Lizzy Tunc: „Trebuie să fii wow! și inimitabil”

În urmă cu 6 ani și-a schimbat profesia de inginer și antreprenor cu cea de creator de bijuterii. Astăzi Lizzy Tunc este un brand cunoscut în Arad, cu atelier-magazin și cereri de piese unicat pentru vânzare directă și online, în țară și străinătate. Una din lucrările ei accesoriu fashion a fost prezentată recent la o expoziție din Londra. Am rugat-o pe autoare să ne spună care a fost motivul acestui viraj spectaculos în carieră și cum a reușit să aibă succes pe piața handmade.

lizzy-iulie-2015Lizzy Tunc a absolvit Politehnica din București și a plecat în Ardeal cu mulți ani în urmă, când s-a căsătorit și s-a mutat la Arad, cu soțul ei. A urmat un master în mangement financiar contabil și juridic al firmei la Universitatea din Arad și și-a făcut o firmă de producție publicitară. Apoi un șir de evenimente nefericite au forțat-o să ia decizii grele și i-au adus consacrarea într-un domeniu la care n-ar fi visat niciodată. Sau poate visul era acolo, așteptând momentul să iasă la suprafață…

„Am divorțat și am lichidat firma, ca să nu mai fie certuri și pe tema ei. În perioada divorțului a murit și fetița mea, Flavia, la doar 8 ani (avea sindrom Down). Eram atât de supărată încât mi-am spus că renunț, nu mai fac nimic, mă duc să lucrez undeva pentru o pâine, ca orice «om normal». M-am angajat la Peco. Se vede însă că treaba cu angajatul nu era pentru mine, căci după o lună patronul mi-a zis «Eu nu te mai țin aici. Nu-ți dau voie să-ți plângi de milă. Du-te înapoi, unde ți-e locul! Fă-ți firmă iarăși, ia-o de la capăt și demonstrează-le cine ești!» Și m-a dat afară!

De la producție publicitară la creația de bijuterii

Vreo trei zile l-am tot bombănit, deși știam că are dreptate. Apoi am luat 100 de mărci cu împrumut și mi-am făcut actele de firmă. O perioadă am lucrat ce știam deja, de la firma veche. Dar căutam ceva nou, interesant, cu investiție mică și potențial mare. Fără prea multă aparatură scumpă, fără cheltuieli cu spații mari de depozitare, fără costuri prea mari de întreținere și bătăi de cap cu prea mulți angajați… Ideea mi-a apărut într-o zi când am primit cadou de la sora mea o pereche de cercei handmade din sârmă de aluminiu, stil grecesc. Mi s-au părut interesanţi şi am început să le studiez tehnicile de realizare. Am cumpărat câteva cărţi din Anglia, am văzut clipuri pe internet şi am experimentat mult…

Am făcut primele piese, pe care le-am dăruit prietenilor şi am început să ies cu ele la târguri. Vindeam, lucram și lumea se strângea să vadă ce fac. La un moment dat, unul din acţionarii Atrium Mall mi-a zis: «Îmi place ce faci, aş vrea să rămai aici permanent, pentru programul de marketing, să ne ajuţi să atragem clienţi. Lucrând live în faţa lor, atragi publicul, ca în parcul Tivoli, să zicem!» Şi am acceptat provocarea.

Lizzy Tunc în Atrium

Brandul Lizzy Tunc în Atrium, sept 2012

Lizzy Tunc la lucru

Lizzy Tunc la lucru

N-ai să reziști nici 3 luni

La un moment dat, cineva mi-a spus: «Cine crezi că o să cumpere de la tine când e lumea plină de chinezisme? N-ai să rezişti nici 3 luni.» Au trecut 6 ani de-atunci. În primii trei, am lucrat cam tot ce învăţasem ca autodidact, în postura de artizan. Dar voiam mai mult. Aşa că m-am dus la Timişoara, la un curs de bijutier adevărat, timp de 6 luni. Acolo am constatat că multe lucruri le ştiam deja. Fiind ingineră la bază, învățasem despre turnare și prelucrarea metalelor, aici doar proporțiile erau altele. Și fineţea detaliului. Cel mai important pentru mine a fost cursul de Istoria Artei, cu profesorul Gabriel Kelemen, dr în Arte vizuale, care m-a făcut să conștientizez rolul și valoarea bijuteriei de-a lungul timpului, nu ca pe o podoabă simplă, ci ca pe un simbol al personalităţii, statutului și gradului de dezvoltare al societății. O bijuterie «vorbeşte», iar profesorul m-a învăţat s-o ascult şi s-o înţeleg. Şi de atunci o iubesc!

work-in-progress-alama

Brățară de alamă în lucru

making-of-bratara-cala

Brățara Cala din fir de argint în lucru

making-of-forest-princess-bracelet-cu-sigla

Brățară Forest Princess

Lizzy Tunc at work

mănușă ruptă la lucru

După terminarea şcolii am mai lucrat doi ani să-mi dotez atelierul cu cele necesare. Acum am trecut la pasul următor, mi-am făcut atelier. Am un program mai lejer, mai multă linişte şi pot lucra în voie.

Date și fapte

  • Investiţia iniţială: un set de 3 cleşti (de prins, de răsucit sârma și de tăiat) și ceva sârmă de aluminu, de cupru și cupru placat cu argint. Şi câteva mărgele. Şi muuult exerciţiu. Investiţie amortizată rapid.
  • Cel mai dificil lucru: a fost o perioadă de pionierat, nu mulţi înţelegeau ce este un produs handmade şi care este diferenţa faţă de un produs de serie. Plus să te concentrezi să lucrezi zilnic 12 ore în faţa mulţimii…
  • Cea mai mare provocare: Să reuşeşti să faci un business din ceva ce pare doar un hobby drăguţ, pe o piaţă needucată în acest sens.
  • Primul angajat: Cam după 2 ani. Când deja aveam prea mult de lucru şi ce era mai uşor de făcut putea fi preluat de altcineva. La început am lucrat cu fete de la liceul de Artă, pe parcursul verii, cand erau in vacanţă, apoi am început să angajez.
  • Ce condiții trebuie să îndeplinească cea care vrea să lucreze cu Lizzy Tunc: Trebuie să aibă foarte multă îndemânare, răbdare şi atenţie la detalii. De anul acesta, cine va lucra pentru Lizzy Tunc va primi și un sacou cu sigla brandului, brodată cu fir auriu.
Sigla Lizzy Tunc pe sacou

Detaliu sacou sigla Lizzy Tunc

pungi-lizzy-tunc

pungi Lizzy Tunc

șorț Lizzy Tunc

Șorț de lucru Lizzy Tunc

  • Când ai simțit că ești pe drumul cel bun? Întâi am primit feedback-uri pozitive de la clienţi. Din ce in ce mai multe. După 3 ani, cei ce nu mi-au dat nicio şansă la început au recunoscut: «Bravo, măi, ai reuşit!» După examenul de absolvire, profesorul Kelemen mi-a zis: «Tu de la mine nu ai un 10, tu meriți o stea!» Ce om să nu fie fericit în acel moment?

Ca răsplată pentru tot acest efort, mi-am făcut un tatuaj pe degetul mijlociu cu sigla Lizzy Tunc – să-mi reamintească mereu că cel mai important în viaţă e să-ţi urmezi drumul tău, indiferent ce de spun ceilalţi şi indiferent de vârsta pe care o ai.

dscn8258

  • Secretul succesului în handmade

Muncă, informare, dedicare. Dar mai ales consecvență. Nu există nu pot, există doar nu vreau suficient de tare. Cum spunea prof. Kelemen: «Dacă vrei să rezişti în ziua de azi, trebuie să fii wow! şi inimitabil, altfel mâine te vor copia toţi şi n-ai făcut nimic.»

A face o piesă care îți place ţie nu e totuna cu a face o piesă de care cineva să aibă nevoie şi să fie dispus să o cumpere, iar preţul să i se pară unul corect.

De multe ori, clientul nici nu ştie cum şi câte etape şi proceduri suferă materialul până ajunge produs finit. Clientul trebuie educat in acest sens. De aceea am şi ales să lucrez în faţa lor, chiar dacă e puţin mai complicat aşa.

Practic, lucrurile au mers de la sine în direcţia asta unde s-au întrepătruns toate cunoştinţele mele acumulate de-a lungul timpului. E vorba despre mecanică-marketing-management, puse în slujba artei. Şi acesta e doar începutul.

  • Piesa de rezistență
  1. Tiara Arwen, lucrarea de absolvire a cursului de bijutieri Timișoara, 2014. Tiara este foarte asemănătoare cu cea purtată de Liv Taylor în „Lord of the rings”. Piesa a fost executată din sârmă placată cu argint și cristale Swarowsky, are în compoziție 3 tipuri de fluturi, simbolul prințesei elf.

  1. Lily Wonder Bra este o „lucrare statement”, prezentată pentru prima dată la expoziția de artă Symbiotic, în Londra, în septembrie 2016. Lily e un accesoriu fashion purtabil, în dimensiuni naturale, realizat din fir de argint și 600 de cristale Swarovski de 4 mm. Lily vorbește despre forță și delicatețe, unicitatea prețioasă a feminității și naturii versatile, frumuseții și nobleței. Lily se află sub expertiza și evaluarea Casei Cristie`s Auction din Londra pentru prezentarea la o licitație ulterioară.
lizzy-tunc-lily-wonder-bra

Lizzy Tunc Lily Wonder Bra

fb_img_1473273020864-250x250

Lily, un accesoriu bijuterie perfect purtabil

Am stat de vorbă cu Dana Seimann, curatoare la Londra, organizatoarea expoziției Symbiotic: „Nu știam ce lucrare trimite Lizzy, a fost o surpriză totală. A fost un succes și a șocat mai ales prin tehnica de realizare, o tehnică foarte veche, aproape muzeală, care nu se mai folosește astăzi. Se numește „wrap” (înfășurarea firului, fără suduri sau lipituri) a apărut în Mesopotamia pe la anul 2000 îCh, era folosită în Roma antică și în brățările dacice. Lily e o piesă deosebită, impresionează prin finețea lucrăturii, puțini bijutieri fac așa ceva.”

Pe Lizzy Tunc o găsiți aici

Foto: arhiva Lizzy Tunc și Golden Tree Gallery

Mihaela Doina Radulescu
follow me
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.