O copilărie memorabilă – cum îl ajuți să o aibă?

Cum faci din copilăria fiicei sau fiului tău o copilărie memorabilă? O copilărie de care să vă amintiți cu toții cu plăcere peste ani? Cât vă jucați împreună, ce faceți în vacanță, cât vorbiți, despre ce, cum îl sprijini? Otilia Mantelers îți dă câteva idei.

2

Otilia Mantelers este expert în parenting – Parenting by Connection Instructor, trainer de Playful Parenting și specialist în joaca terapeutică cu copiii de la 0 la 10 ani. Aceasta este acum titulatura ei. Sună wow? Așa și este. Otilia a făcut din pasiunea ei pentru joc și joacă un job în care transformă existențe și relații părinți-copii în unele memorabile. O mică țară a hârjoanei. Indiferent că e iarnă sau vară, Otilia se joacă. Dar acum e vară și e vacanță și atunci uite ce ne îndeamnă Otilia.

„Le recomand părinților ca în vacanță să își treacă mai mult timp liber în agenda pentru copii și pentru partenerul de cuplu. Îmi doresc și mie să fiu mai puțin online și mai mult în realitate – nu mi-am planificat niciun curs în această vară, ba chiar am amânat două evenimente, ca să stau acasă. De asemenea, îi sfătuiesc pe părinți să nu se streseze cu locul în care merg în vacanță sau cu bugetul, pentru că cei mici au nevoie de conectare profundă cu părintele, nu de locuri și de parcuri de amuzament.

Un alt gand de-al meu este de a petrece mai mult timp în natură, în apă și cu animalele – pentru ca avem nevoie de asta. De ce? Suntem programați biologic către aceste reuniri cu natura – la fel ca oamenii primitivi care trăiau în peșteri, înconjurați de natură, animale și apă… Creierul nostru funcționează bine atunci când se află într-un astfel de mediu. Chiar dacă copiii vor să stea la calculator, e bine să îi deconectăm de el – nu total, însă să stea mai mult afară, să se bucure de familie și de prieteni.

Image courtesy of stockimages at FreeDigitalPhotos.net

Un părinte are misiunea să își însoțească copilul. Să îi fie alături în incursiunea de descoperire a lumii. Să îl privească și să îl susțină. Să îi dea aripi, pentru ca el, copilul, să poată fi „total”. Ce înseamnă asta? Înseamnă să îi ofere copilului posibilitatea să simtă toată paleta emoțională, fără ca acesta să se auto-învinovățească pentru că trăiește anumite emoții. Copilul are nevoie să se simtă înțeles când e trist, fără alte presiuni. Iar noi, părinții – la modul ideal –  ar trebui să îl facem să râdă. Râsul crește nivelul de oxitocină, hormonul «de legătură», iar copilul se simte mai conectat cu cei dragi și cu sine.”

Sursa: 9vrempărinți

OtiliaOtilia Mantelers: sunt mama a trei copii haiosi care ma fac sa rad, sa plang in hohote, sa ma infurii si sa tip, sa ma simt vinovata, sa ma intristez. Si care imi arata in fiecare moment cat de frumoasa e lumea. Copii datorita carora eu incerc sa ma schimb in fiecare zi. O sa povestesc mult aici despre papusile mele. Sunt trainer de parenting, specializata pe Playful Parenting si Rivalitati intre Frati, pentru ca sunt topita dupa copiii mei si dupa toti ceilalti copii care exista in lume.

Si pentru ca admir parintii din tot sufletul, pentru ca isi dedica viata copiilor lor si fac tot ce le sta in putinta pentru a-i face fericiti. Mai sunt si financial trainer la BPP, serviciul meu drag unde am crescut si care mi-a dat, pe langa bucuriile profesionale, si multa libertate de a fi impreuna cu copiii mei. Pe langa mama si trainer, sunt si studenta la psihologie, la Open University. Ma fascineaza tot procesul emotii-sinapse-neuroni etc. Si vreau sa imi amintesc sa fiu si sotie…pentru mine e rolul pe care il uit cel mai usor. De alte roluri nu mai stiu chiar acum. Ba da, sa nu uit de copilul din mine!

 

 

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.