Norvegia câștigă loteria vieții. Calculul statistic, prognozele economice și sondajele „de fericire” indică Elveția, Australia și Norvegia ca primele cele mai bune 3 țări în care să te naști în zilele noastre. Întâmplător sau nu, Norvegia ocupă prima poziție și pentru adulții de astăzi, care visează la bătrâneți liniștite și fericite.
Marele magnat american Warren Buffet, probabil cel mai bogat investitor al lumii, a spus odată că își datorează succesul și faptului că s-a născut, acum 85 de ani, în Statele Unite ale Americii. Nu știm ce loc ocupa SUA pe lista țărilor favorabile traiului în urmă cu un secol, dar știm că a reprezentat multă vreme „lumea liberă” și „țara tuturor oportunităților” pentru emigranții europeni, dornici de o viață mai bună.
Dar în care țară ar fi bine să te naști în zilele noastre? Economist Intelligence Unit, sora mai mică a lui The Economist, a luat întrebarea în serios și a făcut o listă cu 80 de țări, în ordinea oportunităților pe care le oferă pentru o viață sănătoasă, sigură și prosperă în anii ce vin.
Indicele calității vieții a fost calculat prin corelarea rezultatelor obținute în urma unor sondaje cu caracter subiectiv, cum ar fi răspunsul la întrebarea: „cât de fericiți sunteți” cu altele, mai obiective, cum ar fi cifrele privind nivelul de trai, numărul infracțiunilor și alte date statistice (în total, 11 criterii de selecție). Banii contribuie la fericire mai mult decât orice, dar nu sunt singurul factor care contează. Sănătatea familiei și încrederea în instituțiile publice au un rol important în gradul de fericire. Unii factori rămân neschimbați în timp (geografici, climaterici), alții suferă modificări foarte mici (demografici, sociali și culturali) iar alții depind de politicile locale și statusul economic mondial.
A fost luat în calcul venitul pe cap de locuitor estimat pentru 2030, anul în care copiii născuți în zilele noastre vor ajunge la maturitate. Criza economică își lasă amprenta în zona euro și peste tot în lume, în special în rata crescândă a șomajului și scăderea nivelului de siguranță personală. Consecințele se simt în unitatea familiei și în viața comunității. În ciuda crizei economice, speranța de viață continuă să crească încet, dar constant în majoritatea țărilor lumii, iar libertățile politice continuă să se răspândească pe glob, cel mai recent în nordul Africii și Orientul Mijlociu.
Câștigătoarele primelor 3 locuri sunt Elveția, Australia și Norvegia, cele mai indicate țări în care să te naști și să atingi maturitatea. Următoarele 7 locuri sunt ocupate, în ordine, de Suedia, Danemarca, Singapore, Noua Zeelandă, Olanda, Canada și Hong Kong, urmate de Finlanda, Irlanda și Austria. Belgia e pe locul 15, iar Germania și SUA își dispută același loc 16. Italia e pe locul 21, Franța pe 26, urmată de Marea Britanie, Spania și Portugalia. În 2013, când a fost făcută lista, Grecia era undeva pe locul 34, probabil că de-atunci a coborât câteva trepte. Oricât de multe ar fi coborât, tot a rămas deasupra României, aflată pe locul 56, după Cuba, Peru, Ungaria sau Algeria. Rusia a fost plasată pe locul 72, Nigeria pe ultimul – 80.
Creșterea speranței de viață face ca procentul persoanelor cu vârsta peste 60 de ani să crească la 30% din populație sau chiar mai mult în țările occidentale, până în 2050. Dacă tot îmbătrânim, unde ar fi bine să ne mutăm în așteptarea anilor ce vin?
Norvegia, țara în care să-ți petreci bătrânețile
Norvegia nu e doar una din primele 3 țări ideale pentru copiii încă nenăscuți, dar și cea mai bună pentru adulții în viață! Conform cifrelor publicate anul trecut de cu ocazia Zilei internaționale a vârstnicilor, Norvegia e cea mai indicată țară în care să îmbătrânești (din 96 de țări). Indexul HelpAge International’s Global Age Watch măsoară nivelul economic și de asistență socială acordat persoanelor peste 60 de ani.
Raportul spune că, până în 2050, 21% din populația globului va avea peste 60 de ani, în unele țări din listă chiar 30% din populație și mai mult. Indexul măsoară 4 zone de interes: nivelul economic, sănătatea, capacitatea individuală și dacă persoana trăiește într-un mediu „ofertant”. Pe lista cu bunătăți, Norvegia este urmată la mica distanță de Suedia, Elveția, Canada și Germania. Australia, Europa Occidentală și America de Nord ocupă poziții bune, Afghanistanul e pe ultimul loc.
Image courtesy of jannoon028 at FreeDigitalPhotos.net
- Peptidele, miracolul noilor lansări Paula`s Choice - January 17, 2025
- Olive Bliss de la Sabon și forța vindecătoare a măslinelor - January 16, 2025
- Ortopedia adaptivă, în premieră în România - January 13, 2025
Comments