Sistemul de sănătate britanic NHS – o surpriză încântătoare ca pacient pentru Diana Frone, de 6 luni în UK, după 14 ani în Italia. Experiența ei este cu atât mai grăitoare cu cât a născut recent în Anglia, soțul ei este diabetic, iar familia are legături aproape cotidiene cu clinicile și medicii. „De când am venit, numai printre doctori stau”, râde ea.
Sistemul de sănătate britanic (NHS), motiv de mândrie națională și considerat mulți ani unul de pionierat și printre cele mai performante din lume, anul acesta e abia pe locul 20 (The 16 countries with the world’s best healthcare systems). Chiar și așa, NHS a fost o surpriză încântătoare pentru pacienta româno-italiană Diana Frone, stabilită în Marea Britanie.
Diana locuiește în comitatul West Yorkshire, aproape de Leeds, este căsătorită cu un bărbat de origine nigeriană și au doi copii. Dar să îi citim povestea…
Am ajuns în UK la sfârșitul lunii iunie, anul trecut, după 14 ani petrecuți în Italia. De ce am plecat de acolo? Pentru că mi-am dat seama că fetele mele nu vor avea nici un viitor din cauza sistemului de recomandări, favoritisme, nepotisme practicat în Italia. Și a rasismului.
Când am ajuns aici, eram gravidă în luna a 6-a. Mi-am găsit un GP (General Practitioner), echivalentul medicului de familie. M-am dus la o clinică unde sunt 12 cabinete medicale și mai mulți doctori. Aici se fac și analizele și te vede și „midwife”, adică asistenta medicală ginecolog. Ești repartizat automat unui medic, dar nu e musai să te vadă doar el. Când îți faci programarea poți cere să mergi la cine vrei, toți sunt medici de familie.
NHS este foarte bine organizat
Are o bază de date comună, la care are acces orice medic din UK și poate vedea istoricul tău medical. Absolut totul. Bolile de care suferi, ce medicamente iei, de câte ori ai venit la doctor și pentru ce, rezultatele tuturor analizelor, totul este stocat în sistem. De exemplu, de câte ori vine la mine „health visitor” (asistenta pediatrie, medicină generală) să ne vadă pe mine și pe cea mică, verifică totul în sistem. Dentiștii statali au și ei acces la această bază, desigur. Nu știu cum e cu sistemul privat, pentru că nu am avut de-a face cu el până acum. Și nici nu cred că voi avea nevoie, ținând cont de felul în care merg lucrurile cu cel public: bine organizat și conceput, cu persoane foarte bine pregătite profesional; dacă nu vorbești engleza, îți aduc un traducător; personalul este foarte educat și amabil și nu exagerez deloc când spun asta. Până acum nu am avut vreo experiență negativă, ci dimpotrivă. Pentru că eu acum fac multe comparații cu Italia și România, unde nu există personal medical care să îți explice absolut totul, cu lux de amănunte, înainte de a-ți face un examen medical. Pentru mine, așa cum e structurat cât și din punct de vedere al umanității, amabilității și empatiei cadrelor medicale – NHS este de nota 10. Am rămas absolut surprinsă.
Vizita la medic
Vizitele se programează. Cât am fost gravidă, absolut toate vizitele la spital și ginecologie erau programate de medicul ginecolog. La o consultație pentru Vanessa, ne-au programat peste 3 săptămâni, dar nu era ceva urgent. Pentru urgențe, programările se fac mult mai rapid. Apoi primești acasă un document în care scrie absolut totul despre vizita medicală programată sau tipul de examen medical pe care trebuie să-l faci. Asta îmi place foarte mult, că îți dau foarte multe informații. Dacă ai de făcut o ecografie, de exemplu, în documentul respectiv îți scriu când ai programarea, unde și cum o vor face. Îți dau foarte multe informații și pliante, ca să știi despre ce e vorba.
Țin să precizez că dacă întârzii mai mult de 5 minute la programare, ai pierdut-o. Dacă nu vii la consultație fără să anunți cu cel puțin 24 de ore înainte și asta se repetă și a doua oară, nu te mai poți programa niciodată la clinica respectivă.
Pentru sarcină mi-au dat un kit de broșuri cu toate informațiile posibile, organizat pe săptămâmni. Schimbările prin care trece corpul, cum evoluează fătul, toate examenele, testele, vizitele medicale pe care trebuie să le faci, riscuri posibile, boli genetice/cromozomiale, tipuri de investigații pentru nou născut, etc.
O altă surpriză la consultul ginecologic a fost că acesta nu se face decât „asistat”, adică în prezența unei „chaperone” (îngrijitoare, supervizoare). Dacă medicul este bărbat, controlul sânilor și ginecologic se face doar cu chaperone de față. După ce te-ai îmbrăcat, pleacă și chaperone.
Nu știu cât sunt taxele pe care le plătești la stat pentru sănătate, dar tot sistemul sanitar e gratuit. La dentistul de stat plătești sume ridicole. Pentru copii, absolut totul este gratuit – consultații, medicamente, dentist, ochelari de vedere – chiar primesc două perechi, una de rezervă! Și ochelarii pentru adulți sunt parțial subvenționați de stat.
Crema magică
Merg cu Vanessa să-i ia sânge pentru analize. Asistenta îmi spune că au o problemă și trebuie să așteptăm o jumătate de oră, să o rezolve. Ce problemă? Întreb. S-a terminat „magic cream” și așteaptă noile provizii. Întreb ce e „magic cream” și aflu că „o folosim la copii, să nu simtă înțepătura acului!” I-am zis că am făcut în Italia o grămadă de analize de sânge fără „magic cream”, așa că nu e cazul să așteptăm. „Sunteți sigură?” mă întreabă. „Da, foarte sigură.” Au folosit oricum un spray pentru senzația locală de rece, ca să nu simtă înțepătura. O asistentă i-a luat sânge iar alta a ținut copilul de vorbă, arătându-i o carte cu poze și întrebări.
Nașterea
Când am ajuns aici, eram în luna a 6-a de sarcină, m-a preluat o midwife (asistentă ginecologie) care a decis că trebuie să fiu urmărită de un medic ginecolog, din cauza unor probleme de sănătate ce ar putea da complicații în timpul nașterii. Dacă nu ai astfel de probleme, asistentele singure monitorizează sarcina. Dar acestea au o pregătire medicală ridicată.
Au fost de o amabilitate extraordinară și m-au tratat ca pe ducesa de Yorkshire.
Medicul a decis pentru „induction labour”, naștere provocată în săptămâna 39, întrucât copilul era mare și puteau fi riscuri la naștere. În ziua programată, soțul meu a putut să stea cu mine în cameră tot timpul nașterii. Am fost monitorizată tot timpul, midwife a stat cu noi permanent. Au foarte multe metode pentru ameliora durerile. Poți naște în apă, poți folosi un gaz medicinal ilariant (etonox) sau îți pot face epidurală dacă e cazul… Mie, gazul mi-a fost de ajuns.
Cam la fiecare oră, midwife ne întreba dacă vrem ceai sau cafea. Când mi-au adus mie să mănânc, i-au adus și soțului. Nașterea a fost foarte ușoară și rapidă. Din când în când, venea o doctoriță să se asigure că totul e ok. Au fost de o amabilitate extraordinară și m-au tratat ca pe ducesa de Yorkshire. Așa de multă atenție chiar nu am mai primit niciodată în cadrul medical. Condițiile din spital sunt excepționale. Când am intrat în spital prima dată, am crezut că sunt într-un centru comercial. În general, totul aici este conceput la dimensiuni foarte mari. Au baruri înăuntru, uneori chiar restaurant, chioșc și telefoane publice de unde poți chema gratuit un taxi dacă ai nevoie. La intrare sunt persoane care te îndrumă prin labirint și o Recepție.
Camera de naștere are baie cu cadă și tot ce trebuie, inclusiv aparatură de resuscitare. Să nu uităm că este un spital de stat, nu privat. Nu costă nimic, nu dai nimănui absolut nimic, conceptul de „bacșiș” sau „cadouri” nu există!
Dar nu-ți fac cezariană la cerere (nicăieri în Occident nu fac asta), ci doar atunci când apar complicații la naștere sau mama are probleme grave de sănătate. După o naștere normală, într-o zi două mama și copilul pleacă acasă, după ce li s-au făcut toate testele necesare.
Acasă, chiar de a doua zi vine o midwife. Îți dă sfaturi, cântărește copilul, se asigură că n-au apărut complicații. După două săptămâni, intri pe mâna health visitor-ului (asistent/ă de pediatrie-medicină generală). Aceasta urmărește creșterea copilului până la vârsta de 5 ani și vine mereu acasă. Vine cu cântar special, pentru măsurat și cântărit copilul, îți programează vizitele acasă conform orarului NHS, dar poate veni și în afara orarului fixat. O poți suna și întreba orice problemă ai cu noul născut sau la tine, dacă e cazul. Repet, nu dai nimănui absolut nimic.
În paralel, de duci la medicul de familie pentru controale. Am observat că mai mult de jumătate dintre medici din NHS sunt imigranți de toate naționalitățile. Și pacienții sunt de toate naționalitățile. Eu și soțul meu avem dublă cetățenie (eu română-italiană), dar am intrat în sistemul lor ca cetățeni italieni. Ca emigrant, ai acces la sistem dacă locuiești aici și demonstrezi asta cu documente, ai obținut NIN (codul numeric personal) și cel puțin o persoană din familie lucrează în UK (la noi, soțul).
Cam asta e cu sistemul medical britanic. Data viitoare, despre educația la clasele primare în sistemul public, unde este înscrisă Vanessa (clasa a patra) și merge cu cel mai mare drag la școală.
Foto: Diana Frone
Diana Frone, despre scoala în UK: „Mama, dacă ai ști ce frumos e la școală!”
- Casa Dusita lansează Pelagos, noua senzație parfumată a verii - May 24, 2024
- Primark va deschide un magazin și la Cluj-Napoca - May 14, 2024
- Fără azil: capitolul neștiut din povestea Annei Frank - April 12, 2024
Comments
1 Responses to “NHS – o surpriză încântătoare pentru pacienta româno-italiană”
sunt perfect de acord cu ce spuneti dvs, doamna