7 mituri medicale

Nu faci gripă de la vaccin și guma de mestecat nu „se lipește de mațe”… Știința demontează mituri medicale în care credeam și ne lămurește în sfârșit misterul.

1. Vaccinul antigripal ne îmbolnăvește de gripă

Vaccinul antigripal conține virusuri inactivate de gripă, dar acestea sunt moarte, explică biologii. Un virus mort nu poate fi reînviat pentru a determina îmbolnăvirea. Este adevărat, poate provoca alergii persoanelor sensibile la proteinele de ou și pasăre și alți compuși chimici folosiți la producerea vaccinului. De asemenea, pot să provoace reacții grave sau să nu aibă efectul antigripal scontat, în cazul când nu îndeplinesc condițiile de fabricație, cum s-a întâmplat în februarie 2014, la Institutul Cantacuzino din București, când au fost retrase de pe piață mai multe sute de mii de doze, din cauza concentrației mare de endotoxine, sau în 2012, din cauza unei concentrații prea mici de tulpină B.

2. Frigul ne îmbolnăvește de răceală și gripă

Simptomele de răceală și gripă nu sunt determinate de vreme, ci de virusuri. Acest lucru e cunoscut din 1968, când publicația New England Journal of Medicine a citat un experiment în care mai multe persoane expuse la rinovirusuri (una dintre cele mai frecvente cauze de răceală) în atmosfere cu temperaturi joase și chiar în băi cu gheață, nu au ”răcit” mai rău sau mai frecvent decât cei aflați la temperatura camerei. De fapt, frigul puternic și temperaturile scăzute de afară ucid germenii, în timp ce aerul condiționat/cald din interior îi proliferează. De aceea epidemiile de viroze apar primăvara și toamna, când nu e ger, ci temperaturi de graniță, în care virusurile de gripă se pot dezvolta cu succes.

Stock

3. Zahărul transformă copiii în mici monștri

Asta e o idee propagată și la noi în ultimii 20 de ani, dar fără documentare științifică. Zahărul rafinat strică dinții, dezechilibrează metabolismul, dar nu ”agită” pe nimeni, indiferent de vârstă. În cadrul unui studiu publicat în Journal Child Psychology în 1994, cercetătorii au dat unui lot de copii dulciuri cu aspartam, în loc de zahăr, apoi au spus părinților a jumătate din ei că dulciurile conțin ca îndulcitor aspartam, iar celorlalți – zahăr. A doua zi, părinții care au crezut că dulciurile conțin zahăr au raportat copiii ca fiind incontrolabili și hiperactivi. În timp ce un senzor plasat pe încheietura mâinii copiilor, pentru măsurarea nivelului de activitate, arăta exact contrariul. Proasta reputație obținută de zahăr în comportamentul răsfățat al copiilor este dată și de faptul că aceștia consumă dulciuri în exces atunci când în vacanță și la petreceri, unde sunt în mod normal mai agitați și au chef de joacă, ceea ce contribuie la propagarea mitului. În plus, zahărul crește nivelul de insulină, de dopamină și endorfine, ceea ce ar explica o scădere a nivelului de activitate după consumarea dulciurilor.

guma de mestecat hepta_313834. Guma de mestecat „se lipește de mațe”

Cu asta vă speriau părinții să se asigure că aveți grijă să nu vă înghițiți guma? Ei bine, puteți să nu folosiți la rândul vostru același ”bau bau” pentru generațiile următoare, pentru că el nu se bazează pe un fapt real. Este adevărat că unele ingrediente din guma de mestecat (elastomer, rășini și ceară) sunt nedigerabile, dar asta nu înseamnă că rămân în stomac/intestin restul vieții. Multe dintre alimentele pe care le ingerăm conțin substanțe nedigerabile, cum sunt de exemplu fibrele. Dar sistemul digestiv este o mașinărie organică puternică și complexă, care elimină tot ceea ce nu poate absorbi. În ciuda consistenței ciudate a gumei și a proprietății ei de a se lipi de păr, scaune și covor, ea nu se lipește și de mucoase, fiind eliminată din organism prin scaun.

5. Suplimentele cu vitamine și minerale fac bine la sănătate – cu cât mai multe, cu atât mai bine!

Studii recente au descoperit că aportul de vitamine nu este întotdeauna benefic, ba uneori nevinovatele vitamine și minerale pot duce la boli grave, când sunt administrate în doze mari sau pe termen lung. De exemplu, un raport publicat în Journal of the National Cancer Institute asupra rezultatelor studiului SELECT, arată că dozele mari de vitamina E și seleniu dublează riscul cancerului de prostată, în cazul bărbaților care au deja în sânge concentrații mari ale acestor substanțe. În mod similar, Cancer Research citează un studiu recent care a descoperit o legătură între suplimentele cu ulei de pește și cancerul la șoareci. În plus, aproape toate suplimentele de minerale sunt substanțe chimice obținute industrial, extrase din roci cu ajutorul acizilor și transformate în săruri. O dată cu mineralul ”natural”, înghițim vreo 25 de substanțe (carbonați, gluconați, oxizi, picolinați, fosfați, sulfați etc) considerate toxice pentru organism. Soluția? Consumați o hrană cât mai variată și mai puțin tratată, în stare să vă ofere toate vitaminele și mineralele de care aveți nevoie.

Foto: © Hepta

 

Mihaela Doina Radulescu
follow me
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.