O problemă românească, rezolvată nemțește

„Doamna Mueller trebuie să plece” e titlul celei mai recente piese lansate de Laboratorul de Teatru, din București. Deși acțiunea se petrece într-o școală germană, problema e aceeași peste tot: părinții vor note mai mari pentru copiii lor. Rezolvarea e nouă și vă invităm s-o aflați, mergând la teatru! La fel ca și soluția găsită de actori, care joacă într-un spațiu inedit – un apartament de pe Calea Dorobanți.

De când teatrele au bugete restrânse, iar actorii, regizorii şi scenografii sunt prea puţin solicitaţi, au apărut tot felul de mici companii private, care joacă în spaţii neconvenţionale, mai ales în locuinţe. De curând, relativ subţirea comunitate a vorbitorilor de germană din Bucureşti se poate bucura de un asemenea teatru, pe Calea Dorobanți la nr. 73, et.1

George BirsanAici a avut loc și premiera „Frau Mueller muss weg” / „Doamna Mueller trebuie să plece” (de Lutz Huebner şi Sarah Nemitz, regia Ramona Olasz). Piesa prezintă o problemă germană binecunoscută şi la noi: demersurile părinţilor pentru a obţine note cât mai bune pentru odraslele lor. Specific Germaniei însă este faptul că punctul culminant al acestor strădanii mamelor şi taţilor îl reprezintă clasa a IV-a, la sfârşitul căreia se face o triere care va determina cursul în viaţă al copilului. Atunci elevii se îndreaptă fie către gimnaziu, care le deschide calea către un bacalaureat urmat de studii superioare sau către o şcoală reală, după care, la sfârşitul clasei a X-a, absolventul poate face o calificare pentru o meserie, sau către şcoala care nu deschide nicio uşă…. În piesă, părinţii decid să-i ceară învăţătoarei să renunţe la clasă, convinşi fiind că altcineva va fi mai puţin sever cu odraslele lor. Jignită şi răvăşită, profesoara părăseşte clasa, uitându-și geanta. Părinţii scotocesc printre hârtiile ei şi descoperă o listă cu note nesperat de bune, drept pentru care hotărăsc să-i ceară doamnei Mueller să uite solicitarea lor şi să rămână la clasă. Am povestit succint, pentru ca şi spectatorii nevorbitori de germană să poată pricepe despre ce e vorba.

1Dacă românii preferă în general cumpărarea bunăvoinţei autorităţii, fie ea şi de la catedră, în Germania oamenii se coalizează în numele unui interes comun şi trec la fapte. Ceea ce permite dramaturgului sondarea tuturor stărilor de spirit ale celor impricinaţi, relaţiile atât de schimbătoare dintre ei şi oferă actorilor partituri neaşteptat de consistente pentru un spectacol care durează ceva mai mult de o oră. Un spectacol bun, cu actori tineri de care vom mai auzi cu siguranţă. E cum şi-au propus realizatorii: Einfach. Ehrlich. Gut! Adică: Simplu. Adevărat. Bun!

Deocamdată, spectacolul se joacă în limba germană, urmând ca la începutul lunii martie să apară prima variantă în română, cu titlul „Profa’ Müller să dispară!”

Celelalte spectacole (atât pentru copii cât și pentru adulți) se joacă atât în germană cât și în română.

„Frau Mueller muss weg” / „Doamna Mueller trebuie să plece”, Laboratorul de teatru, Bucureşti, Calea Dorobanţi nr. 73, et. 1

Distribuție:

Patricia Jeskow – Ioana Predescu

Marin Jeskow – Vlad Nemeș

Katja Grabowski – Diana Nichiteanu

Jessica Höfel – Irina Piloș

Wolf Heider – George Bîrsan

Sabine Müller – Ramona Olasz

 

Text: Irina Dimiu

Foto: George Dumitriu

Irina Dimiu
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.