Ce nu știai despre Monaco

În ciuda faptului că este un microstat cuprins între Italia și Franța de-a lungul Rivierei Franceze, Monaco este una dintre cele mai bogate națiuni din lume. De la cazinourile sale fastuoase până la cursele auto de renume mondial, are o scenă culturală înfloritoare, care atrage mii de turiști încântați în fiecare an, scrie dailypassport.

Monaco

Monaco, foto: pexels.com

Iată șase lucuri fascinante pe care s-ar putea să nu le știi despre Monaco.

1. Monaco este a doua cea mai mică națiune din lume

Monaco este a doua cea mai mică țară de pe planetă după suprafață, după Vatican. Suprafața mică, împreună cu populația sa de aproximativ 40.000 de locuitori, o face cea mai dens populată națiune suverană din lume. De fapt, singurul teritoriu cu o densitate mai mare decât Monaco este regiunea administrativă chineză Macao. În timp ce multe alte microstate europene se află fără ieșire la mare, Monaco se mândrește cu o bucată de coastă, deși este cea mai scurtă din lume.

Monaco

foto: pexels.com

2. Monaco are cele mai scumpe case din lume

Monaco este cunoscut drept „locul de joacă al miliardarilor” din motive întemeiate. Potrivit raportului Knight Frank Wealth din 2023, imobiliarele de aici sunt cele mai scumpe din lume. 1 milion USD oferă doar 183 de metri pătrați de spațiu – cam jumătate din puterea de cumpărare pe care ați avea-o în New York. Această barieră financiară mare de intrare nu este o problemă pentru majoritatea localnicilor, totuși, deoarece un raport din 2022 a constatat că 27.303 dintre locuitorii din Monaco aveau averi nete de peste 1 milion USD.

3. Localnicilor li se interzic jocurile de noroc

Monaco

foto: pexels.com

Având în vedere bogăția țării, este logic că Monaco a fost casa unei industrii de cazinouri înfloritoare încă din anii 1860. Poate că nicio instituție de jocuri de noroc nu este mai renumită decât Cazinoul Monte Carlo, care a servit drept locație de filmare pentru mai multe filme din franciza James Bond, inclusiv GoldenEye din 1995 și Never Say Never Again din 1983.  Cazinoul din Monte Carlo și-a deschis porțile în 1861. Cazinoul a găzduit mai multe câștiguri record în jocuri de noroc de-a lungul istoriei sale. Cu toate acestea, niciuna dintre aceste victorii la jocuri de noroc nu a fost acordată locuitorilor din Monaco, cărora le este interzis să joace. Regula a fost în vigoare de la mijlocul anilor 1800, când prințesa Caroline – consoarta lui Florestan I – a supravegheat dezvoltarea cazinoului. Într-un efort de a se asigura că locuitorii națiunii își păstrează banii, Caroline le-a interzis cetățenilor monegasci să joace la cazinourile locale, lăsând industria dependentă în întregime de turiști și străini. În schimb, rezidenții Monaco sunt scutiți de plata impozitului pe venit.

Articolul integral în Expres Magazin.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.