Oana Laslău a urmat tradiția familiei (tatăl ei e stomatolog) și s-a înscris la facultatea de stomatologie. Prin anul doi sau trei s-a întâlnit cu ortodonția, dar nu ca medic, ci ca pacient. A observat că are dinții un pic strâmbi, iar tatăl ei a îndrumat-o către un ortodont. S-a dovedit că mica problemă era una ceva mai mare, iar ca să o rezolve, Oana avea nevoie de 4 extracții de molari perfect sănătoși, plus măselele de minte; și de purtarea unui aparat dentar, timp de 4 ani. O experiență care avea să-i schimbe viața. I-a îndreptat dantura și redirecționat cariera. Astăzi, Oana Laslău are rezidențiatul și doctoratul în ortodonție și este nu doar un medic foarte bun, dar și empatic, pentru că își înțelege perfect pacienții…
Ca medic ortodont, Oana Laslău este uimită de realizările și inovațiile medicale în domeniu. Spune că ortodonția are soluții într-o gamă largă de probleme – estetice, dar mai ales de sănătate, de la îndreptat de dinți până la apneea în somn, respirația pe gură, repoziționări osoase și îndreptări de asimetrii faciale supărătoare. Chiar dacă uneori intervenția pare ușor invazivă, rezultatele sunt spectaculoase. Ea însăși pacient în urmă cu mulți ani, spune că ar repeta oricând tratamentul, dacă ar fi nevoie, chiar dacă este dificil, pentru rezultatele benefice pe termen lung. Dar să o lăsăm să spună povestea:
De ce ortodonție?
Tata e stomatolog. Am crescut de mică în lumea asta, apoi am urmat tradiția familiei. În clasa a 12-a m-am hotărât că e o meserie faină și un mediu de lucru curat, deși am descoperit apoi că nu e chiar așa curat. De la tata știam deja foarte multe despre ce înseamnă practica stomatologică, dar recunosc că nu știu dacă mi-ar mai fi plăcut așa de mult dacă n-aș fi descoperit ortodonția. Întâi, ca pacient.
Eram prin anul doi-trei de facultate, când am sesizat că dinții de jos sunt un pic strâmbi. Tata a vorbit cu o prietenă de-a lui ortodont profesor universitar în Iași, care m-a recomandat un ortodont bun la București. M-am dus la el și de unde credeam eu că am o problemă foarte mică, pentru că aveam dinții un pic strâmbi, el mi-a recomandat să-mi scot 4 dinți (premolarii), ca să pot să-mi îndrept restul dinților. Plus măselele de minte. Deci mulți dinți. Toți sănătoși. Mama a fost foarte supărată. Tata mi-a spus că până la urmă e deciia mea. M-am gândit și am zis ok – dacă așa trebuie, așa facem. Nu a fost ușor. Extracțiile s-au complicat, am avut o infecție la una dintre ele. Am purtat apoi aparat timp de 4 ani. Mi-a fost greu să mănânc. Într-un final, nu doar că a meritat efortul, dar l-aș mai face oricând, pentru benefciile pe termen lung, care au fost foarte mari. Au trecut mulți ani de-atunci și sunt foarte mulțumită de rezultate.
Acesta a fost primul meu contact cu ortodonția. Experiența prin care am trecut m-a ajutat foarte mult să-mi înțeleg mai târziu pacienții. Recunosc că nu mi-a plăcut de la început, mai ales ca pacient. Mi se părea că totul se desfășoară foarte lent și durează foarte mult până ai rezultatele. Dar când am început să o studiez, am îndrăgit această disciplină. Pe-atunci examenul de rezidențiat era foarte dur și munceai pentru el ani de zile. Am luat rezidențiatul și apoi doctoratul în ortodonție. Am vrut să fac doar ortodonție. M-am gândit că dacă nu merge, mă întorc la stomatologie. Și a mers.
E un domeniu care evoluează în permanență. Trebuie să te menții la curent, să mergi la cursuri, în țară sau străinătate, să investețti permanent timp și bani în autoeducație. Pentru că toate descoperirile astea vin în ajutorul pacientului ca tratament și al medicului, ca timp de lucru.
Îmi place foarte mult partea de ortodonție invizibilă – aparate linguale, pe interiorul dinților. Poate și pentru că am fost pacient și aș fi vrut să-mi îndrept dinții fără să se vadă. Acum s-au dezvoltat aparate moderne, care nu se văd, pentru că se montează pe interiorul dinților.
Cel mai dificil în această specialitate este durata tratamentului, care se întinde pe luni și ani. Este singura specialitate în care e foarte important să ai o relație bună cu pacientul, timp de 2-3 ani, cât ține aparatul. Iar în 2-3 ani se pot întâmpla multe. Ca medic, trebuie să-i livrezi un tratament bun în orice condiții. Nu e simplu.
Medic ortodont la Ortogether
Cabinetul împlinește 5 ani, dar medicii de aici au o experiență de peste 10. Avem personal foarte calificat și superspecializat, pentru că stomatologia și ortodonția sunt într-o permanentă evoluție și dezvoltare: o echipă de 3 ortodonți, un parodontolog, un chirurg oro-maxilo-facial, un medic de stomatologie generală și un pedodont (pentru copii). Sunt situații care impun, pe lângă tratamentul ortdontic, repoziționarea chirurgicală a maxilarelor.
Abordăm tratamentele stomatologice ca întreg, nu pe bucățele și cu compromisuri. Astfel, dacă vrei să pui un implant, iar dinții sunt strâmbi și sunt probleme cu mușcătura, te trezești peste ani că nu poți îndrepta dinții din cauza implantului, care poate că nici nu trebuia pus. De aceea orice intervenție are nevoie de un diagnostic complet.
În ultimii ani ne-am specializat pe terapia apneei în somn. Uneori, cauza ține de sfera ORL, dar de multe ori și de ortodonție. Poziția mandibulei foarte în spate apasă pe căile aeriene și le îngustează. Apneea în somn e o tulburare gravă, care a fost ignorată mult timp. Iar tratamentul e foarte simplu, una dintre variante fiind purtarea unui aparat mobil confortabil, care aduce mandibula mai în față și te lasă să dormi.
În cazul copiilor, diagnosticul precoce și tratamentul ortodontic au rezultate curative și nu doar simptomatice, cum se întâmplă la adulți. Un astfel de aparat dentar purtat de copii poate lărgi maxilarul și automat și podeaua foselor nazale, ajutându-i să respire mai bine. Cu cât cât e mai mic copilul, cu atât problema se rezolvă mai repede.
Dar dinții se pot îndrepta la orice vârstă. Nu există limită de vârstă pentru aparate fixe. Am avut pacienți de peste 60 de ani care l-au purtat și nu le venea nici lor să creadă că li s-au îndreptat dinții.
Când ortodonția și chirurgia oro-maxilo-facială schimbă vieți
Noi nu tratăm oameni care nu au nevoie de tratament și nu operăm pacienți care vor doar să fie mai frumoși – pentru asta există alte sfere ale medicinii. Noi intervenim pe oase, iar asta se face numai dacă există o nevoie reală. Intervenția se face conform unor calcule riguros planificate, după radiografii specifice, analizate cu softuri sspeciale. Oasele sunt foarte importante, ele țin pielea și mușchii. Degeaba facem liftinguri peste liftinguri, dacă structura osoasă nu e așa cum trebuie.
Li se schimbă forma feței, zâmbetul, masticația. Dar și viața. Renasc pur și simplu. Râd mai mult, au o viață socială mai activă.
În ultimii ani am avut mulți pacienți adolescenți, ai căror părinți sunt foarte spericați când aud de chirurgie. Dar tinerii sunt foarte informați și vin pentru tratament interdisciplinar, care cuprinde atât aparatul dentar, cât și tratamentul cariilor sau al gingiilor. Iar beneficiile sunt foarte mari. Li se schimbă forma feței, zâmbetul, masticația. Dar și viața, în general. Renasc pur și simplu. Râd mai mult, au o viață socială mai activă.
Când mergem la ortodont
Cât mai devreme. Cel mai simplu e să mergem la control cu copilul în jurul vârstei de 4 ani, când li se face o primă evaluare și apoi monitorizare periodică. Ortodontul poate estima felul cum vor crește dinții și își dă seama dacă totul e normal sau există probleme care trebuie tratate.
De exemplu, suptul degetului până târziu poate duce pe termen lung la anomalii maxilare, în care operația e singura variantă de tratament. Copilul poate purta aparat de la 4 ani își suge degetul, respiră pe gură sau are un dinte strâmb, ocluzii inverse în față sau într-o parte. Astfel scurtezi durata tratamentului.
Oamenii au uitat să mestece
Spălatul pe dinți e foarte important. Nu să nu mănânce dulciuri, ci să le mănânce o singură dată pe zi. Și apoi să se spele pe dinți. Să învățăm copiii să se spele pe dinți seara. Și să-i forțăm să muște din măr.
Am observat în ultima vreme lipsa constantă a masticației alimentelor dure. Trebuie să le dăm copiilor să mănânce mărul întreg, nu tăiat feliuțe. Pe lângă faptul că stimulează mușchii și dinții să se dezvolte corect, mușcatul din măr curăță placa bacteriană. Curăță dinții ca un fel de periaj și realizează un masaj al gingiilor, foarte util. Trebuie să mâncăm mere, morcovi. Am observat o tendință a mamelor de a-și cocoloși copilul dându-I alimente tăiate feliuțe sau pasate. Nu! Odată ce ne apar dinții, trebuie să mestecăm cu ei. E mult mai sănătos să mănânci un fruct întreg, cu coajă, decât pasat. De la un an și jumătate, când le cresc primii dinți, putem să le dăm copiilor să muște din alimente. Văd și la fiica mea (are aproape 5 ani) are tendința de a mânca numai alimente moi, pentru că de astea suntem înconjurați: paste, cartofi prăjiți, pizza, ciorbe, supe. Omul modern nu prea mai mestecă. Iar lipsa mestecatului are efecte importante asupra dentiției și oaselor. Orice organ nefolosit se atrofiază. Când mușchii nu sunt folosiți, oasele se fragilizează. Dacă nu mestecăm, dinții sunt formați, nu suferă. Dar musculatura facială și oasele maxilare se reduc. Motivul? Alimentația ultraprocesată.
Omul modern nu prea mai mestecă. Iar lipsa mestecatului are efecte importante asupra dentiției și oaselor feței.
Când le punem aparate fixe copiilor, le recomandăm părinților să le dea alimente mai moi, pentru că există riscul desprinderii, dacă mușcă din alimente foarte tari. Și le spunem să mănânce paste, supe, pilaf. Iar părinții se miră: „Dar ei doar din astea mănâncă!”
Sfatul ortodontului Oana Laslău
- Spălați-vă pe dinți!
- Și mergeți la detartraj, de câte ori este nevoie. Uneori, tartrul există sub gingie și trebuie îndepărtat profesionist. Tartrul menține procesul inflamator și, în timp, duce la boli parodontale grave. Ideal, mergi la control la 6 luni. Uneori și mai des, dacă e nevoie.
- E important să aveți un medic în care să aveți încredere și la care să mergeți constant.
- Copiii ar trebui văzuți de un medic specialist ortodont în preajma vârstei de 4 ani – apneea în somn, dar și alte obiceiuri vicioase cum ar fi respirația pe gură, suptul degetului, problemle de postură în perioada de creștere nu trebuie neglijate.
- În perioada de creștere, activitatea sportivă a copiilor este esențială. La fel și masticația alimentelor dure, iar aparatul ortodontic este util mai ales pentru sănătate. Putem fi sănătoși și frumoși în același timp.
- Casa Dusita lansează Pelagos, noua senzație parfumată a verii - May 24, 2024
- Primark va deschide un magazin și la Cluj-Napoca - May 14, 2024
- Fără azil: capitolul neștiut din povestea Annei Frank - April 12, 2024
Comments