Magiun de prune (rețeta)

Cuvântul magiun vine din limba turcă (macun) și înseamnă pastă alimentară consistentă obținută prin terciuirea și fierberea prunelor sau altor fructe. E sezonul prunelor bine coapte, e păcat să nu le păstrezi dulceața și aroma într-un magiun de prune făcut în casă.

Spre deosebire de gemuri și dulcețuri, magiunul este o conservă de fructe fără niciun conservant, nici măcar zahăr. Așadar, un „dulce” ușor, dulce-acrișor, bun pentru toată familia. Mai ales iarna, când te apucă dorul de fructe și vrei și o alternativă sănătoasă la gemurile din supermarket, fabricate industrial cu gelatină, zahăr și conservanți.

Ingrediente:

3 kg de prune și ¼ cană de apă. Prunele pentru magiun trebuie să fie soiul „brumării”, adică lunguiețe, bine coapte și foarte dulci.

Mai ai nevoie de 5 borcane curate și bine uscate, cu capac

Mod de preparare

Prunele spălate, curățate de sâmburi și rupte în jumătăți se pun la fiert într-o cratiță de inox, cu puțină apă, ca să nu se prindă de fund, până când prunele încălzite lasă suficientă zeamă.

Se fierb la foc mic, timp de 2-3 ore, amestecând mereu, cu o lingură de lemn. Timpul de fierbere e destul de relativ, în funcție de cantitate și cât de coapte sunt fructele. Cu cât îl fierbi mai mult, cu atât pasta se îngroașă, se închide la culoare și se păstrează mai bine (nu se acrește, nu face mucegai). Dar mie îmi place magiunul mai zemos și cu fructele cât mai întregi, de aceea nu-l fierb prea mult timp. (În schimb, îl mai fierb o tură cu borcan cu tot, ca să îl sterilizez mai bine, după cum descriu mai jos.)

magiun de prune, fierberea

După ce a atins consistența dorită, magiunul fierbinte (de pe foc) se toarnă cu un polonic în borcanele așezate într-o tavă (cratiță) de metal. Borcanele cu magiun se închid etanș cu capacul și se pun la păstrare într-un loc răcoros. Eu însă le fierb înainte de asta la bain-marie, timp de 15-30 minute.

Cu un polonic, torn magiunul fiert în borcane. Și un pic pe lângă 🙂

Fierberea în bain-marie nu e obligatorie, dar e utilă dacă vrei să ai un magiun bun la gust, cu o culoare vie și care se păstrează perfect în borcane la temperatura camerei, timp de câteva luni. Pentru această procedură, fiecare borcan cu magiun (și capacul bine înșurubat) se înfășoară într-o foaie de hârtie și se pune la fiert timp într-un vas cu apă, timp de 30 minute de la primul clocot. Ai grijă ca apa pentru fiert în bain-marie să aibă la început aceeași temperatură cu cea a borcanelor cu magiun – fierbinte dacă tocmai ai sigilat borcanele cu magiun fierbinte; sau rece, dacă le pui la fiert a doua zi.

Magiunul de prune e excelent pe pâine prăjită cu unt și cu miez de nucă rumenită în cuptor. După deschidere, borcanul cu magiun se păstrează câteva zile la frigider.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.