Orașul Covasna, supranumit „stațiunea mofetelor și a celor 1000 de izvoare de apă minerală”, numără 10.265 de suflete (conform recensământului din 2011). În teorie, rezultă un izvor la fiecare zece persoane. În practică, această sursă de sănătate se împarte cu sutele și miile de turiști care vin la Covasna, unii dintre ei în fiecare an, în căutarea de tratamente balneare, sau pur și simplu pentru a se bucura de aerul curat și de climatul de depresiune intramontană, lipsit de curenți și vânturi puternice.
Pe lângă izvoare, există așa-numitele „mofete”, indicate într-o serie de afecțiuni cardiovasculare, precum și pentru combaterea stresului și anxietății. Mofetele, alături de băile cu ape minerale și de aerul puternic ionizat sunt elementele principale ale Metodei Covasna, schema de tratament elaborată de doctorul Benedek Géza, fondatorul spitalului de recuperare cardiovasculară din Covasna şi, timp de 26 ani şi directorul acestuia.
Metoda Covasna combină tratamentul medicamentos, în cazul afecţiunilor cardiovasculare, cu elementele specifice oraşului Covasna (mofete, cură de apă minerală, aer curat, puternic ionizat). Principiul activ al acestei metode este eliminarea principalilor factori de risc ai diferitelor afecțiuni medicale.
Ce este mofeta?
Mofeta este o emanație de gaze naturale din crăpăturile scoarței terestre, care poate apărea în faza finală a activității vulcanice. Aceste emanații gazoase sunt reci și au în componență dioxid de carbon (componenta principală), metan, azot, hidrogen, oxigen, heliu, sulfură de hidrogen și radon.
Denumirea de mofetă provine din latinescul „mephitis”, adică „emanație puturoasă”. După trei zile petrecute în Covasna, pot să spun că mofetele își merită pe deplin numele. Am simțit acest miros de ouă clocite chiar și în drumeția pe muntele Puturosul, când am vizitat Grota Sulfuroasă.
Tratamentul la mofetă – cum se face, la ce folosește, cine îl recomandă
În accepțiunea medicală, mofeta este un spațiu închis, amenajat cu grilaje și balustrade de lemn dispuse în amfiteatru sau piramidă in trepte, cu baza mare sus. Încăperea arată ca un fel de saună uscată inversată și este așezată direct pe sursa naturală de gaz.
În timpul tratamentului, pacienții stau în picioare pe aceste grilaje, având grijă ca zona inimii să fie deasupra nivelului gazului mofetic.
Nivelul gazului din mofetă se măsoară în mod simplu dar eficient, cu ajutorul unei flăcări deschise (brichetă, lumânare). Se aprinde flacăra și se coboară încet, până când, din cauza lipsei de oxigen, se stinge. Se marchează nivelul cu o panglică roșie. Pacientul trebuie să aibă grijă ca partea superioară a corpului său să fie în permanență deasupra acestei panglici.
Întrucât intensitatea emanației gazoase este variabilă, procedura se repetă de mai multe ori pe zi, pentru siguranță. Tot pentru siguranță, pacienților li se recomandă să nu facă mișcări ample sau bruște, pentru a nu tulbura gazul de mofetă.
Alternativ, se poate verifica nivelul gazului de mofetă cu baloane de săpun. Baloanele coboară lent, dar se opresc la nivelul gazului (care este mai dens decât aerul), unde rămân suspendate până când se sparg.
În baza de tratament de la Turism Covasna există trei asemenea băi uscate carbogazoase (mofete), așezate direct deasupra sursei primare de gaz (care conține dioxid de carbon în proporție de 98%).
Cea mai mare mofetă din această bază de tratament se află la Spitalul de recuperare cardiovasculară Dr. Benedek Géza. Mofeta ocupă o suprafață de 100 mp și are o capacitate de 100 de persoane.
Celelalte două mofete se găsesc la centrul de tratament din Hotel Căprioara și în zona de tratament a hotelului TTS.
Principalele indicații terapeutice ale mofetelor:
- afecțiunile cardiovasculare: infarct miocardic vechi, cardiopatie ischemică, stări post flebite profunde la minimum 6 luni după faza acută, hipertensiune arterială
- bolile dermatologice: psoriazis, eczeme cronice;
- Bolile sistemului nervos: afecțiuni ale sistemului nervos periferic (poliradiculonevrite, neuropatia diabetică) afecțiuni ale sistemului nervos central (sechele după AVC, nevroza astenică);
- Afecțiuni ginecologice și endocrine, tulburări ale funcției sexuale;
- Bolile aparatului locomotor: PR, spondilopatii, artroze și poliartroze;
- Afecțiuni asociate: afecțiuni metabolice și de nutriție (diabet zaharat și complicațiile sale, ulcer cronic de gambă, hiperuricemie, obezitate, dislipidemie, limfedem)
Mofetele au și contraindicații, motiv pentru care acest tratament se poate face numai la recomandarea medicului.
Aceste contraindicații includ: fibrilații, tulburări de ritm cardiac, epilepsie, intervenții chirurgicale recente, anemie, hemoragii, psihoze, psihopatii, tumori maligne (cancer de orice tip), decompensare cardiacă avansată, boli venerice, boli infecțioase și afecțiuni aflate în fază acută.
Cum acționează mofetele asupra organismului uman?
Prin acțiunea directă a dioxidului de carbon asupra vaselor sanguine mici, se produce vasodilatația periferică. Aceasta determină atât încălzirea tegumentelor, cât și vasodilatația sistemică (musculară și cerebrală). În același timp, pacientul inhalează o mica parte din dioxidul de carbon din mofetă.
Printre efectele secundare benefice ale mofetei se numără senzația plăcută de relaxare, stimularea respirației și intensificarea transportului de oxigen către țesuturi. Rezultatul este o diminuare a stresului și a stărilor de tensiune nervoasă.
Cum acționează gazul de mofetă împotriva stresului și cine poate urma acest tip de tratament?
Din păcate, tratamentul cu gaz mofetic are și contraindicații. De aceea este nevoie de un consult medical în prealabil.
„Prin efectul vasodilatator al gazului de mofetă este îmbunătățită circulația periferică, în timp ce scade tensiunea arterială. De tratamentele mofetice pot beneficia chiar și persoanele sănătoase, dar sunt recomandate mai ales pacienților cu patologii cardiace compensate”, aflăm de la dr. balneolog, Carmen Neagu de la Hotel Clermont din Covasna.
„De asemenea, chiar și copiii pot beneficia de acțiunea binefăcătoare a mofetelor, însă numai în compartimentul de pediatrie din cadrul Spitalului de Cardiologie Covasna”, adaugă balneologul.
Care e durata unui sejur de tratament antistres?
Pentru a beneficia de rezultate pozitive, sunt necesare minimum 5 zile de tratament cu gaz mofetic.
„Tratamentul se face doar pe baza unei recomandări medicale și durează până la 20 de minute. Se începe cu 5 minute în prima zi, a doua zi se continuă cu 10 minute, a treia zi 15 minute, iar restul tratamentului câte 20 de minute, dar depinde și de reacția și de răspunsul organismului la tratament”, adaugă dr. Neagu.
Unde ne cazăm în Covasna pentru a urma un tratament cu gaz de mofetă?
La invitația VisitCovasna, noi am fost pentru cateva zile oaspeții hotelurilor Căprioara, TTS și Clermont. Când alegem cazarea, este convenabil să fim cât mai aproape de un centru de tratament balnear.
Hotel Căprioara
Aflat chiar lângă parcul din centrul stațiunii Covasna, Căprioara Spa & Wellness Resort**** oferă 263 locuri de cazare,
respectiv în 119 camere duble, 17 camere single, 4 camere pentru persoane cu dizabilitați și 4 apartamente. Este un hotel cu nouă etaje, modernizat, cu centru de tratament propriu, dotat cu tot ce trebuie pentru cure balneare complexe (băi cu apă carbogazoasă, mofetă, proceduri de electroterapie,
kinetoterapie, termoterapie, masoterapie și hidroterapie).
În centrul de tratament Caprioara Spa & Wellness Resort**** puteți beneficia și de tratemente profilactice. Tratamentul
profilactic este indicat persoanelor supuse factorilor de risc: stres, sedentarism, fumat, alcool, poluare.
Centrul Spa & Wellness ofera turișilor posibilitatea de a se relaxa în piscina acoperită, jacuzzi interior, jacuzzi exterior, 3 saune uscate, baie de aburi. Totodata, turiștii pot beneficia de proceduri, tratamente personalizate sau pachete standard, atât corporale (anticelulitice, antivergeturi, refacere), cât și faciale în
salonul Beauty Center Căprioara by Gerovital Equilibrium.
Pentru prețurile de cazare și alte detalii, click aici. Prețurile și ofertele speciale depind de sezonul ales.
Toate camerele au balcon, cu masă și scaune de grădină. Dimineața, când se ridică ceața de pe munte, priveliștea e fabuloasă.
Centrul de tratament de la Căprioara deservește și hotelurile Cerbul și Covasna. Există culoare de acces de la toate aceste hoteluri către centrul de tratament, așa că nu trebuie să ieșiți din hotel pentru tratament.
Celalalte două hoteluri, Hotel TTS și Hotel Clermont, au fiecare baza proprie de tratament, cu personalul și aparatura necesare.
Hotel TTS ****Spa & Wellness oferă următoarele tratamente: tratament cu factori naturali (băi CO2, mofete), electroterapie, hidroterapie, termoterapie, kinetoterapie, terapie cu inhalații și aerosoli, masaj medical, toate având rezultate excepționale în tratarea și prevenirea bolilor cardiovasculare. Zona SPA și wellness include piscină, saună, cameră salină, duș Vichy.
Centrul de Sănătate Clermont oferă procedurile balneare specifice orașului Covasna (mofetă, băi cu apă minerală, hidroterapie, electroterapie, masaj medical, gimnastică medicală), precum și o serie de procedee antistres și servicii de revigorare pentru o stare de bine a organismului punând accent pe prevenție.
Unde mai sunt mofete naturale în România?
În România, în afară de Covasna, mai există mofete naturale în Balvanyos, Buziaș, Harghita, Slănic Moldova, Băile Tușnad și Vatra Dornei.
Mofetele naturale din zona Covasna sunt unice în Europa prin concentrația de CO2 din gazul mofetic.
Deși la prima vedere nu pare a fi o destinație turistică majoră, județul Covasna oferă câteva opțiuni interesante, despre care vom povesti pe larg în articolele viitoare.
- Sf. Constantin și Elena, stațiunea ideală pentru sănătate și relaxare - April 10, 2024
- Gabriel Garcia Marquez, despre ultima lui carte: „Trebuie distrusă” - March 27, 2024
- Depistarea Sindromului Down – un test esențial - March 19, 2024
Comments