Marie Nouvelle e un brand de lux care promovează arta, în toate formele ei. Creatoarea lui are o poveste la fel de fascinantă ca și picturile care au lansat-o. Ea și-a pus acum 5 ani întrebarea – Cine e Maria? – și a găsit răspunsul – vă invităm să îl aflați și voi.
Întâi am văzut eșarfele. Și n-am mai putut să-mi iau ochii de la ele. În culori fascinante și cu desene fabuloase, pe mătase. Apoi rochiile, din același material și imprimeuri. Apoi tablourile, de la care a pornit totul. Abia la sfârșit, am văzut creatoarea: frumoasă, delicată, un chip care comunică fără să vorbească, așa cum o fac și creațiile ei. Maria Dermengiu e o prezență discretă în media și în lumea artiștilor – aș spune plastici, dar termenul e desuet. Pictoriță, artist vizual, designer de imprimeuri, ilustrator. Cuvintele sunt o palidă descriere a ceea ce face cu adevărat: creează emoții.
Am vrut să aflu mai multe despre ea și Maria Dermengiu s-a decis să rupă tăcerea: „De curând m-am hotărât să spun mai mult despre cine sunt, cum sunt, cum am ajuns să devin ceea ce sunt astăzi. Pentru că, fără îndoială, suntem rezultatul unui cumul de experiențe și emoții, de factori ce ne-au format de-a lungul timpului și care ne influențează deciziile din prezent și viitor. Am călătorit de foarte mică și cred că asta a avut un impact definitoriu pentru mine ca adult, mult mai târziu, în felul în care aleg să văd lumea, felul în care analizez și perspectiva pe care o acord anumitor lucruri, atunci când mă raportez la ele. Experiența călătoriilor mi-a deschis mintea și mi-a stimulat simțurile vizuale, în primul rând, precum și celelalte simțuri prin contactul cu diferitele culturi. Provin dintr-o familie de diplomați și avocați, și am avut șansa să fac o parte din școala gimnazială în Sydney, Australia. Au urmat apoi școli de vară și perioadele de vacanțe locuind cu tatăl meu în străinătate, el fiind la post acolo.”
De la avocatură la pictură

28 iunie 2013: expoziție la Banca Mondială, cladirea UTI
Maria a cochetat dintotdeauna cu ideea de a picta, însă părinții nu au vrut să audă de chemarea și interesul micuței pentru ceea ce considerau a fi doar un hobby, reușind să-i direcționeze subtil pașii către alte preocupări, „mai practice și mai importante”. Cum ar fi Dreptul, de exemplu, pe care Maria l-a studiat și chiar practicat vreo doi ani, ca stagiar într-un birou de avocatură. Sau pregătirea post universitară, în Studii Europene. În 2010, după concediul postnatal, a venit schimbarea: „Am decis pur și simplu că voi picta. M-am trezit cu un sentiment puternic că trebuie să pictez. Și nu l-am chestionat, am mers pe intuiție și am ascultat-o. A fost un shift de moment, foarte puternic, când am decis să schimb totul pentru a-mi asculta vocea interioară. Îmi puneam de ceva vreme întrebarea «cine este Maria?» Nu mă regăseam în drumul inițiat de ai mei și mă judecăm destul de aspru pentru că ascultasem cu obediență ceea ce alții plănuiseră pentru mine și ceea ce alții vedeau în mine, iar eu nu vedeam.”

Cu mama și fratele ei geamăn, la vernisajul expoziției „Alegoric”, la Muzeul Țăranului Român
Ce i-au spus oamenii cu scaun la cap
Ce au zis părinții, prietenii și cunoscuții? Care a fost reacția lor la o schimbare atât de bruscă și marcantă? „Familia a rămas blocată”, mărturisește Maria. „Puțin spus. Au încercat să mă oprească, ca niște oameni cu scaun la cap și foarte conservatori în ceea ce privește meseria și drumul în viață. Le-am spus că îi înțeleg perfect, dar că simt că aici trebuie să fiu. Mi-au dat de înțeles clar că pentru ei este un domeniu necunoscut și că nu mă vor putea ajuta în nici un fel, nici măcar cu sfaturi, pentru că nu îl înțeleg și nu au avut contact direct cu lumea artei de la noi. Nu aveam studii de specialitate și mă întrebau dacă cineva mi-a certificat talentul, dacă mai întâi nu ar fi cazul să merg la cineva, care măcar să-mi spună că sunt în stare să țin o pensulă în mână. Le-am spus că nu în asta constă totul și că am nevoie de timp să fac ceea ce mi-am propus.”
Pe drumul creației
Zis și făcut. Maria și-a suflecat mânecile, la propriu, și s-a apucat de pictat. „Am început ca autodidact și după un an mi-am depus dosarul la University of Arts London, unde am fost acceptată și chemată să-mi încep studiile. Pentru că acest shift nu a venit doar că o schimbare a meseriei, ci ca o schimbare de conștiință, am decis să divorțez și să încep pe cont propriu o viață visată, dar cu multe challenge-uri la orizont.”
Singură și cu doi copii mici, Maria s-a văzut nevoită să renunțe la studiile de la Londra. Nu și la visul ei de a fi pictoriță. „M-am înscris la Școala de Arte din București, mai mult pentru a dezamorsa opiniile cârcotașilor, care au nevoie mereu de o diplomă, care să specifice clar că ești acreditat să faci ceea ce faci.” A avut o expoziție cu profesorii ei din an, fiind singura studentă aleasă să expună alături de maeștri, pe motivul că deja avea un stil propriu și consecvență în exprimarea artistică. „Am fost lăsată să mă exprim liber și să nu preiau tehnicile predate acolo, dacă simțeam că nu mi se potrivesc”, spune ea. „Deși sunt o fire visătoare, nu sunt boemă, ci am simțul practic destul de bine dezvoltat. Este un noroc să pot concretiza ceea ce eu visez, ceea ce eu creez. Nu știam care va fi parcursul meu în lumea creativă și în continuare pot spune că îl descopăr, însă știu că, indiferent de condiții și de cum este percepută arta, eu aici vreau să fiu.”

Rochie creație proprie Florile Șoaptelor
Arta aplicată
Poate că simțul practic i-a inspirat și cel de-al doilea shift, către arta aplicată, astfel că picturile ei minunate se găsesc imprimate pe diverse suporturi, înnobilează obiecte vestimentare și accesorii, genți, huse de tabletă sau abajururi de lămpi. Mesajul ei a ieșit din galeriile de artă și din cercul restrâns al pictorilor și se adresează maselor largi. A ajuns la târguri și expoziții, în magazine, pe stradă și în casele oamenilor. „Continui să pictez. Pictura reprezintă sursă mea principală de inspirație în proiectul meu de artă aplicată. Este o prelungire a exprimării mele pe pânză. Deschiderea către ceea ce oferă Marie Nouvelle că brand este fantastică. Tot ceea ce am propus în zona de design vestimentar, de obiect, de home deco a fost foarte bine primit de către public.”
Încurajată de succes, își propune ca anul acesta să lanseze, pe lângă colecția de eșarfele Marie Nouvelle, ediția de eșarfe The Collectibles. Aceasta diferă de la an la an, astfel că printurile respective nu se vor mai edita în anul următor, formând frumoase obiecte de colecție. La secțiunea de home&deco Marie Nouvelle, vom găsi obiecte din ceramică, lămpi de interior, tapet și cutii din plexiglas pentru cadouri, toate cu imprimeurile și marca deja consacrată.
Formula succesului
„Eu funcționez așa”, explică Maria. „Mai întâi creez, apoi văd ce loc îi găsesc creației mele pe piață actuală. Pentru că nu sunt un om de marketing și nici nu am vreun studiu de piață la îndemână, tot ceea ce fac vine din nevoia mea personală de a mă înconjura de anumite obiecte pe care le consider merituoase să ajungă și în atenția celorlalți. Ceea ce-mi place mie propun apoi și celorlalți. Lucrez totul în detaliu, mă ocup de tot ce ține de realizarea produsului, de la creația în sine la cine îl produce, ce formă îi dau, cum îl ambalez, cum îl comunic, unde îl voi expune.”
După cum vedeți, Maria e foarte atentă la detalii. Furnizori, producători, locații, ambalaje. Astea nu prea au legătură cu creația, dar fac parte din programul „impus”. Pentru a reuși, nu e suficient să ai idei geniale, ci să și muncești din greu pentru a le pune în practică. „Nu mi s-a părut nimic dificil sau ușor”, spune Maria, când o întreb cum se descurcă cu toate. „Au venit cumva firesc, am avut un drum lin în tot ceea ce mi-am propus. Cred că atunci când îți găsești menirea, toate curg, nu trebuie să te «lupți» și să te războiești pentru fiecare pas cucerit. Asta nu exclude multă muncă. Dar am un motto: «where focus goes, energy flows».”
Dar energia Mariei nu e concentrată doar în muncă și creație, ci și către cele două comori ale ei, Sofia, 7 ani, și Andrei, 9 ani: „Amândoi au înclinații către matematică, însă cea mică are talent la desen. A primit premiul special UNESCO la un concurs pe școli. Dar preferă să facă calcule decât să coloreze”… Părinții își împart în mod egal custodia comună a copiilor și astfel Maria reușește să fie mamă și creatoare de succes, în același timp: „Când sunt cu mine, las totul după-amiază pentru ei, îmi fac programul astfel încât să pot ajunge să îi iau de la școală, să gătesc, să fac tot ceea ce face oricare mamă. Când am timp mai mult pentru mine, îmi pun toate întâlnirile până seara târziu și lucrez până după ora 22:00. Dacă ziua ar avea mai mult de 24 h, cu siguranță aș găsi ce să fac cu acele ore 🙂

Copiii ei, la ora de creație
SHOWROOM-URI ȘI EXPOZIȚII

Pregătiri Târgul de Crăciun decembrie 2014

Galeria Victoria 44, mai 2014

Expoziție la Cărturești

Eșarfele își așteaptă în cutii cumpărătorii

de lucru
TABLOURI, EȘARFE, GENȚI, HOME&DECO

Eșarfă Marie Nouvelle

Geanta Armonie Imperfectă, alături de eșarfa de mătase cu același nume

Marca Marie Nouvelle

Primele mostre de abajururi pentru colecția home&deco
Obiectele se găsesc online pe site-ul Marie Nouvelle și în câteva concept stores. Pattern-urile provin din picturile Mariei exclusiv, nu din grafică generată de calculator. Unele pattern-uri sunt noi, dezvoltate din câteva picturi pe care nu le-a expus încă, altele sunt reeditate din colecții mai vechi.
DIN ATELIER
foto: Maria Dermengiu
- 5 motive să-ți petreci concediul în Thassos - May 31, 2023
- Parfums Dusita, acum în portofoliul Niche Parfumerie - November 28, 2022
- Yves Rocher lansează colecțiile de Crăciun 2022 și Calendarul de Advent - November 20, 2022
Comments