Nu-mi plac parveniții. Cei care au făcut bani pocnind din degete.
24life.ro: Nu vă temeți că, dacă publicăm asta, riscați să vă pierdeți o parte din cliente?
LT: Nu. Eu nu am cliente parvenite. Am o clientelă francofonă, indiferent că sunt din ambasade sau nu, toate sunt foarte bine educate.
24life.ro: Ați coafat-o pe Catherine Deneuve și o mulțime de staruri mondiale și autohtone – sunt acestea mai dificile decât noi, ceilalți? Sunt cu fițe, cum se spune?
LT: Doamna Iohannis sau ASR Principesa Margareta nu au deloc fițe.
24life.ro: Dar Radu Duda?
LT: Nu, nici el. E simpatic, foarte bine crescut, vorbește franceza, știe să se poarte. Mai greu e cu micile vedete, asistentele din tv, care sunt atroce, fiindcă nu sunt educate. Cu ele e mai dificil, pentru că au în cap niște chestii bizare, pe care nu le poți scoate cu niciun chip. Dar nici cu Catherine Deneuve nu e prea ușor. Înainte de a o coafa, trebuie să-i intri în grații. La machiaj are un singur om, același, de peste 25 de ani. Deneuve este o femeie care acordă foarte multă atenție imaginii sale și nu e ușor de lucrat cu ea.
24life.ro: Am înțeles că ați coafat-o și pe doamna Macron, când a fost în România.
LT: Da, doar 3 minute, pentru că domnul Macron, aflat în vizită oficială, a întârziat o oră și jumătate la Ambasada Franței, iar programul a fost decalat. Dar vor reveni, cu siguranță.
24life.ro: Aveți cliente preferate?
LT: Desigur. Una este Cristina, care vine la mine de la început, din prima zi când am sosit în România. Am vreo 40-50 de cliente care vin la mine de 15 ani. Și ne înțelegem excelent.
Stilistul ideal
24life.ro: Cum e stilistul ideal? Aveți vreun sfat pentru femei cum să-și aleagă stilistul?
LT: Stilistul trebuie ales în funcție de propriul stil. De exemplu, eu sunt adeptul unei linii tradiționale, clasice, care se așează de la sine. Persoanele care preferă liniile și culorile extravagante ar trebui să se îndrepte către un coafor potrivit acestui stil. Și stilul nu e totul. De exemplu, zilele trecute am avut un client tânăr, care s-a tuns la un salon cu aceleași prețuri ca și mine, dar a venit la mine pentru un retuș. Și a mărturisit că va continua să se tundă la acel salon, fiindcă se înțelege bine cu hairstilistul! Și ca va veni la noi pentru corectură…
24life.ro: Care e partea cea mai dificilă a acestei meserii?
LT: Să fii un bun psiholog și să știi să asculți. Să asculți ce spune clienta, chiar dacă ea nu se exprimă în cuvintele cele mai potrivite, trebuie să deduci ce își dorește. Iar tehnic, cel mai greu este tunsul, bineînțeles. Să știi să tai bine părul este cel mai greu pentru un hairstilist.
Tendințe 2018
24.life.ro: Cam care sunt tendințele anului 2018?
LT: Dacă până acum s-a purtat părul lung, la modă revin tunsorile scurte. Se poartă bobul mai scurt pe ceafă, efilat spre față, mai destructurat, mai ciufulit. În ce privește culorile, se poartă blond, blond-arămiu, șuvițele roz sau mov cu rădăcini roz, vârfuri mov. Avem o clientă care vrea blond platinat cu rădăcini roz. Stilul acesta a apărut în anii ’80-’90, iar acum revine. Când L’Oreal a prezentat pentru prima dată culori ca roz, bleu sau mov, toate celelalte case i-au urmat exemplul, Keune, Wella. Acum sunt culori la modă. E normal ca, atunci când lumea e tristă, să simtă nevoia de culoare. Dolce&Gabanna a lansat o linie în culori foarte vii, nu mai face nimeni nimic gri acum, când totul în jur e gri.
În Franța, durează 5 ani să-ți deschizi un salon. Aici, dacă ești iubita unui tip cu bani, îl deschizi peste noapte.
24life.ro: Ce planuri și proiecte noi aveți?
LT: Mă gândesc să fac o școală de coafură aici. L’Oreal e de acord, aici cursurile durează 3 luni, în timp ce în Franța țin 3 plus 2 ani, în total 5 ani ca să ai dreptul să deschizi un salon. Aici, dacă ești iubita unui tip cu bani, îți deschizi salon. În Franța nu este posibil decât după ce îți iei toate examenele și obții diploma, numai așa ai dreptul să colorezi părul clientelor. În Franța, clienta poate face plângere împotriva persoanei care deține salonul sau diploma. Aici, în 3 luni te învață să speli și să ții peria în mână. Atât. Dacă ești bun, foarte bine. Dacă nu, ceea ce înveți la cursurile astea nici nu te ajută să devii. Ar trebui făcută o școală măcar de 6 luni, dacă nu de 3 ani. Ambasada Franței ar vrea și ea să se implice, să formeze oameni pentru coafură. Vom vedea…
Irina Dimiu și Mihaela Doina Rădulescu
- Petru Hadârcă, directorul Teatrului Naţional din Chişinău: „Somnul memoriei naște monștrii politici actuali” - February 22, 2020
- Laurent Tourette: „În România, totul este posibil” - November 28, 2017
- Designblok Praga 2016, pentru prima dată cu designeri români - November 10, 2016
Comments