Persoanele matinale, mai sănătoase decât cele care se trezesc târziu?

Persoanele matinale au un risc mai mic de boli mentale (schizofrenie, depresie) decât acelea care preferă să stea în pat până mai târziu, sunt concluziile celui mai mare studiu realizat până acum asupra ritmului circadian (un ciclu de aproximativ 24 de ore al proceselor biochimice, fiziologice sau comportamentale) uman. Studiul a demonstrat că ora la care obișnuim să ne trezim este înscrisă în gene și că există o corelație strânsă între preferințele veghe-somn și starea de bine.

persoanele matinale, mai sănătoase decât cei care adorm târziu

foto: pexels

Studii anterioare sugerau deja o legătură între preferința de a te trezi dimineața devreme și o stare mentală și generală mai bună, dar cercetătorii au presupus că acest lucru este legat de faptul că persoanele matinale au un control mai bun asupra programului lor și în consecință se simt mai bine.

Noul studiu realizat la Universitatea Exeter împreună cu General Hospital din Massachusetts a descoperit însă că genele joacă un rol mult mai important decât se credea până acum.

Genele influențează ora la care ne trezim, nu și calitatea ori durata somnului.

Folosind informațiile provenite de la aproape 85 760 de persoane cărora li s-au montat monitoare la încheietura mâinii, s-a stabilit că 5% dintre cei care aveau o predispoziție genetică accentuată pentru trezitul dimineața devreme aveau tendința de a se trezi cu 25 de minute mai devreme decât cei 5% care aveau cele mai puține „gene matinale”. Noile cercetări au identificat 351 de locusuri (poziții în structura cromozomului) în genomul uman cu un rol important în determinarea ritmului nostru biologic, de la 24, câte se cunoșteau înainte.

Echipa a descoperit că genele ne influențează orele de somn, nu și calitatea ori durata acestuia. Zonele genomice identificate includ cele responsabile de ceasul nostru interior, cunoscute ca ritmuri circadiene, dar și de creier sau țesutul retinian (din ochi).

Se pare că durata unei zile pe ceasul nostru interior este ceva mai mare de 24 de ore, iar conexiunea cu țesutul ocular poate explica felul în care creierul detectează lumina și restează ceasul interior, în fiecare zi, pentru a-l alinia celor 24 de ore.

Prof Mike Weedon, care a condus studiul de la Exeter: „Studiul a reliefat un număr mare de gene care pot fi studiate în detaliu pentru a afla cum oamenii au ceasuri biologice atât de diferite. Numărul mare de persoane incluse în studiu e cea mai puternică dovadă de până acum a faptului că persoanele matinale au o stare mai bună și un risc genetic mai mic de probleme de sănătate mentală, cum ar fi schizofrenia ori depresia, deși sunt necesare cercetări aprofundate pentru a înțelege pe deplin această legătură.”

Ceasul nostru biologic este influențat de gene și stil de viață, inclusiv alimentație, expunerea la lumină artificială, muncă și activitatea de peste zi.

Acesta afectează o gamă largă de procese la nivel molecular, inclusiv nivelurile hormonale, temperatura corpului, tiparele de somn și trezire.

Dr Samuel Jones, membru al echipei de cercetare: „Nu știm încă dacă ritmul biologic al fiecăruia influențează riscul de boală. Ce știm sigur e că o parte din motivele pentru care unii oameni adorm odată cu găinile, iar alții stau până noaptea târziu se regăsesc în modul diferit prin care creierul nostru reacționează la semnalele luminoase exterioare și în funcționarea normală a ceasului intern.”

Studiu publicat în Nature Communications

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 250 de cuvinte, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.