AstraZeneca așteaptă aprobarea pentru producția unui nou cocktail cu anticorpi care a demonstrat în studii reducerea semnificativă a riscului de îmbolnăvire cu covid-19. Studiile clinice arată că noul tratament cu anticorpi anti-covid reduce drastic simptomele comparativ cu placebo. Acesta ar fi primul tratament care în studiile clinice demonstrează calități de prevenție (asemeni vaccinului) împotriva îmbolnăvirii.
Producătorul anglo-suedez a spus vineri că noul tratament AZD7442, care este o combinație de anticorpi, a arătat o reducere cu 77% în dezvoltarea cazurilor simptomatice de covid, comparativ cu placebo. Niciuna dintre persoanele tratate cu acest medicament nu a suferit de forme severe sau letale, comparativ cu cei tratați cu placebo, printre care s-au numărat 3 cazuri grave, inclusiv 2 decese. Mai mult de trei sferturi dintre cei 5197 de participanți la ultima fază a studiului sufereau și de alte afecțiuni, inclusiv boli despre care se știe că duc la scăderea răspunsului imun ca urmare a vaccinării. Dintre aceștia, 5172 nu fuseseră infectați cu coronavirus la începutul studiului.
Medicamentul ar putea fi un tratament eficient pentru pacienții care nu se pot vaccina. Se administrează sub formă injectabilă și oferă protecție timp de un an împotriva covid. Tratamentul este bine tolerat, spune AstraZeneca, iar efectele adverse au apărut în mod „echilibrat” între grupurile care au primit cocktailul de anticorpi și cei care au primit placebo.
Mene Pangalos, șeful echipei de cercetare AstraZeneca, spune că au fost necesare „abordări suplimentare” pentru cei care nu pot fi protejați prin vaccin. El a spus că datele sunt încurajatoare și că studiile celulare preliminare au arătat că acest cocktail neutralizează și variantele virale emergente, inclusiv Delta.
În timp ce există deja pe piață vaccinuri eficiente și sigure în toată lumea, inclusiv unul realizat de Universitatea Oxford în colaborare cu AstraZeneca, nu a existat până acum un tratament eficient și mai ales care poate fi administrat preventiv, cum e noul tratament cu anticorpi de la AstraZeneca.
Tratamentele prezente vizează fie împiedicarea directă a reproducerii virale ori a unui răspuns imunitar exagerat al organismului în cazurile grave, tratamentul fiind administrat după expunerea la virus sau în caz de infecție confirmată, și nu înainte de aceasta.
Până acum, noul cocktail de anticorpi nu a dat rezultate evidente în cazul infecțiilor deja instalate, dar AstraZeneca a spus atunci că speră ca acesta să funcționeze ca mod de prevenire, dacă era administrat suficient de rapid.
AZ are un contract cu SUA pentru livrarea de 700 000 de doze de tratament contra 726 de milioane de dolari. Cocktailurile de anticorpi sunt scumpe și dificil de administrat, ceea le face rentabile doar dacă au efecte semnificative. Abordările preventive în bolile infecțioase sunt inovatoare, inclusiv în cazurile de HIV, unde tratamentele existente pot reduce riscul contractării virusului cu până la 99%.
În paralel, vineri Marea Britanie a aprobat primul tratament cu anticorpi monoclonali împotriva covid-19. Ronapreve, medicamentul de la Regeneron și Roche, creditat de fostul preșetinte Donald Trump ca fiind tratamentul care l-a vindecat de covid, se află pe piața americană din noiembrie anul trecut. Tratamentul cuprinde 2 anticorpi care susține răspunsul imun al pacientului și poate fi astfel folosit în infecțiile cu grad ridicat de risc. Din păcate, momentul administrării injecției este dificil de stabilit în scopul obținerii unei eficiențe maxime, iar cercetărorii caută în continuare un medicament sub formă orală pentru a opri virusul.
- OPI cucerește topurile toamnei cu noua colecție Metallic Mega Mix - September 8, 2024
- IKEA a aflat de ce dormim prost și cum ne îmbunătățim somnul - September 8, 2024
- Cel mai puternic tratament anti-aging – noutatea zilei de la Paula`s Choice! - September 4, 2024
Comments