Tot mai mulți oameni renunță la produsele chimice de curățat și se întorc la versiunile lor naturale, precum combinația de oțet și bicarbonat de sodiu – excelente la degresarea și dezinfectarea suprafețelor, dar mult mai blânde cu pielea și mediul. Cum se folosesc acestea pentru rezultate maxime?
„Când folosim bicarbonat de sodiu alimentar sau oțet din vin pentru curățat, de fapt realizăm manevre complicate la nivel molecular”, spune May Nyman, profesor la departamentul de chimie al Universității din Oregon.
Cei mai mulți asociem bicarbonatul cu praful de copt, pentru că pus în aluaturi, le face crescute și pufoase. Oțetul este o soluție diluată de acid acetic, produs prin fermentație.
Oțetul este opusul bicarbonatului. Unul e acid, celălalt bază. Unul degresează, celălalt dizolvă materia organică, spune Nyman în Live Science. Niciunul nu este toxic pentru organism atunci când este folosit pentru curățarea suprafețelor care vin în contact cu alimentele. Ambele sunt ingrediente folosite în bucătărie și agenți eficienți de curățare, pentru că se află la extremele scării de pH (care variază de la 1 – foarte acid, la 14 foarte alcalin).
Bicarbonatul dizolvă substanțe organice precum murdăria, grăsimea și resturi lipicioase. În plus, structura minerală a particulelor de bicarbonat are efect abraziv delicat, care curăță fără să zgârie.
Oțetul reușește să descompună depunerile calcaroase și petele inestetice de pe chiuvete, căzi și blaturi.
În combinație, au efecte incredibile
Important: nu le amesteca în părți egale!
În combinație, cele două substanțe casnice au efecte incredibile. Important este să nu le amestecăm în părți egale, întrucât astfel își pierd efectul. Avem nevoie să păstrăm aciditatea sau alcalinitatea amestecului, pentru ca acesta să fie un produs eficient de curățat. Când bicarbonatul este amestecat cu oțet, acesta din urmă descompune bicarbonatul, cu eliberare de dioxid de carbon, care ajută la înlăturarea murdăriei de pe suprafețele curățate.
Rețete de curățat cu oțet și bicarbonat:
1. Pentru curățarea chiuvetei, amestecă o parte de bicarbonat cu două părți oțet. Rezultatul este o soluție efervescentă care curăță chiuveta și scurgerea.
2. Șterge petele de apă (depunerile) cu ajutorul unei cârpe înmuiate în oțet. Las-o să acționeze 2-3 ore, apoi curăță locul cu o pastă de bicarbonat și apă.
3. Pune la spălat lenjeria cu o ceașcă de bicarbonat împreună cu detergentul și o ceașcă de oțet la clătire. Prima distruge mucegaiul, a doua omoară bacteriile și dă țesăturii un aspect mătăsos.
4. Curăță tencuiala cu o pastă de bicarbonat și apă. Las-o să acționeze, apoi pulverizează oțet peste pastă și îndepărtează totul cu o lavetă curată – rezultatul va fi incredibil
- Magia cristalelor naturale în Anul Șarpelui de lemn - January 23, 2025
- Psoriazisul se agravează iarna? Cauze și remedii - January 23, 2025
- Colorare profesională a părului la prețuri avantajoase, tot anul - January 22, 2025
Comments
1 Responses to “Oțet și bicarbonat pentru curățat. Rețete pentru rezultate maxime”
Multumesc mult pentru recomandari 😉