Nu renunț ușor în fața unei bătălii

poza profilLuminița Tudosă s-a născut cu hemipareză dreaptă. Scrie, mănâncă, se îmbracă, bate la tastatură cu mâna stângă. De câteva luni, face figurine din ipsos, pe care apoi le pictează. „Eu nu renunț ușor în fața unei bătălii. Cel mai greu lucru pentru mine? Să trec peste barierele impuse de persoanele cu gândire limitată!”

„Dacă aș fi avut de ales în viață, mi-ar fi plăcut să fiu prezentatoare TV sau actriță.”

Luminița Tudosă are 33 de ani și locuiește cu părinții, în Focșani. S-a născut cu hemipareză dreaptă, fără să-și poată folosi mâna și piciorul drept. Prin exercițiu, în timp, a reușit să se ajute cumva și de partea dreaptă. Bate la calculator cu o singură mână, la fel de repede ca noi toți ceilalți, cu două. De câtva timp, s-a apucat de modelat gips și pictat figurine.

„Am învățat să fac totul cu mâna stângă – să mănânc, să scriu. Până acum câțiva ani nu puteam face absolut nimic cu mâna dreaptă, dar m-am ambiționat și acum cât de cât mă ajut cu ea. După terminarea claselor gimnaziale, am urmat școala profesională, iar în 2007 am reușit să termin și liceul, la seral. Îmi doream să fac ceva în viață, dar nu am prea multe opțiuni.

7Într-o zi, o prietenă virtuală, Nicoleta Oancea, mi-a dat ideea să fac figurine din ipsos, să le pictez și să le vând. Am cumpărat ipsos, mulaje, vopseluri acrilice și lac, pentru a le proteja și da luciul caracteristic.

Începutul a fost descurajant, pentru că nu-mi ieșeau figurinele așa cum trebuia, de cele mai multe ori mi se spărgeau. În cele din urmă, am reușit. Pictez și modelez cu mâna stângă, cu dreapta le țin, am exersat să pot ține obiecte care nu sunt prea grele (continui să fac gimnastică medicală).

3

Suporturi pentru lumânare, Luminița Tudosă

Cel mai greu mi-a fost să le pictez, să îmbin culorile, să păstrez o anumită linie, ca să nu se amestece culorile. Cum eu sunt genul care nu renunță ușor în fața unei bătălii, am învățat și să le pictez corect. Unele idei le iau de pe net, dar le dau o notă personală, întotdeauna. Și culorile, lacurile și pensulele tot de pe net le iau, că la noi în oraș sunt foarte scumpe. Îmi plac mult suporturile pentru lumânări.”

Luminița vinde pe câțiva bănuți figurinele cu magnet pentru frigider. Dacă vreți să le cumpărați sau să vorbiți cu ea, o găsiți pe pagina ei de facebook: www.facebook.com/luminița.tudosă/

Foto: Luminița Tudosă

24life.ro
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.