Lungimea degetelor îți spune ce tip de personalitate ai și ce forță musculară în picioare!

Grant Tomkinson, profesor de kineto-fiziologie la Universitatea din Dakota (SUA) a publicat recent în Journal of Early Human Development rezultatele unui studiu, numit „Raportul digital 2D:4D și forța musculară la adolescenți. El a descoperit că există o legătură între raportul dintre lungimea inelarului și a arătătorului unei persoane și capacitățile sportive ale acesteia.

lungimea degetelor

foto: pexels.com

Conform studiului, raportul dintre lungimea celui de-al doilea deget (2D), numit arătător și lungimea celui de-al patrulea deget (4D) numit inelar este un indicator al potențialului muscular la băieții de 12-18 ani. Cu alte cuvinte, cu cât inelarul e mai lung în raport cu arătătorul, cu atât ești mai bun la sport și poți avea performanțe atletice înalte.

„Privește-ți degetele”, spune Grant Tomkinson. „Care dintre ele este mai lung – arătătorul sau inelarul?” El spune că, de obicei, la băieți, inelarul este mai lung decât arătătorul, în timp ce în cazul fetelor, dimpotrivă, arătătorul este mai lung sau cele două degete au cam aceeași dimensiune.

„Există indicii că lungimea acestor două degete ar putea fi determinată de aportul hormonal din timpul vieții intrauterine, mai precis de testosteron – cu cât mai mult testosteron în dezvoltarea fătului, cu atât mai lung inelarul și deci cu atât mai mic raportul dintre arătător (mic) și inelar (mare).” – afirmă profesorul.

„Testosteronul este un hormon natural care stimulează abilitățile sportive și performanțele atletice. În general, oamenii cu un raport mic între arătător și inelar sunt buni atleți”, precizează acesta. Studiul arată că băieții cu un raport digital mic (inelar mult mai mare) au o forță mai mare de apucare a mâinii, indiferent de vârsta și greutatea corporală.

Întrucât forța musculară reprezintă un indicator important al succesului în sport, rezultatele studiului sugerează că raportul digital poate fi folosit ca predicție a performanțelor atletice. Extinzând semnificația acestei decoperiri, forța musculară fiind un indicator al sănătății, putem spune că persoanele cu un inelar lung probabil se bucură și de o sănătate mai bună”, spune Tomkinson.

Makailah Dyer, jucătoare americană de basket și fostă studentă a lui Tomkinson, susține la rândul ei că femeile cu același raport mic între arătător și inelar sunt mai bune jucătoare decât celelalte.

Degetele, palmele și personalitatea

De asemenea, există studii mai noi și mai vechi care sugerează că raportul 2D:4D poate da unele indicii asupra personalității, respectiv gradului de introvertire/extrovertire, conform schemei:

Proporțiile palmelor și personalitatea foto: handresearch.com

Lungimea degetelor, legată de echilibrul hormonal prenatal

Zhengui Zheng și Martin J. Cohn de la Institutul Howard Hughes, respectiv  Departamentul de genetică moleculară și microbiologie al Universității din Florida, au descoperit că nu nivelul de testosteron la care este expus bebelușul în uter determină proporția degetelor, ci mai degrabă echilibrul dintre cei doi hormoni sexuali – testosteron și estrogen. Ei au demonstrat în experimente pe șoareci – care se comportă similar cu oamenii – că inelarul este mai lung în cazul unei balanțe hormonale cu mai mult testosteron decât estrogen. Dimpotrivă, atunci când estrogenul este mai mult, raportul digital este mai mare, iar inelarul este mai mic decât arătătorul.

Factorii care influențează nivelurile hormonale în timpul dezvoltării uterine

De ce există diferențe între nivelurile de hormoni sexuali în uter? Cercetătorii nu sunt foarte siguri, deși au câteva prespuneri:

  • Genetici. Genetica are rolul ei, atât a mamei cât și a fătului. Unele studii susțin că mamele cu niveluri ridicate de testosteron în sânge influențează la rândul lor nivelurile de testosteron al bebelușului fată (nu și în cazul băieților).
  • Alte studii au descoperit că primul născut, indiferent dacă este fată sau băiat, este expus la mai mult estrogen înainte de naștere, din motive neînțelese încă.
  • De mediu. De exemplu, se pare că nivelul de testosteron al fetusului (indiferent de sex) este mai ridicat în cazul în care mama este fumătoare, și mai scăzut dacă mama consumă alcool. Mai pot exista expuneri la niveluri ridicate de „xenoestrogeni” din chimicalele care imită estrogenul și care se găsesc peste tot în mediul înconjurător, de la plastic la benzină și cosmetice.
  • De asemenea, contează momentul (în dezvoltarea sarcinii) și durata expunerii.

Deși cercetătorii nu știu cu precizie de ce bebelușii sunt expuși la niveluri diferite de estrogen sau testosteron înainte de a se naște, au determinat că proporția 2D:4D este direct influențată de echilibrul dintre cei doi hormoni. Și pot folosi acest indicator prenatal pentru predicții legate de caracterul viitorului adult, predispozițiile, abilitățile și talentele acestuia.

Expunerea la testosteron în special, are ceea ce oamenii de știință numesc „efect organizațional” asupra minții și trupului – cu efecte permanente evidente asupra comportamentului uman.

Surse:

 

 

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.