O fată pasionată de pensat

„Aș putea spune că sunt stilist de sprâncene, da’ e plină lumea de stiliști, așa că sunt o fată pasionată de pensat”, mărturisește Irina Maria Plăiașu, când o întreb cu ce se ocupă. Direct, onest, modest, adesea vocal – Irina este o adevărată formatoare de gusturi și trenduri. Convingerile ei estetice ferme și felul direct de a le comunica i-au atras o mulțime de admiratori în real și virtual; dar și detractori. „Dacă ești sincer, lumea spune că ești nebun”, râde ea. Eu aș sprijini-o în politică, dar Irina n-are de gând să-și schimbe meseria…

Irina Maria Plăiaşu, o fată pasionată de pensat

Irina la lucru

Când tund sprâncene nici nu respir

24life.ro: Care e meseria ta, Irina Maria Plăiaşu?

Irina: Aș putea să spun că sunt stilist de sprâncene, da’ e plină lumea de stiliști, așa că sunt o fată pasionată de pensat.

24life.ro: Unde te-ai specializat în arta sprâncenelor și de când o practici? Care este modelul tău de artist în sprâncene și make-up? Este Anastasia Soare printre ele?

Irina: Nu m-am specializat nicăieri. M-am născut cu asta, am simțul proporțiilor foarte bine dezvoltat. Îmi place mult Darius Stănese, adică nu mult, foarte mult, iar în make-up o ador pe Lisa Eldridge! Când spui sprâncene, e normal să te gândești la Anastasia Soare, dar nu agreez pensatul după șablon. Unde mai este „ochiul” ăla de specialist, dacă pensezi după șablon? Dar îmi place enorm Anastasia Soare. Este o doamnă extrem de frumoasă și de elegantă.

24life.ro: Cum trebuie să fie sprâncenele unei femei, cât de importante sunt în ansamblul feței? Unde greșesc femeile cel mai adesea când vine vorba de sprâncene, îngrijire sau make-up?

Irina: Sprâncenele reprezintă 80% din mimica feței. Cam atât de importante sunt sprâncenele. Eu nu pensez în funcție de forma feței, pensez în funcție de forma ochilor! Mi se pare aberantă teoria conform căreia sprâncenele trebuie pensate în funcție de forma feței. O față foarte rotundă rămâne tot foarte rotundă, chiar dacă sprâncenele sunt arcuite până în vârful capului. Greșesc atunci când își machiază exagerat sprâncenele. Sprâncenele nu trebuie să iasă în evidență, ci doar să fie în armonie cu nuanța pielii și a părului.

Oamenii mă percep ca fiind nebună doar pentru că sunt foarte sinceră

24life.ro: Am văzut că nu recomanzi machiajul la specialist, pe motive de igienă. Există și soluții la această interdicție? Ce le recomanzi mireselor, de exemplu, și tuturor celor care la ocazii speciale au nevoie să apeleze totuși la un machiaj profesionist?

Irina: Recomand machiajul la specialist, da’ nu la tot felul de machieuze apărute peste noapte – fete care din lipsă de ocupație sau bani s-au făcut „makeup artiști”.

Le recomand să aleagă prețul cel mai mare. Știu, nu toate își permit, da’ o dată te măriți! Sau maxim de 5, nu știu de câte ori îți permite legea. Acum fetele merg la „profesionist” și când se duc în club, nu doar dacă se mărită.

24life.ro: Probabil că atitudinea critică și referirile frecvente la atitudini neprofesioniste ți-au atras dezaprobarea colegilor. E dificil să mergi împotriva „curentului”?

Irina: Dezaprobarea machieuzelor de la colțul blocului, că un makeup artist sunt convinsă că are mai multe seturi de pensule, nu „sterilizează” instrumentele cu alcool izopropilic. Dificil? Știți de câte ori am plâns? Am avut imens Noroc cu Facebook-ul, unde am cunoscut oameni din țară, oameni super mișto, superiori mie, care m-au plăcut și m-au încurajat, iar asta mi-a dat putere. Am și cliente mișto și vechi cu care am devenit prietenă și care mă cunosc după voce, când sunt supărată. Ele îmi spun să nu mă mai încarc cu energie negativă, că nu pot să schimb mentalități. Știți cum să fie? Puțini și buni, că oricum nici eu nu plac pe toată lumea.

24life.ro: Dar celor care te urmăresc și te admiră, ce sfaturi „imposibile” ai să le dai?

Irina: Să fie mai selective și mai pretențioase. Atât.

24life.ro: Se poate trăi din „aranjatul” sprâncenelor? Te-ai gândit vreodată să îți deschizi un salon de profil la București?

Irina: Da. Se câștigă binișor, dar depinde de volumul de muncă de care ești capabil. Nu e ușor. Mă concentrez foarte mult. Nici nu respir când tund sprâncenele. Îmi ajung 6 ore pe zi, dar pot munci și 10 ore. Salon? Niciodată! Nu suport atmosfera de salon. Sunt obișnuită să fiu singură. Da, un cabinet în București este în plan, că mi-am jurat că n-o să mor în orașul ăsta. Oamenii mă percep ca fiind nebună doar pentru că sunt foarte sinceră. E un oraș de provincie… Știți câte cliente îmi spun că orașul ăsta nu e de mine? Frumoasele mele mă încurajează să plec, chiar cu riscul de a rămâne nepensate! Sunt foarte atașată de clientele mele și pe această cale țin să le mulțumesc pentru încredere! Clientele vechi nici nu se mai uită în oglindă când pleacă de la mine. Știți ce sentiment minunat am?…

Later Edit

Între timp, Irina și-a deschis un cabinet la București, unde practică designul de sprâncene cu aceeași dedicație și entuziasm.

Mai puteți citi din sfaturile Irinei Plăiașu:

Mihaela Doina Radulescu
follow me
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.